Hari PoterTema

REPORTAŽA: Poseta magičnom svetu Hari Potera – The Wizarding World (2. deo)

Hor sa žabama
Hor sa žabama

Prvi deo reportaže pročitajte OVDE.

Nakon toga sam shvatila da mi treba dodatna doza šećera pa sam se zaputila, gde drugo nego u „Medenog vojvodu“ gde sam čula da se mogu naći svi najpopularniji čarobnjački slatkiši. Zaista, tu je bilo svega od čokoladnih žabica sa kartama poznatih čarobnjaka i veštica, preko gumenih puževa golaća do čuvenih Berti Botovih bombona svih ukusa (zaista svih ukusa – od divnih voćnih do ne tako privlačnih kao što su pokvarena jaja, ušni vosak i trava). Direktno iz ove prodavnice ulazi se u „Zonkovu prodavnicu šala“ gde možete kupiti ljubavni napitak, razne magiske igre ili produženo uvo.

Berti Botove bombone svih ukusa

Berti Botove bombone svih ukusa

Slatkiši u Medenom Vojvodi

Slatkiši u Medenom Vojvodi

Ljubavni napitak

Ljubavni napitak

Kada sam se okrepila odlučila sam da se zaputim ka najposećenijoj atrakciji, samom Hogvortsu u kome se nalazi popularna vožnja pod nazivom Hari Poter i zabranjeno putovanje ( Harry Potter and the Forbiden Journey). Na putu do tamo svojim plesom su me pozdravile devojke iz druge poznate čarobnjačke škole, Bobatons, a ubrzo zatim sam srela članove poznatog čarobnjačkog hora sa žabama koji su se takođe zaputili ka Hogvortsu ne bi li izveli prvi nastup tog dana. Kada sam se našla ispred kapija Hogvortsa mom uzbuđenju nije bilo kraja. Kao i u celom parku posvećena je maksimalna pažnja detaljima i nije bilo sumnje da se ispred mene nalazi škola iz snova svakog čarobnjaka.

Hor sa žabama

Hor sa žabama

Hogvorts

Hogvorts

Vreme čekanja za vožnju unutar zamka može trajati i do sat vremena, ali ni to ne odbija posetioce da se iznova i iznova vraćaju njoj. Ova vožnja je osmišljena tako da avantura počinje već na samom ulazu u zamak. Prolaskom kroz hodnike mogu se videti razni rekviziti kao što su Ogledalo žudnje, ulaz u kancelariju profesora Dambldora sa statuom ogromnog mitskog bića – Grifona, zatim unutrašnjost iste na čijem se centru nalazi profesorov sto iz kog se on, na oduševljenje svih prisutnih, u vidu holograma povremeno pojavljuje i nestaje. U nastavku se prolazi kroz učionicu Odbrane od mračnih veština u kojoj hologrami Harija, Rona i Hermione polako počinju da pričaju priču kojom naslućujemo kakva će avantura sama vožnja biti. Celim putem smenjuju se različite slike na zidovima koje pričaju, nestaju i prelaze iz jedne u drugu a pred sam početak vožnje stižemo u malu dvoranu u kojoj se nalaze slike osnivača hogvortskih kuća koji su po svemu sudeći u raspravi oko toga da li Normalcima treba ili ne, biti dozvoljen ulaz u Hogvorts.

Ogledalo žudnje

Ogledalo žudnje

Ulaz u Dambldorovu kancelariju

Grifon

Slike u Hogvorsu

Slike u Hogvortsu

Pri samoj vožnji posetioci se ukrcavaju na magična drvena vozila sa po četiri sedišta i tu avantura počinje. Vožnja je opremljena neverovatnim efektima pomoću kojih učesnik i bez prisustva 3D naočara ima utisak da se u potpunosti nalazi u filmu. Kombinacijom sedišta koja se pokreću u svim pravcima, specijalnih ekrana i mnogobrojnih efekata kao što su magla, vetar i munje omogućen je potpuni 4D užitak. Tokom celog trajanja vožnje učesnici prate Harija, Rona i Hermionu koji se suočavaju u sa raznim dogodovštinama poput bežanja od zmaja, učestvovanju u kvidič utakmici, prolasku kroz Zabranjenu šumu i susretanju sa dementorima. Pri završetku vožnje stižemo u veliku hogvortsku salu gde vas uz aplauz dočekuju svi nama dobro poznati profesori i učenici. Nakon završene vožnje jedino želite da ponovo se ponovo vratite  na nju, što sam ja uradila još tri puta.

Nakon silnog uzbuđenja nisam mogla ništa drugo nego da odem u Tri metle i odmorim uz dobar obrok i krem pivo, posle čega sam posetu parku završila obilaskom različitih magičnih prodavnica, gde možete kupiti maltene sve magične rekvizite koje možete poželeti, i to u bojama vaše omiljene kuće. U njima se izlozi pomeraju, sadržaji kotlova se sami mešaju, sa plafona vise metle koje lebde i sove huču. Da bih vam dočarala kolika je pažnja posvećena svim detaljima reći ću vam da čak i u toaletima povremeno možete čuti Jecajuću Mirtu, ako imate (ne)sreću da se nađe baš u vašem.

Krem pivo

Krem pivo

Metle za Kvidič

Metle za Kvidič

Putokaz

Putokaz

Hogsmid

Hogsmid

Ulaz u Hogvorts

Ulaz u Hogvorts

Posle celog dana provedenog ovde napustila sam park sa pomešanim emocijama neverovatne sreće, nostalgije i tuge, i obećala sebi da ću se kad tad vratiti, jer sam se na tom čarobnom mestu osećala kao da sam posle mnogo godina čekanja napokon došla kući.

Jelena
Jelena je po struci magizoolog i ekolog, a trenutno radi pri Ministarstvu magije u odseku za odnose sa Normalcima. U slobodno vreme voli da se prebacuje na razna mesta na planeti i da upoznaje nova mesta i običaje. Pripada Grifindor kući i veliki je fan kvidiča. Najviše uživa u zimskim praznicima, kada sa prijateljima i porodicom posećuje Hogsmid i uživa u Krem pivu. Uživa u kreativnom radu i voli da uči nove stvari.

  You may also like

  7 Comments

  1. Jao predivno… Mozete li reci preko koje agencije mogu posjetiti Harry Potter svijet? I koliko Vas je kostalo putovanje? ☺

   1. Koliko je meni poznato kod nas ni jedna agencija nema organizovanu turu za Hari Poter svet. Što se tiče samostalnog odlaska tamo potrebno je pre svega izvaditi američku vizu koja košta 160 dolara. Što se tiče avionske karte cene mogu biti različite. S obzirom da se Hari Poter svet nalazi u Los Anđelesu za koji ne postoji direktan let iz Srbije morate presedati u nekom drugom gradu. Što se smeštaja tiče predlažem da pogledate sajt Booking.com gde možete naci razne smeštaje u zavisnosti od vaših kriterijuma. Sam Hari Poter svet se nalazi u okviru Univerzal studija u Holivudu i cena za jedan dan se kreće od 109 do 129 dolara. Postoje i karte za dva dana i za više dana. Sve tačne informacije možete videti na sajtu Universal Studios Hollywood. Moje putovanje po Americi je trajalo 3 nedelje i bila sam u tri grada pa na žalost ne mogu da se setim i preračunam koliko me je izašla samo poseta Los Anđelesu i Hari Poter svetu.
    Pozdrav 🙂

   2. Hvala puno Jelena 😊

  2. Predivno! Ovo je nesto sto se mora posetiti. Hvala ti sto si docarala puno toga na tako detaljan nacin.

   1. Hvala tebi na lepim rečima 🙂

  3. Pre svega, hvala ti puno sto si podelila svoje utiske sa nama,
   potrudila si se da sve lepo docaras i ides redom kako je trajao obilazak.
   Verujem da je sve carobno kad se dozivi uzivo kao sto je opisano u ovom clanku.

   1. Hvala što nas pratite i na ovako lepom komentaru 🙂

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  More in Hari Poter