Hari Poter

Deset najbogatijih profesora sa Hogvortsa

Ako uzmemo u obzir privatne živote određenih profesora i vreme koje su proveli podučavajući na Hogvortsu, postavlja se pitanje – ko su najbogatiji predavači iz Hari Poter serijala?

Hogvorts svim svojim zaposlenima nudi siguran smeštaj i hranu. Kako ne moraju da odvajaju novac za osnovne životne troškove, pretpostavljamo da hogvortski profesori veći deo svoje zarade takoreći čuvaju sa strane. Uzevši u obzir i one profesore koje se nisu predugo zadržali na ovom radnom mestu, nastala je sledeća lista nekolicine najboljestojećih kandidata.

Minerva Mek Gonagal

Ćerka normalskog sveštenika i jedne veštice, Minerva je nakon mature dve godine radila u Ministarstvu magije u Odseku za sprovođenje magijskih zakona, pre nego što se vratila na Hogvorts kao profesor Preobražavanja. Po povratku u školu dobila je i ulogu Glavešine kuće Grifindor i bila je imenovana za zamenicu direktora škole.

Po prirodi razborita, Mek Gonagalova je bez sumnje zaradila malo bogatstvo još u ranoj mladosti, radeći kao državni službenik i vrativši se na Hogvorts kao profesor. To je doprinelo da skoro čitavih 110 godina živi bez troškova za kiriju i/ili hranu. Kao glavešina kuće i zamenica direktora (naposletku i direktorka), najverovatnije je na  Hogvortsu bila prva po visini prihoda, odmah iza Albusa Dambldora.

Gilderoj Lokhart

Iako je na Hogvortsu predavao samo jednu godinu, Gilderoj Lokhart je nesumnjivo bio jedan od najbogatijih profesora škole. Petostruki dobitnik nagrade za najlepši osmeh Veštičijeg nedeljnika, bio je i najprodavaniji autor serije autobiografskih knjiga o magičnim i herojskim podvizima. Lokhart je najveća slavna ličnost u čarobnjačkom svetu, ako isključimo Harijevu slavu sa početka serijala, kao i sportsko veličanje Viktora Kruma.

Sa sigurnošću možemo da pretpostavimo da je zaradio  zavidnu sumu novca za sve godine, koliko su se njegove priče nalazile na listi najprodavanijih knjiga, pre nego što je razotrikven kao prevarant. Takođe, tokom turneja za promociju novih knjiga i potpisivanja istih (poput one u Dvorani tajni), imao je priliku da se poveže sa svojim obožavateljima, ali da istovremeno i zaradi.

Dolores Ambridž

Ambridžova je počela da radi kao nemoralni službenik Ministarstva magije kada je diplomirala na Hogvortsu. Uzdizala se u hijerarhiji i postala Viši podsekretar ministra magije za vreme Fadžovog mandata. Nakon što je napustila Hogvorts, bila je na čelu Komisije za registraciju čarobnjaka normalskog porekla u vreme Pijea Glupsijea. Kao nastavnikov ljubimac, Ambridžova se ambiciozno uspinjala kroz Ministarstvo, kako bi postigla sve što je želela.  To joj je, sa svakom novom pozicijom i zvanjem, nesumnjivo donosilo sve veće prihode.

Nakon što je napustila mesto Višeg podsekretara kako bi predavala Odbranu od mračnih veština na Hogvortsu, pretpostavlja se da je zarađivala duplu platu, za svoje mesto u školi i za uporedni posao Velikog  inkvizitora za paranoičnog Kornelijusa Fadža (čak je nakratko bila i direktorka!). Kao šef ključnog odeljenja tokom Drugog čarobnjačkog rata, Ambridž je nesumnjivo bila jedan od najbolje plaćenih zvaničnika ministarstva.

Filijus Flitvik

Poznat po svojoj veštini sa činima, Filijus Flitvik je započeo svoju nastavnu karijeru na Hogvortsu pre Prvog čarobnjačkog rata i nastavio da predaje posle Prologa u drugom delu Relikvija smrti. Kao majstor Čini i Glavešina kuće Revenklo, nije pogrešno pretpostaviti da je zarađivao popriličnu sumu novca.

Pored svoje profesorske karijere, Flitvik je u mladosti bio poznat i kao istaknut šampion čarobnjačkih duela. Kombinujući svoju potencijalnu zaradu od takmičarskih duela, sa platom koju je imao tokom najmanje četiri decenije predavanja u školi i kao glavešine kuće Revenklo, nesumnjivo je da je Flitviku  bilo sasvim lepo i udobno. Sa sigurnošću se može reći da je imao više novca u Gringotsu nego većina drugih profesora Hogvortsa.

Alastor (Ludooki) Ćudljivko

Smatra se najpoznatijim Aurorom svoga vremena. Alastor (Ludooki) Ćudljivko bio je profesor Odbrane od mračnih veština samo jednu godinu (otprilike). Ovaj čistokrvni sin dvoje Aurora imao je aktivnu karijeru oko 27 godina, od Prvog, pa sve do svoje smrti u Drugom čarobnjačkom ratu.

Kao sin Aurora, Ludooki je nasledio svu ušteđevinu dvoje službenika Ministarstva. Ako uzmemo u obzir pretpostavku da se Aurorima isplaćuju bonusi za svakog kriminalca kojeg uhapse, sa sigurnošću možemo reći da niko u Odseku za sprovođenje magijskih zakona nije zaradio više od Ludookog. Naime, glasine kažu da je on sam napunio pola ćelija u Azkabanu. Takođe, imajući u vidu legendu da je Lord Voldemor bacio urok na postavio na poziciju predavača Odbrane od mračnih veština, Dambldor je verovatno morao da podstakne, inače veoma paranoičnog Ludookog, sa platom nešto većom od uobičajene.

Horacije Pužorog

Redovni profesor na Hogvortsu sa višedecenijskim stažom i sklonošću prema lepim stvarim i izvanrednim učenicima, Horacije Pužorog bio je glavešina Sliterina, kao i majstor napitaka, pre svog prvobitnog odlaska u penziju. Ponovo je zauzeo iste položaje tokom Snejpovog direktorstva i nastavio da ih drži i nakon što su Voldemor i Smrtožderi bili poraženi.

Dugi radni vek na Hogvortsu, kao položaji koje je imao, obezbedili su mu ugodan život. Nema sumnje da je dobijao i dosta beneficija od svojih cenjenih učenika, koji su prešli na veće i bolje stvari posle Hogvortsa. Iako njegovo „bogatstvo“ nije striktno monetarno definisano, sa njegovim vezama i spremnošću da ih eksploatiše, Pužorog zasigurno poseduje mnoge retke sitnice, pored svih svojih galeona.

Severus Snejp

Pridruživši se osoblju Hogvortsa nakon Prvog čarobnjačkog rata, Snejp je postavljen za majstora napitaka u svojoj prvoj godini i ostao je na toj poziciji sve dok nije konačno došao na toliko željenu funkciju profesora Odbrane od mračnih veština.

Pored svojih učiteljskih uloga, Snejp je zadržao svoj posao glavešine kuće Sliterin, sve dok nije imenovan za direktora, u periodu kada je Voldemor preuzeo kontrolu nad školom. Iako polukrvna, porodica Princ je poreklom verovatno bila čistokrvna, što znači da je upravo Snejp po majčinoj liniji nasledio čarobnjačko zaveštanje ove porodice. Naravno, kao glavešina Sliterina zarađivao je više od običnih profesora, a pošto su i Ministarstvo i Hogvorts bili pod kontrolom Smrtoždera dok je on bio direktor, ne samo da je dobio povišicu za svoje unapređenje, već je verovatno dobio i više od standardne godišnje plate, uzevši u obzir korupciju  u Voldemorovim redovima.

Sibil Trilejni

U retko istinskom transu u koji je upala tokom razgovora za posao profesora Predskazanja na Hogvortsu, Trilejnijeva je izgovorila proročanstvo koje je kasnije odredilo Harijev život do kasnih tinejdžerskih godina. Dambldor joj je dao posao i uprkos tome što je nakon 15 godina rada morala da podeli polovinu fonda časova sa Firenzijem, ostala je prisutna kao predavač i tokom Prologa serijala.

Kao čukununuka renomirane proročice Kasandre, Sibil definitivno potiče iz bogate porodice – ozloglašenost njenog pretka je sigurno donela odeređeno bogatstvo njenoj porodici, što je poslužilo kao siguran kamen temeljac njene imovine, koja je samo rasla sa njenom platom i nepostojećim životnim troškovima od višedecenijskog rada na Hogvortsu.

Albus Dambldor

Mudar i pronicljiv, profesor Dambldor je najverovatnije imao najveći izvor prihoda. On je, najpre, bio direktor Hogvortsa najmanje 26 godina. Pre toga radio je i kao profesor u školi od 1910-ih; Vrhovni veštac Vizengamota, čarobnjačkog suda; Vrhovni izabranik Međunarodne konfederacije čarobnjaka; i saradnik časopisa Preobraženje danas, kao i autor značajnog rada o 12 načina primene zmajske krvi.

Čarobnjačkog porekla, Dambldora je pratila porodična reputacija i pre nego što je odredio svoj put u svetu. Dambldor je bio osoba kojoj su se ljudi obraćali u nevolji, često je ispunjavao svaku ulogu koja bila neophodna i verovatno je dobio pravednu kompenzaciju barem  za neko od svojih dela. Samo pogledajte poleđinu njegove kartice iz čokoladne žabice – novac mu je pristizao sa mnogo različitih strana tokom dugog vremenskog perioda.

Armando Dipe

Iako tačan vremenski okvir za dolazak Armanda Dipea na mesto direktora nije potvrđen, verovatno je da je preuzeo ovu funkciju ubrzo nakon smrti Sirijusovog čukundede Fineasa Nigulusa Bleka. Dipe, koji je imao otprilike 288 godina kada je postao direktor, samo se jednom pojavljuje za vreme flešbeka u Dvorani tajni.

Budući da je imao oko 288 godina, veliki su izgledi da je zaradio priličnu svotu novca za čitavi radni vek. Pod pretpostavkom da je pametno raspolagao zarađenim novcem, većina prihoda bila je zaključana u Gringotsu. Takođe, sa dirketorskim mandatom od otprilike  45 godina, Dipe je u periodu od nekoliko decenija bio najplaćeniji zaposleni na Hogvortsu.

You may also like

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

More in Hari Poter