Hari PoterTema

REPORTAŽA: Poseta magičnom svetu Hari Potera – The Wizarding World (1. deo)

Hogsmid
Hogsmid

Moram da priznam da sam imala veliku tremu kada sam počinjala ovaj tekst jer sam se plašila da reči nikako ne mogu dočarati osećaj koji sam imala u Hari Poter svetu (The Wizarding World of Harry Potter) koji se nalazi u okviru Univerzal studija u Holivudu (Universal Studios Hollywood). Uprkos tome nadam se da ću uspeti da vam prenesem barem delić pozitivnih utisaka i atmosfere ovog predivnog mesta.

Već na samom ulazu  koji predstavlja kamena kapija sa natpisom „Molimo Vas poštujte magijska ograničenja“  iza koje se pruža pogled na krovove Hogsmida pokrivene snegom shvatila sam da ovo nije još jedan običan zabavni park već mesto u kome magija živi 365 dana u godini. Verujem da je moj osećaj i oduševljenje jedino jednako Harijevom zaprepašćenju kada je prvi put sa Hagridom zakoračio u Dijagon aleju. Svuda oko mene bili su čarobnjaci obučeni tako da se vidi kojoj kući u Hogvortsu pripadaju, neki su nosili kompletne odore sa ogrtačima, neki samo šalove, a bila je tu i nekolicina Normalaca. Nakon ulaska ugledala sam čuveni Hogvorts ekspres ispred koga je mašinovođa veselo pozdravljao posetioce i pozivao ih da se slikaju u kupeu voza kojim svi mladi čarobnjaci stižu u najpoznatiju školu za čarobnjake.

Ulaz u Hari Poter svet

Ulaz u Hari Poter svet

Hogvorts ekspres

Hogvorts ekspres

Ono što uvek očekuje svakog mladog čarobnjaka jeste kupovina štapića pa sam se i ja u skladu sa time zaputila ka najboljoj prodavnici štapića – Olivanderu. U samu radnju se ulazi u grupama od 15 ljudi gde jedan, obično najmlađi član grupe, biva izabran za svečanu ceremoniju gde se pomoću nekoliko jednostavnih čini utvrđuje da li štapić odgovara osobi ili ne. Posetioci u svakom trenutku imaju osećaj da se pred njihovim očima, izgovaranjem određenih čini uz prateći pokret štapićem magija stvarno odvija. Kada se ceremonija završi i štapić odabere čarobnjaka prelazi se u drugu prostoriju u kojoj svi ostali iz grupe mogu uzeti štapić, bilo da žele svoj sopstveni ili štapić nekog dobro poznatog čarobnjaka. Takođe se mogu kupiti i takozvani interaktivni štapiči koji omogućavaju posetiocima da ne nekoliko mesta u Hogsmidu vežbaju čini.

Olivander

Olivander

Olivander je svakako samo početak mnogobrojnih mogućnosti za zabavu posetioca jer se u Hogsmidu nalaze i razni drugi objekti kao što su „Zonkova prodavnica šala“, „Medeni Vojvoda“, „Sovina pošta“, „Derviš i Bengs“, Prodavnica pera i dva omiljena mesta okupljanja čarobnjaka- „Tri metle“ i „Veprova glava“. Osim u ova dva restorana u kojima se možete okrepiti i pojesti neka od poznatijih čarobnjačkih jela postoji i dosta uličnih tezgi koje prodaju sok od bundeve, toplu čokoladu ili hladno krem pivo.

Shvativši da je moje uzbuđenje previše veliko da to na neki način ne podelim sa najbližima zaputila sam se u sovinu poštu čiji je enterijer ispunjem replikama sova na policama, u kavezima i onim visećim sa plafona, pismima, perima i poštanskim markama. Ono što je najbolje u celoj priči je što osim običnih razglednica dragim ljudima možete poslati i Drekavca nalik onome koji Ron dobije od mame nakon čuvene krađe kola u drugom delu knjige. Čak i osobama koje nisu fanovi ovog magičnog  sveta ( ako takvi postoje ), pričajuća raglednica koja stiže sa drugog kraja sveta sigurno će im izmamiti osmeh.

Sovina Pošta

Sovina Pošta

Kliknite OVDE za drugi deo reportaže.

Jelena
Jelena je po struci magizoolog i ekolog, a trenutno radi pri Ministarstvu magije u odseku za odnose sa Normalcima. U slobodno vreme voli da se prebacuje na razna mesta na planeti i da upoznaje nova mesta i običaje. Pripada Grifindor kući i veliki je fan kvidiča. Najviše uživa u zimskim praznicima, kada sa prijateljima i porodicom posećuje Hogsmid i uživa u Krem pivu. Uživa u kreativnom radu i voli da uči nove stvari.

  You may also like

  1 Comment

  1. … magičnom svetu *Harija Potera..

   Šta da radim kad sam „insufferable know-it-all“.

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  More in Hari Poter