Hari Poter

Najmračnije čini u čarobnjačkom svetu

Magija je ono što čini čarobnjački svet zanimljivim i posebnim. Zbog toga smo svi bar jednom poželeli da budemo deo ovog sveta i da možemo koristiti različite čini kad god poželimo. Recimo, zašto ustajati iz udobne fotelje kada možemo pozvati kokice iz kuhinje uz pomoć čini Aćio? Ili da saniramo blagu povredu uz pomoć čini Episki?

Međutim, postoje i one čini koje nisu tako ‘’lepe’’ i ‘’simpatične’’. Njihove posledice mogu biti veoma opasne, nekada i kobne. Pored Neoprostivih kletvi, podsetimo se tih drugih čini koje se često pominju u svetu Dečaka koji je preživeo.

Obliviate

Nekoliko likova je koristilo ovu čin. S obzirom da menja (briše) sećanje osobe na kojoj se koristi, ovo je jedna od najkomplikovanijih i – slobodno možemo reći – jedna od najopasnijih čini. Vidjeli smo da se to izjalovilo u Dvorani tajni kada je Gilderoj Lokhart pokušao da izbriše Harijevo i Ronovo sećanje, kako bi preuzeo zasluge za pronalaženje ulaza u Dvoranu tajni. Budući da je svoju karijeru izgradio korišćenjem ove čini, može se reći da je Obliviate često zloupotrebljavana. Međutim, Ronov štapić je bio oštećen i on je na kraju izbrisao svoja sećanja (na Harijevu i Ronovu sreću!).

 

Đavolja vatra (Fiendfyre)

Đavolja vatra je jedna od retkih čini koje mogu uništiti horkruks. To je prokleta vatra koja proždire sve sa čim dođe u dodir, neizmerno moćna i ne može  se ugasiti normalnom ili začaranom vodom.  Imali smo prilku da vidimo njeno dejstvo kada je u knjizi Kreb bacio čin u Sobi po potrebi, koja je završila njegovom tragičnom smrću. Međutim u filmskoj adaptacji ovu čin je koristio Gojl.

Sectumsempra

Sectumsempra je vrlo mračna kletva koja uzrokuje sekotine (latinski „sectum“ = „sekotina“) koja nikada neće zaceliti (latinski „semper“ = „zauvek“). Korišćenje ove smrtonosne kletve na Draku Melfoju bio je jedan od Harijevih najgrubljih postupaka. Hari je ovu čin naučio iz knjige o napicima, u koju je Polukrvni princ zapisivao svoje čini i upustva za pravljenje napitaka. Bio je nesvestan moći i same čini koju je koristio u borbi sa Drakom. Čarolija je isekla njegovo telo na nekoliko mesta, što je dovelo do toga da Darko izgubi ogromnu količinu krvi.  Da se Snejp nije pojavio na vreme Drako bi umro. Naknadno smo saznali da je Snejp znao kontra-čin samo zato što je on bio Polukrvni princ. Ova kletva je takođe povredila Džordža Vizlija u Relikvijama Smrti i zbog nje je ostao bez uha.

Confringo

Confringo je opasna čin koja spada u kategoriju mračne magije. Ova čin uzrokuje da meta eksplodira u plamenovima. Ova čin je bila popularna kada su u pitanju dueli. Hari je iskoristio ovu kletvu da uništi leteću prikolicu na motociklu Sirijusa Bleka tokom Bitke sedam Potera. Hermiona je iskoristila u pokušaju da ubije Nagini i olakša njoj i Hariju beg iz kuće Batilde Torbarke u Godrikovoj dolini i tom prilikom uništila Harijev štapić.

Expulso  

Kletva Expulso se koristi za stvaranje ogromnih eksplozija, razbijajući metu naletom plave svetlosti; ima  dovoljno snage da izazove sudar čoveka sa zidom. Nismo imali mogućnost  da vidimo ovu čin (kletvu) često, ali u Relikvijama Smrti, jedan Smrtožder je koristi na stolu gde su Hari, Ron i Hermiona sedeli tokom venčanja Bila i Fler. Hari Poter je pokušao da upotrebi ovu kletvu da uništi Sliterinov medaljon dok je tražio horkrukse, ali nije uspeo, jer je predmet jednostavno bio imun na čini, bez obzira što su ovako jake.

Petrificus totalus

Savladavši ovu mračnu čin na svojoj prvoj godini, Hermiona je sebi obezbedila mesto među najsjajnijim i najpametnijim vešticama koje su pohađale Hogvorts. Dejstvo ove čini mogli smo videti na Nevilu Longbotomu, kada je pokušao da spreči Harija, Rona i Hermionu da se išunjaju u toku noći iz grifindorskog dnevnog boravka. Ovom čini dolazi do paralizovanja žrtve, pa se ona ne može kretati, ali može videti i čuti sve oko sebe.

Legilimens

Ova čin se koristi kako bi se ušlo u um druge osobe i saznalo sve o njihovim sećanjima,osećajima i mislima.  Legilimenti mogu čak utisnuti svoja sećanja u umove drugih ako su dovoljno spretni. Legilimenciju je mnogo lakše primeniti ukoliko se ostvari kontakt očima sa žrtvom, ali zaista dobri čarobnjaci mogu koristiti Legilimenciju i na daljinu. Legilimencija je čarobnjačko čitanje misli, a Oklumencija predstavlja zaštitu od primene ove čini. Osim Snejpa i Harija, nismo primetili da neko drugi koristi ovu čaroliju. U Redu Feniksa, Dambldor je koristio na Kričeru.

 

 

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijski transport i trenutno predaje Napitke na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da čita i istražuje svet magije, omiljene knjige su joj Istorija Hogwartsa i Čudovišna knjiga čudovišta. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa napitcima i izmišlja nove.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter