Uncategorized

Izgubljeno proročanstvo i krah Lorda Voldemora

Red feniksa je mnogima omiljeni deo u serijalu jer priča postaje ozbiljnija i kompleksnija, a napokon počinju da se sklapaju kockice čitave priče o Hariju Poteru i Lordu Voldemoru. Peti deo filma je jedan od lošije odrađenih upravo jer nije mogao da obuhvati celu priču (pa ni celokupnu priču o ovom proročanstvu).

Vrhunskom manipulacijom Voldemor je u Redu feniksa Harija naveo da ode u Odsek za misterije ne bi li se dokopao određenog proročanstva koje se odnosi na njih dvojicu i predviđa šta će se među njima dogoditi. Smatrao je da će mu informacije iz tog proročanstva doneti prednost i pomoći da vrati svoju nadmoć (koju je izgubio onog trenutka kada je na Harija bacio ubitačnu kletvu).

Da bismo dobro razumeli ovo proročanstvo vraćamo se prvo malo u prošlost.

Proročanstvo niotkuda

Ovo proročanstvo je izgovorila profesorka Trilejni malo pre Harijevog rođenja, a na dan kada je imala svoj razgovor za posao za Hogvorts u Veprovoj glavi. Dambldor nije verovao da ona zaista poseduje dar proricanja, i isprva nije ni želeo da je zaposli. Kada je već želeo da je odbije, ona je pala u neki vid transa i izgovorila reči zbog kojih je Albus shvatio da tu ipak ima nečega (Sibil Trilejni je potomak čuvene proročice Kasandre, i premda nije baš nasledila njen dar u potpunosti, treba joj verovati).

Ovo su bile njene reči:

Onaj ko ima moć da porazi Mračnog gospodara se približava… rođen od onih koji su mu triput prkosili, rođen u trenutku umiranja sedmog meseca… i Mračni gospodar će ga obeležiti kao sebi ravnog, ali će ovaj imati moć za koju Mračni gospodar ne zna… i jedan mora umreti od ruke drugog, jer dok jedan ne umre, drugi neće moći da živi…

Severus Snejp, tada jedan od Voldemorovih smrtoždera, je prisluškivao taj razgovor i čuo deo proročanstva, ali izbačen je iz Veprove glave ne stigavši da čuje do kraja. Otišao je Voldemoru i preneo mu šta je čuo. Pošto nije čuo celo proročanstvo, Voldemor je polako krenuo putem svoje propasti, ne znajući proročanstvo u celosti.

Na koga se proročanstvo zaista odnosi?

Ovo je jedino što je Snejp čuo, i što je Voldemor u tom trenutku znao:

Onaj ko ima moć da porazi Mračnog gospodara se približava… rođen od onih koji su mu triput prkosili, rođen u trenutku umiranja sedmog meseca…

U petom delu je već poznato da se proročanstvo odnosi na Voldemora i Harija, ali u trenutku kada je izgovoreno nije bilo tako. Zapravo, kada Hari pronađe proročanstvo u Odseku za misterije na njemu stoji sledeći natpis:

Mračni gospodar i (?) Hari Poter

Ovde je prvo stajao znak pitanja, jer se nije znalo na koga se proročanstvo odnosi, a Harijevo ime je naknadno dodato.

Kada ga je profesorka Trilejni izgovorila, taj deo proročanstva se mogao odnositi na dvojicu tada nerođenih dečaka – na Harija Potera ili na Nevila Longbotoma. Obojica su rođena u trenutku umiranja sedmog meseca (Nevil je rođen 30. a Hari 31. jula), i obojici su roditelji bili aktivni članovi Reda feniksa koji su se više puta suprotstavljali Lordu Voldemoru.

Pošto znamo da se proročanstvo može odnositi na bilo koga od njih dvojice, dolazimo do ključnog dela proročanstva:

i Mračni gospodar će ga obeležiti kao sebi ravnog

Da je čuo do kraja, Voldemor bi znao da bilo koji od dvojice dečaka može biti njegov neprijatelj. Krenuvši na Harija, Voldemor ga je obeležio kao sebi ravnog i time zapravo ostvario prvi deo ovog proročanstva.

Voldemor nije uspeo u svom pokušaju da ubije Harija jer je Lili Poter dala svoj život i tom žrtvom Hariju podarila ultimativnu zaštitu. Mračni gospodar nije računao na ovo, kao ni da će tada preneti deo svojih moći na Harija, čime ga je učinio sebi ravnim, baš kako proročanstvo kaže. Da ga nije napao, Hari ne bi mogao da govori nemušti jezik, kao ni da prodre u Voldemorov um. Ne bi bilo nikakve veze između njih, i Voldemor možda ne bi doživeo krah.

Harijeva tajna moć

ali će ovaj imati moć za koju Mračni gospodar ne zna

Osim što mu je Voldemor preneo deo svojih moći, Hari je posedovao još jednu, znatno jaču moć. Dambldor u više navrata naglašava kako Voldemor nikada nije iskusio ljubav i da stoga ne može da je razume. Kada u Redu feniksa pokuša da zaposedne Harija, on fizički nije mogao da izdrži ono što Hari oseća i odustao je od svoje namere, napustivši Harijev um. U Hariju Poteru ljubav je mnogo više od emocije. Ona zapravo sadrži veliku magijsku moć koju nije lako podneti, a ni iskoristiti. I to je bila moć koju Hari ima a koju Voldemor nikada neće iskusiti.

Sve u svemu, priča o proročanstvu je jedna od bolje osmišljenih u serijalu i potvrđuje koliko naše odluke (a ne sposobnosti, setite se Dambldorovih reči) određuju naš život i sudbinu. Da Voldemor nikada nije čuo delić proročanstva možda se ono nikada ne bi ni obistinilo. Možda ne bi Harija učinio sebi ravnim, i niko ne bi mogao da ga zaustavi. Tom Ridl je svojim nepotpunim znanjem, strahom i brzopletošću još jednom pokazao da je sam sebi presudio na mnogo načina.

 

 

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *