Čarobnjački svet 101Hari PoterProbušeni kotao

Čarobnjački svet 101 – sredstva za transport

Čarobnjački svet 101

Kao što možemo i da pretpostavimo, čarobnjaci nisu uvek svemogući, pa se to odražava i na obavljanje njihovih svakodnevnih obaveza i potreba. U današnjem postu se bavimo malo više sredstvima i načinima koje čarobnjaci koriste kako bi dospeli sa jednog mesta na drugo.

Veština Prebacivanja

Prebacivanje (pojavljivanje ni iz čega) obuhvata veštinu iščezavanja. Ova veština nije laka za učenje, zato Odeljenje za magijski transport zahteva polaganje ispita onima koji zatraže dozvolu (ekvivalentno sa normalskim polaganjem vozačkog ispita). Osnovne prednosti prebacivanja su u tome što je besplatno, čisto i trenutno: potrebno je dve sekunde kako bi se čarobnjak prebacio sa mesta na mesto. Međutim, iako samostalno prebacivanje nije dozvoljeno čarobnjacima mlađim od 17 godina, oni mogu putovati sa starijima koji imaju dozvolu, ali se ovakav vid transporta retko preporučuje, sem u slučajevima nužde.

Nažalost, i prebacivanje ima svoje nedostatke, a jedan od njih jeste nemogućnost prebacivanja na tlo Hogvartsa (čast izuzecima), usled jakih čini kojima je škola zaštićena. Sledeći nedostatak jeste plašenje drugih – setite se Rona, Freda i Džordža – prebacivanje je praćeno glasnim pucketanjem i naglim pojavljivanjem čarobnjaka. Naglo pojavljivanje ili nestajanje u nečijoj neposrednoj blizini se smatra lošim manirima. Poslednje, ali ne i manje bitno, jeste tzv. pričvrljivanje. Ovo se posebno dešava vešticama i čarobnjacima koji nisu dovoljno vešti. Naime, može se desiti da im jedan deo tela ostane zaglavljen na mestu odakle su krenuli. Ne samo što čarobjak ne može da se pokrene, već i Normalci mogu to da vide.

Teleportacioni ključ

Teleportacioni ključ je predmet koji, kada se dotakne, transportuje veštice i čarobnjake sa jedne dogovorene lokacije na drugu. Ovi ključevi mogu biti sasvim obične i svakodnevne stvari. Moraju biti odobreni od strane Ministarstva, a sam proces postavljanja ključa teče ovako: prvo, grupa čarobnjaka se sastane u dogovoreno vreme na dogovorenom mestu. Zatim, kada se približi ugovoreni trenutak, svi stavljaju bar jedan prst na ključ. U tom trenutku, svi su povučeni naglim trzajem, zajedno sa ključem, ka određenom odredištu. Iskusni čarobnjaci mogu da se dočekaju na noge, dok oni malo manje iskusni samo padnu na zemlju. Putovanje uz pomoć Teleportacionih ključeva je značajno kada su veći događaji u pitanju (npr. Svetsko prvenstvo u kvidiču), gde je potrebno dovesti veliki broj ljudi za što kraće vreme, uključujući i maloletne čarobnjake.

Viteški autobus

Viteški autobus se koristi u slučaju nužde, uglavnom kada se čarobnjak nalazi u bezizlaznoj situaciji. Potrebno je da podigne štapić i pred njih dojuri trospratni autobus, uglavnom praćen svetlom i gromoglasnom bukom. I prednost i mana Viteškog autobusa je što se putuje isuviše brzo. Piće se prosipa, kreveti se pomeraju, a ljudima je često muka od prebrze vožnje. Druga mana je ta što se autobus neće pojaviti ukoliko zaista niste beznadežni – baš kao u vreme vitezova.

Ukoliko vas interesuje nešto više o čarobnjačkom životu i svakodnevnici, možete pogledati naše prethodne objave o hrani, odevanju, kućnim poslovima, predmetima i magičnim stvorenjima.

Izvor: The World of Harry Potter by Tere Stouffer

Kristina
Kristina radi za Dnevni prorok. Njen rad se sastoji iz toga da čarobnjake i veštice koji su završili školovanje drži u toku sa svetskim dešavanjima po pitanju magijskog života i na taj način im omogući svakodnevno, neformalno obrazovanje – a to znači putovanje po svetu, susretanje sa različitim čarobnjacima i vešticama, i razmena iskustava sa njima! Često boravi i u Hogvortsu, koji je pohađala u kući Revenklo, što je i dovelo do želje da druge oplemeni znanjem. Obožava duuuge šetnje Dijagon-alejom i Hogsmidom.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *