Čarobnjački svet 101Hari PoterNaše pričeProbušeni kotao

Čarobnjački svet 101 – Ormar jednog čarobnjaka

Čarobnjački svet 101

Većina čarobnjaka i veštica se oblači u lepršave, dugačke i jednostavne odore. Odore su napravljene od raznih materijala, mogu da budu raznih boja i odražavaju ukus čarobnjaka ili veštice koja ih nosi, njihovu ličnost ili sklonost prema određenim bojama. Takođe, mogu pokazivati i određenu pripadnost, npr. školi, kući ili timu.

Draco Robe

Snape Robe

U školi, na poslu ili po kući čarobnjaci nose svakodnevne odore, najčešće crne i dugačke do poda. Za ceremonije i druge slične, specijalne prilike, čarobnjaci oblače odore u različitim bojama.

Dumbledore Robe

U čarobnjačkom svetu su materijali od kojih se prave odore određeni geografskim markerima: mediteranski čarobnjaci nose svilene odore, čarobnjaci iz hladnijih predela nose krzno, vunu i druge, slične tkanine. Po hladnijem vremenu, čarobnjaci preko svoje odore nose i ogrtače koji se slažu sa odorom ili je dopunjuju. U Hogvartsu, ogrtač mora biti crn, sa srebrnim kopčama. Šeširi su generalno crni i šiljati, ali se uglavnom nose samo u zvaničnim prilikama.

Beuxbatons Robe

Durmstrang Robe

Druga vrsta ogrtača je svima nama dobro poznata a to je – ogrtač nevidljivosti. Pored toga što ga možete upotrebiti na sebi, ova stvarčica je izuzetno korisna i za više od jednog čoveka. Mana ogrtača je ta što uvek neko može da naleti na nosioca ogrtača i da oseti njegovo fizičko telo. Pritom, ostaju tragovi stopala u snegu, prašini ili pepelu.

Cloak of Invisibility

Kao i u pravom životu, kroj, izrada i materijal odora zavisi od ličnog bogatstva pojedinca. Kroj odora se iz godine u godinu menja, u skladu sa modom, ali bogatiji čarobnjaci uglavnom prate te trendove i šiju svoje odore od kvalitetnih, lepih i lepršavih materijala. Čarobnjaci koji ne mogu da odvoje toliko novca za garderobu se često mogu videti u lošije skrojenim i demode odorama, najčešće u tamnijim bojama.

Malfoys

Naravno, u najčešćem broju slučajeva, čarobnjaci ispod svojih ogrtača i odora nose ono što bi svako od nas nosio svakodnevno – pantalone, farmerice, majice, košulje, džempere. I oni su, na kraju krajeva, ljudi, pre svega.

 

Izvor: The World of Harry Potter by Tere Stouffer

Kristina
Kristina radi za Dnevni prorok. Njen rad se sastoji iz toga da čarobnjake i veštice koji su završili školovanje drži u toku sa svetskim dešavanjima po pitanju magijskog života i na taj način im omogući svakodnevno, neformalno obrazovanje – a to znači putovanje po svetu, susretanje sa različitim čarobnjacima i vešticama, i razmena iskustava sa njima! Često boravi i u Hogvortsu, koji je pohađala u kući Revenklo, što je i dovelo do želje da druge oplemeni znanjem. Obožava duuuge šetnje Dijagon-alejom i Hogsmidom.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *