Čarobnjački svet 101Hari Poter

Činjenice koje prikazuju surovu realnost života u čarobnjačkom svetu

Život u čarobnjačkom svetu je možda uzbudljiv, ali definitivno postoje nedostaci koji bi vas možda nagovorili da odustanete od svoje zamisli da postanete stalni stanovnik tog sveta. Hari Poter svet je mističan, uzbudljiv i pun neverovatnih situacija koje čine život lakšim. Međutim, postoje neki negativni aspekti za one u čarobnjačkom svetu, jer čak i najuzbudljivije avanture imaju svoja razočarenja i opasne strane.

Postoje različite surove situacije za one koje odrastaju u svetu čarobnjaka u odnosu na one koji žive sa Normalcima, jer su ta dva sveta veoma različita. Bilo to u Hogvortsu ili u svetu van njega, neke stvari čine život čarobnjaka zbunjujućim, zastašujućim i rizičnim.

Normalski predmeti nemaju neki smisao u čarobnjačkom svetu

Oni koji su rođeni i odrasli u svetu čarobnjaka često su zbunjeni raznim normalskim predmetima. Na primer, Artur Vizli neslavno pita Harija o funkciji gumene patke. Artur većinu svoje karijere provodi proučavajući normalske predmete, jer je njima fasciniran, ali drugi u njegovoj porodici nisu toliko impresionirani. Iako su čarobnjaci na prvi pogled daleko napredniji od Normalaca, većina nemagičnih predmeta nemaju smisla za one sa moćima. Zbunjenost čarobnjaka oko jednostavnih stvari, kao što su automobili, fiksni telefon i mašine za pranje veša je smešna za one koji odrastaju u normalskom svetu, poput Harija i Hermione.

Čarobnjaci ne mogu da koriste magiju sve vreme

Jedna ogromna mana za one sa magičnim sposobnostima je ta što ne mogu stalno da koriste svoje moći. Kada su u blizini Normalaca ili u njihovom svetu, čarobnjacima nije dozvoljeno da koriste magiju ili da otkrivaju ko su zaista.

Hari se više puta suočavao sa ovim problemom, pošto Ministarstvo magije zabranjuje maloletnim čarobnjacima da koriste magiju van Hogvortsa. Hari slučajno pretvara svoju tetku Mardž u balon a kasnije je skoro izbačen jer je spasio Dadlija od Dementora. Izazov je imati spektakularne moći a da nisi u mogućnosti da ih koristiš sve vreme.

Hogvorts stvara rivalstvo među učenicima

Mladi čarobnjaci i veštice odlaze na Hogvorts sa jedanaest godina, gde ih šešir sortira u četiri kuće na osnovu njihove ličnosti. Te kuće su: Grifindor (hrabri i odvažni), Revenklo (inteligentni i vickasti), Haflpaf (vredni i odani) i Sliterin (ambiciozni i lukavi).

Škola suprotstavlja učenike međusobno od trenutka kada se ceremonija razvrstavanja završi, što rezultira teškim rivalstvom- jedno od najintenzivnijih je između Sliterina i Grifindora. Učenici se takmiče u ime svoje kuće za poene, a vodeća kuća osvaja Školski kup na kraju godine. Iako je malo takmičenja zabavno, neki se pitaju da li je dobro deliti decu u tako mladom uzrastu.

 

Ministarstvo magije ignoriše istinu

Ministarstvo magije je telo koje vlada čarobnjačkim svetom, koje se sastoji od različitih odeljenja koja regulišu bezbednost i zakone zajednice. Kada se Voldemor vrati u toku Harijeve četvrte godine i ubije Sedrika, Ministarstvo odlučuje da ignoriše opasnost umesto da preduzme potrebne mere.

Poricanje Ministarstva nenamerno uzrokuje preranu smrt Sirijusa Bleka, Freda Vizlija i drugih likova. Nažalost, kada su Hari i Dambldor pokazali dokaz da se Voldemor vratio, vlada ne uspeva da sprovede korake da izbegnu Bitku kod Hogvortsa i spase desetine života.

Može biti strašno za one koji su odrasli u normalskom svetu

Deca odrasla u normalskom svetu, poput Harija i Hermione, uče da koriste magične sposobnosti i kreću u novi čudan svet sa samo jedanaest godina. Čarobni štapić, neobične životinje i izuzetno moćne čarolije su odlični, ali se znatno razlikuju od onoga što normalska deca znaju.

Neverovatne stvari koje se dešavaju u svetu čarobnjaka su jednostavno legenda i produkt mašte za Normalce. Stoga saznanje da je magija stvarna može biti zastrašujuće dok deca napuštaju svet koji poznaju da bi usavršili svoje moći u školama za veštice i čarobnjake – interakcijom sa opasnim magičnim stvorenjima, napicima i čarolijama.

Ne mogu svi proizvesti magiju u čarobnjačkom svetu

Neki ljudi odgajani u svetu čarobnjaka ne mogu da koriste magiju, pa ih drugi smatraju beskorisnim. Nadimak koji su čarobnjaci dali onima bez moći je poruga, a najpoznatiji je Argus Flič, mrzovoljni i napeti čuvar Hogvortsa.

Živeti u svetu punom magije bez magijskih sposobnosti i baviti se drugima koji se prema tebi ponašaju kao da si nebitan je poražavajuće. Nije ni čudo što je Flič toliko ljut i ogorčen na učenike i druge oko sebe.

Lekcije u školi su često rizične

Magijske škole imaju fenomenalne časove o kojima svako dete sanja, kao što je učenje letenja na metli, stvaranje izuzetno moćnih napitaka i pretvaranje predmeta u sve što srce poželi. Međutim, iako su ove lekcije očaravajuće, često mogu biti i opasne.

Neke nastavne metode su dovele učenike u opasnost, bilo namerno ili ne. Ako malo pogreše, ove lekcije mogu imati katastrofalne ili smrtonosne posledice. Zbog toga učenici moraju biti oprezni kada uče spremaju napitke, da se međusobno bore u duelu ili bore protiv zlih sila.

Opasni magijski predmeti se lako pronađu

Svet čarobnjaka je pun moćnih predmeta koji mogu da povrede, muče ili čak ubiju one koji ih koriste. Ovi opasni magični predmeti uključuju horkrukse skrivene na vidnom mestu, uređaje za mučenje (poput Ambridžinog pera) i predmete koji iskrivljuju ili menjaju stvarnost.

Samo potpuno obučeni odrasli čarobnjaci bi trebalo da koriste ove opasne predmete, ali oni često završe u rukama maloletnika. Nažalost, ovo može rezultirati kletvama, poput onih koje je Drako Melfoj bacio Kejti Bel i Ronu. Stoga, rizični predmeti ne bi trebalo da budu lako dostupni onima u svetu čarobnjaka, posebno deci.

Profesori na Hogvortsu često imaju miljenike

Nastavnici i osoblje na Hogvortsu imaju tendenciju da biraju svoje omiljene učenike na osnovu ličnosti, interesovanja za predmet ili čak zbog roditelja, što se onda prenosi u učionicu. Hagrid obožava trio, Snejp favorizuje Draka, a čak i Spraut najviše voli Nevila, koji voli biljke.

Dambldor više puta stavlja Harija iznad bilo kog drugog učenika, čega su deca dobro svesna i znaju da se ne takmiče sa Odabranim. Iako je neizbežno da nastavnici favorizuju neke učenike, žalosno je kada to dođe do učionice ili u razna takmičenja među kućama.

 

Voldemor i Smrtožderi su voljni da ubiju bilo koga

Najžalosnija stvar u svetu čarobnjaka je Lord Voldemor, koji teži da vlada po svaku cenu. Mračni čarobnjak pokreće više ratova i stvara vojsku sledbenika. Smrtožderi su opasni i nemilosrdni, voljni da muče i ubiju svakoga ko im stane na put. Oni, takođe, ulaze na Hogvorts iz više uglova, bilo kao roditelji, nastavnici ili nadređeni, čineći školu opasnim mestom za mlade čarobnjake i veštice.

Većina odraslih u svetu čarobnjaka ne zna sa kakvim opasnostima se suočavaju godinama, pošto vladini zvaničnici više puta poriču istinu. Zato su čarobnjaci i veštice potpuno nespremni kada Voldemor dođe u punu snagu i počne da oduzima živote. Imati gotovo nepobedivog, nemilosrdnog čarobnjaka koji pokušava da preuzme svet je zastrašujuće za čarobnjake i veštice bilo kog uzrasta.

Teodora
Teodora pohađa šestu godinu na Hogvortsu, ona je u Grifindoru. Omiljeni časovi su joj Astronomija i Čini. Slobodno vreme provodi u gostionici "Tri metle" i tamo uživa u Krem-pivu sa drugarima iz škole. Takođe, voli da proučava magijska bića, pa je često možete videti kako se brine o njima. Nada se da će nakon završetka školovanja putovati po svetu i upoznavati se sa raznim vrstama magijskih stvorenja.

    You may also like

    Comments are closed.