Čarobnjački svet 101Hari PoterProbušeni kotaoTema

Čarobnjački svet 101 – Svakodnevica čarobnjaka – Kućni poslovi, novac, pošta

Čarobnjački svet 101

Nakon što smo se u prošlim objavama osvrnuli na čarobnjačke sprave koje čarobnjaci koriste u svojim svakodnevnim aktivnostima, valjalo bi da se osvrnemo i na te svakodnevne aktivnosti i da steknemo pravilan uvid u svakodnevicu naših dragih čarobnjaka.

Kuvanje, kućni poslovi i održavanje bašte

Čovek bi pomislio da čarobnjacima ovakve stvari lako padaju. Koriste magiju? Ne! Dobro, to nije sasvim istina. Svakako da se sudovi mogu začarati da se sami operu, ali se održavanje kuće u celosti smatra poslom sa punim radnim vremenom. Koristan je i Svenamenski magijski odstranjivač nereda gospođe Skover, ali ni on u potpunosti ne oslobađa čarobnjake kućnih poslova. Potrebno je počistiti stvorenja iz nezgodnih ćoškova, skuvati večeru i skloniti tanjire.

Najveći izazov su, svakako, baštenski gnomi. Sa njima su Vizlijevi imali posebno zanimljivo iskustvo. U pitanju su maleni, živi gnomi (izgledaju matoro i imaju velike ćelave glave). Oni riju po travnjaku kopajući jazbine. Potrebno ih je uhvatiti i baciti uvis što jače možete. Degnomizacija bašte je, za čarobnjačku decu, isto kao kada Normalci daju svojoj deci da šišaju travu.

Baratanje novcem

U ovom segmentu dolazi do sličnosti između Normalaca i čarobnjaka. Postoje oni bogatiji, oni siromašniji, kao i oni iz famoznog, srednjeg sloja, koji radi za platu. Kapitalizam je prilično uspešan i kod čarobnjaka, te svaki čarobnjak može da pokrene svoj biznis. Međutim, čarobnjački novac se razlikuje od normalskog.

Trošenje gotovine

Čarobnjaci barataju isključivo gotovinom. Oni nemaju kreditne ili debitne kartice. Celokupan monetarni sistem se sastoji od tri kovanice:

  1. Galeon – zlatan novčić, najvredniji od svih. Galeon je bio veliki trgovački jedrenjak koji je u petnaestom i šesnaestom veku plovio svetskim morima.
  2. Sikl – sedamnaest ovih srebrnih novčića čini jedan galeon. Skil znači srp, polumesečasto sečivo za sečenje korova. Srp se nalazio na nekadašnjem grbu Sovjetskog Saveza.
  3. Knut – dvadeset devet ovih bronzanih novčića odgovara vrednosti jednog sikla. Knut je bio kralj Danske i Norveške, i prvi danski kralj Engleske.

Da se primetiti da imena ovih novčića imaju itekako veze sa trgovinom, politikom i vlašću. Slučajnost?

Čarobnjačko bankarstvo

Većina čarobnjaka drži svoj novac u Čarobnjačkoj banci, Gringots, kojom upravljaju goblini. Međutim, za razliku od normalskih banaka, ova banka ne investira novac pohranjen u njoj, niti ga koristi za finansiranje građevinskih i drugih projekata – jednostavno, novac leži u sefovima dok ne zatreba vlasniku. Većinu sefova čuvaju veoma jake čini, pa čak i zmajevi, a pošto su smešteni skoro 150km ispod londonskih ulica, provale su retke. Čast izuzecima.

Goblini, zmajevi i novac nisu od skora poznati literaturi. U Tolkinovom Hobitu, za gobline (tamo su Orci) i Varge se kaže da su se u Bitki pet vojski borili sa patuljcima, vilenjacima i ljudima. Goblini su hteli da se dokopaju blaga patuljaka, međutim, zmaj Smaug je ukrao to blago i ležao na njemu, ne trošeći ništa, već samo uživajući u njegovom svetlucanju.

Hobgoblini (drugo ime za gobline) su od davnina poznati britanskom folkloru kao niska, dlakava i ružna stvorenja koja umeju da budu korisna i prijateljski raspoložena, ali očas posla mogu da postanu zla. Ovo se naročito slaže sa opisom goblina u čarobnjačkom svetu.

Primanje pošte

Uloga sova

Sove su ptice po izboru čarobnjaka. Veza između sova i magije je odavno utvrđena. Magija ima tendenciju da se primenjuje pod okriljem noći, a sove su noćna stvorenja. Grci i Rimljani su verovali da veštice mogu da se pretvaraju u sove i tom prilikom proždiru novorođenčad. U mnogim kulturama postoji verovanje da su sove glasnici čarobnjaka i veštica. Iz literature imamo primer Merlina, koji ima sovu po imenu Arhimed, u Nekadašnjem i budućem kralju.

Prednost sova je ta što one rade sedam dana u nedelji (i nedeljom, na nesreću Vernona Darslija!), mogu da isporučuju poštu bilo gde u svetu i mogu da pronađu primaoca onda kada niko drugi ne zna gde se on nalazi. Nedostatak je što sove zahtevaju brigu i hranu, a mogu biti i ćudljive. Mačke, takođe ljubimci čarobnjaka, često pokazuju da se ne slažu sa sovama.

Drekavci

Posebna vrsta pisma. Izgleda kao obično pismo, ali u crvenoj koverti. Kada je otvorite, pošiljalac se pošteno izviče na vas. Ako ga ignorišete, dreka se samo povećava. Kad se najzad završi, pismo se samozapali i izgori. Roditelji ga najčešće šalju svojoj deci. Veoma nam je poznata ta scena.

U nastavku vam govorimo više o hrani i piću koje čarobnjaci vole da konzumiraju.

Izvor: The World of Harry Potter by Tere Stouffer

Kristina
Kristina radi za Dnevni prorok. Njen rad se sastoji iz toga da čarobnjake i veštice koji su završili školovanje drži u toku sa svetskim dešavanjima po pitanju magijskog života i na taj način im omogući svakodnevno, neformalno obrazovanje – a to znači putovanje po svetu, susretanje sa različitim čarobnjacima i vešticama, i razmena iskustava sa njima! Često boravi i u Hogvortsu, koji je pohađala u kući Revenklo, što je i dovelo do želje da druge oplemeni znanjem. Obožava duuuge šetnje Dijagon-alejom i Hogsmidom.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *