Čarobnjački svet 101Hari PoterProbušeni kotaoTema

Čarobnjački svet 101 – Svakodnevica čarobnjaka – Hrana i piće

Čarobnjački svet 101

Nadamo se da ste dobro potkovani znanjem o čarobnjačkoj svakodnevici iz naše prethodne objave, budući da danas govorimo o hrani i piću koje čarobnjaci vole da konzumiraju.

Velikih razlika u izboru pića i hrane između Normalaca i čarobnjaka gotovo da i nema, sem par izuzetaka:

Krem-pivo – u celosti je čarobnjački napitak, i, poput svakog drugog dobrog čarobnog napitka, ima i drugih moći pored svog izvanrednog ukusa. Bezalkoholno je (osim za kućne vilenjake) i čini onog ko ga pije dobro zagrejanim iznutra. Ovde možete pronaći recept za normalsko krem-pivo. Javite nam utiske.

Sok od bundeve – može se bez problema napraviti i u normalskim uslovima, ali njegov ukus prija više čarobnjacima. Uglavnom se pasiranoj bundevi doda vode i šećera i napravi se ukusan i zdrav napitak. Ovaj sokić se obično služi hladan, u posebnom metalnom ili zemljanom bokalčiću sa poklopcem.

Sok od maslačka – nimalo ne zvuči ukusno kao sokić od bundeve, ali zamisao je slična: iscedi se sok iz stabljike ili cvetova maslačka, te se dodaju voda i šećer. Od korena maslačka se dobija napitak koji služi kao zamena za kafu. Ova biljka se, tradicionalno, u normalskoj kulturi, koristi za lečenje poremećenog varenja.

Vatroviski – ekstra jak viski. Popularna poslastica pod nazivom Čokoladni kazančići su, zapravo, čokoladne bombone punjene vatroviskijem. Viski je, podrazumeva se, izmišljen na Britanskim ostrvima.

Koldronovi kolači – zapravo palačinke. Međutim, njihova specifičnost jeste u tome što su ispečene u kotlu (cauldron). Ne pitajte kako, ni mi sami nemamo ideju.

Đumbirovi daždevnjaci – kolačići, najverovatnije sa ukusom đumbira, u obliku daždevnjaka. Inspirativno.

Jednostavna jela

Primeri britanske hrane i pića koji se rutinski služe hogvartskim đacima:

Biskvit – keks, uglavnom kupovni, koji se služi direktno iz okrugle, limene kutije sa poklopcem. Britanski biskvit nema veze sa američkim – Amerikanci pod biskvitom misle na patišpanj, slatko testo za kolače.

Čipolate – tanke svinjske kobasice koje se obično jedu za doručak. Amerikanci ih nazivaju „jutarnjim“ ili „koktel“ kobasicama.

Šolja – misli se na šolju čaja, nešto što je gotovo preraslo u stereotip. Britanski čaj sa ukusom podseća na zagrejan ledeni čaj – kiselkast (od limuna) i ne previše jak. Britanci u čaj dodaju pavlaku (mleko) ili limun. Šolje koje se služe u Britaniji su male i „čajne“. Uglavnom, ako Vas Englez pozove na čaj, on misli na lagani obrok u kojem je čaj sasvim uzgredna stvar.

Medovina – slatko vino koje se pravi od meda i ponekad se ostavlja da odleži u hrastovom buretu. Vino od cveta zove je podjednako nesvakidašnje.

Paštetice – misli se na korpicu hrskavog, lisnatog testa koje je u potpunosti obavijeno poprilično suvim filom od govedine ili piletine, krompira, luka i drugih sastojaka. Na Hogvartsu ih prave sa slatkim bundevama.

Jorkširski puding – zdravo jelo, veoma slično američkim pogačicama od testa sa jajima – u pitanju je mala, meka pogačica filovana kobasicom, prečenom govedinom ili pasuljem. Može da se servira sa sosom od rena ili prelivima.

Grickalice i slatkiši

Čokoladna torta – stara, dobra, preslatka, super-bogata torta. Šta bismo dalje dodavali …

Božićni kolač – kolač ili puding od šljiva, služi se sa bogatim prelivom. Uglavnom se u njemu sakrije novčić, za sreću. Američka deca ga ne vole preterano, verovatno jer nije previše sladak.

Pegavo kuče – pravi se tako što se goveđi loj utrlja u brašno, umesi sa mlekom i šećerom, a potom se u testo doda neko suvo voće – od koga nastaju pege. Ova poslastica se služi sa kremom od jaja.

Tart – pita od lisnatog testa. Može se filovati svežim voćem, džemom, šlagom, kremom od jaja, ali se može preliti i karamel sirupom – tada je reč o karamel tartu.

Jastuk-torta – višeslojna poslastica koja počinje od patišpanja (koji se ponekad natopi rumom ili nekim likerom), na koji se naizmenično slažu voće, krem itd.

 

Kristina
Kristina radi za Dnevni prorok. Njen rad se sastoji iz toga da čarobnjake i veštice koji su završili školovanje drži u toku sa svetskim dešavanjima po pitanju magijskog života i na taj način im omogući svakodnevno, neformalno obrazovanje – a to znači putovanje po svetu, susretanje sa različitim čarobnjacima i vešticama, i razmena iskustava sa njima! Često boravi i u Hogvortsu, koji je pohađala u kući Revenklo, što je i dovelo do želje da druge oplemeni znanjem. Obožava duuuge šetnje Dijagon-alejom i Hogsmidom.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *