Fantastične zveriHari Poter

Kako je Dambldor došao do Starozovnog štapića

Albus Dambldor je poznati vlasnik Starozovnog štapića – a evo i kako ga je on osvojio od prethodnog vlasnika, mračnog čarobnjaka Gelerta Grindelvalda.

Iako iz priče o Hari Poteru nije bilo mnogo informacija o njemu, Starozovni štapić postaje jedan od bitnijih i moćnijih predmeta čarobnjačkog sveta pred sam kraj knjiga i filmova. Tražen od strane Lorda Voldemora, štapić je ono što on vidi kao najbolju šansu da pobedi Harija za sva vremena. Ali sam štapić je mnogo veći nego što Voldemor to shvata, s obzirom na činjenicu da je on jedna trećina Relikvija Smrti, odmah pored Nevidljivog ogrtača i Kamena vaskrsnuća.

Štapić ima dugu i krvavu istoriju koja se proteže čak do 13. veka i braće Peverel i svaki vlasnik te  relikvije je morao biti poražen, odnosno, štapić mora biti oduzet (što se u najvećem broju slučajeva postizalo ubijanjem, pa je Voldemor pogrešno protumačio da svaki naredni potencijalni vlasnik nužno mora ubiti prethodnog) kako bi se odanost relikvije promenila. Kroz period radnje iz knjiga Hari Poter, Starozovni štapić uglavnom pripada Albusu Dambldoru; čak i kada Voldemor uzme štapić iz njegove grobnice, ali se ne povinuje njegovoj volji. Umesto toga, odanost Starozovnog štapića prelazi sa Dambldora na Draka Melfoja (jer je Drako razoružao Dambldora), pa zatim na samog Harija (jer je Hari razoružao Draka na imanju Melfojevih) – koji ga na kraju uništava. Ali kako je Dambldor uopšte dobio Starozovni štapić?

Albus Dambldor

Priča iza posedovanja te relikvije smrti je već razotkrivena, doduše sažeto, u Hari Poter sagi. Dambldor dobija Starozovni štapić pošto pobeđuje Grindelvalda u legendarnom duelu 1945. godine. Duel prati Albusovu pobedu nad bivšim prijateljem, koji postaje njegov rival i osvajanje štapića što ga čini novim istinskim vlasnikom istog. Kroz sagu Fantastične zveri je Grindelvald prikazan kao vlasnik štapića koji je isti ukrao od Gregoroviča (kao što je prikazano u flešbekovima u  delu Hari Poter i Relikvije Smrti). Grindelvald koristi štapić kroz rat nad svetovima čarobnjaka i Normalaca i jedan je od poznatijih vlasnika, pored samog Voldemora koji pokušava da ga nađe i locira štapić u vremenskom periodu Hari Poter sage.

Specifičnost duela sa Grindelvaldom u kome se vidi kako Dambldor osvaja Starozovni štapić je oskudan, uprkos tome da se veruje da je to jedna od najvećih čarobnjačkih borbi svih vremena koja je rezultirala šokom među očevicima. Ta borba bi trebalo da bude nastavak Tajni Dambldora: mada je i dalje u vremenskom smislu daleko, s obzirom da se Tajne Dambldora desavaju 1932 godine. Međutim, možda je taj duel planiran kao epski zaključak sage, s obzirom na nekolicinu  kontroverza koje se dešavaju oko ovog serijala i generalan pad zainteresovanosti. Iako bi bilo veoma zanimljivo da se priča zaokruži ovim legendarnim duelom, postoji mogućnost da se Fantastične Zveri 4 ni ne dese, a kamoli peti deo o kojem se svojevremeno diskutovalo.

Spektakularan duel između Dambldora i Grindelvalda možda nikada ni ne stigne do velikih ekrana – iako Fantastične Zveri: Tajne Dambldora imaju sopstveni duel ovog para kao neku vrstu kompenzacije – ali se svakako nasleđe te priče oseća kroz Hari Poter sagu. Ista se obogaćuje dodatnim slojevima Dambldorovog i Grindelvaldovog odnosa, s obzirom da su se ’spojili’ zahvaljujući Relikvijama smrti. I, naravno, Dambldor čini velike stvari Starozovnim štapićem, učvršćujući svoju poziciju najvećeg čarobnjaka svih vremena i, presudno, držeći ga podalje od Lorda Voldemora.

Jovana
Jovana trenutno radi u Ministarstvu magije, preciznije u Odseku za medjunarodnu magijsku saradnju. U Hogvorts je došla na cetvrtoj godini preko programa za razmenu studenata, a do cetvrte godine je pohadjala Durmstrang Institut. U slobodno vreme voli da putuje i istrazuje kulture magije u raznim delovoma sveta.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *