Čarobnjački svet 101Hari PoterProbušeni kotao

Čarobnjački svet 101 – u poseti Nokturn-sokaku

Čarobnjački svet 101

Nokturn-sokak verovatno predstavlja igru reči sa korenom u latinskom, nocturnus, što bi predstavljalo mrak, tamu. Moguće je i da je prvi deo povezan sa rečju „nokaut“, sa obzirom na to da u ovoj uličici nije moguće da vas neko napadne ili maltretira. Nokturn-sokak je sporedna uličica u koju se ulazi iz Dijagon-aleje i u kojoj se prodaju samo predmeti koji su povezani sa mračnim veštinama. Najveći dućan u ovoj uličici je Kod Bordžina i Berka.

Karatak Berk je, navodno, dobio ime po Ircu, Vilijamu Berku, bizarnom serijskom ubici, koji je, zajedno sa jednim pomoćnikom, ubio desetine ljudi u Edinburgu pokraj dvadesetih godina osamnaestog veka, pa je, nakon toga, njihova tela prodavao medicinskom fakultetu. Karatak je takođe bio stvarna ličnost – britanski junak koji je pokušao da odbije rimske zavojevače.

Etimologija prezimena gospodina Bordžina nije baš najjasnija – u arhivu postoji podatak da je brod po imenu Bordžin doživeo brodolom u blizini Grenlanda, ali nikome nije jasno na koji način je brod inspirisao Roulingovu.

Резултат слика за borgin and burke

U ovim dućanima se prodaju različite stvari:

Maske – veoma tražena roba u Nokturn-sokaku. Mračni čarobnjaci vole da prikriju svoj identitet kada planiraju da počine zlo.

Sprave za mučenje – samo se prisetimo koliko čarobnjaka je tajanstveno nestalo do Harijeve šeste godine …

Otrovi i ukleti predmeti – prodaju se da bi se, po svoj prilici, podmetali Normalcima ili neprijateljima koje čarobnjaci imaju u čarobnjačkom svetu.

Prema zakonu Ministarstva magije, većina predmeta koja se prodaje u Nokturn-sokaku je zakonito prodavati, ali nezakonito je posedovati ih.

Kristina
Kristina radi za Dnevni prorok. Njen rad se sastoji iz toga da čarobnjake i veštice koji su završili školovanje drži u toku sa svetskim dešavanjima po pitanju magijskog života i na taj način im omogući svakodnevno, neformalno obrazovanje – a to znači putovanje po svetu, susretanje sa različitim čarobnjacima i vešticama, i razmena iskustava sa njima! Često boravi i u Hogvortsu, koji je pohađala u kući Revenklo, što je i dovelo do želje da druge oplemeni znanjem. Obožava duuuge šetnje Dijagon-alejom i Hogsmidom.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *