Čarobnjački svet 101Hari PoterProbušeni kotao

Čarobnjački svet 101 – Magijske sprave jednog čarobnjaka, prvi deo

Čarobnjački svet 101

Kada čujemo reč sprava, prvo nam padnu na pamet različite sprave koje smo mi, Normalci (da li smo zaista?), smislili da bismo olakšali sopstveno bivstvovanje na ovoj planeti. Međutim, u čarobnjačkom svetu, magijska sprava je nešto što služi čarobnjaku ne toliko da mu olakša život, već da se malo dublje prodre u moći čarobnjaka i na taj način iskoristi njegov puni potencijal.

Bezopasne magijske sprave i izumi

 1. Lunoskop – ne zna se puno o ovoj spravi, sem da je reč o srebrnom instrumentu koji je zaslužan za napredak astronomije, budući da je zamenio mesečeve mape – pretpostavlja se da je reč o tabelama mesečevih mena.
 2. Omnikular – liči na dvogled, ali može da uspori prizor, ponovi ga, prikazuje scenu po scenu i sl. Koren reči je latinski – oculus je oko, a omni je sve.
 3. Ugasivač – ima veoma važnu funkciju, i dobro nam je poznat. Spravica slična upaljaču, ali kad se usmeri na bilo koji izvor svetlosti, može da ukrade svetlost i uskladišti je.
 4. Otkrivač – gumica koja otkriva ono što je napisano nevidljivim mastilom na praznoj strani.
 5. Nezaboravko – slično končiću koji Normalci vezuju oko prsta da bi ih podsetio na nešto. U pitanju je zadimljena staklena kugla – ako zaboravimo nešto važno, beli dim postane crven.
 6. Činotejp – poput lepljive trake kod Normalaca, samo što ovo služi za popravljanje knjiga, štapića i sličnih stvari.
 7. Nestajuća vitrina – sve ono što ubacite u ovaj predmet može nestati – odnosno, biva prebačeno negde drugde, često na više dana ili nedelja.
 8. Čarobnjački perorez – švajcarski nožić čarobnjačkog sveta. Ovaj perorez može da otključa svaka zaključana vrata i da otpetlja i najzamršenije čvorove.

Vanishing Cabinet

Deluminator

Ogledala i stakla

 1. Dušman-staklo – ogledalo koje vam otkriva blizinu neprijatelja. Pokazuje figure koje se kreću naokolo, ali prilično mutno i nejasno.
 2. Ogledalo žudnje – mislimo da je sve jasno ovde.
 3. Dvosmerna ogledala – omogućavaju čarobnjacima da se istovremeno vide i čuju. Svaki mora da poseduje jedno ogledalo i oboje moraju biti živi.

Mirror of erised

U nastavku vam pišemo više o predmetima koji daju savete i omogućavaju putovanje kroz vreme!

Izvor: The World of Harry Potter by Tere Stouffer

Kristina
Kristina radi za Dnevni prorok. Njen rad se sastoji iz toga da čarobnjake i veštice koji su završili školovanje drži u toku sa svetskim dešavanjima po pitanju magijskog života i na taj način im omogući svakodnevno, neformalno obrazovanje – a to znači putovanje po svetu, susretanje sa različitim čarobnjacima i vešticama, i razmena iskustava sa njima! Često boravi i u Hogvortsu, koji je pohađala u kući Revenklo, što je i dovelo do želje da druge oplemeni znanjem. Obožava duuuge šetnje Dijagon-alejom i Hogsmidom.

  You may also like

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *