Uncategorized

10 životnih lekcija koje smo naučili od Vizlijevih – drugi deo

Hari Poter saga

5. Nikad ne zaboravi koliko vrediš

Razlike u predstavljanju lika Rona Vizlija u knjigama i onog u filmu postale su predmet rasprave među fanovima ove sage. Za razliku od knjiga, u filmovima je uglavnom prikazivan kao smešan lik koji na momente naginje kukavičluku.

Ron je ponekad osećao da je u senci svojih najboljih prijatelja, „Izabranog“ i briljantno bistre Hermione. Zbog toga je često imao problema sa samopouzdanjem. Ipak, u momentima kada je zaista verovao u sebe, dokazao je da je sastavni deo Zlatne trojke kao i ostalih dvoje. Jedan od najupečatljivijih momenata desio se u „Kamenu mudrosti“ kada se Ron žrtvovao u igri šaha profesorke Mek Gonagl.

4. Ne plaši se da slediš svoje snove

Vraćamo se Fredu i Džordžu Vizliju koji su imali problema da svoje roditelje (pogotovo Moli) privole da ih podrže i odobre im da otvore svoju prodavnicu šala. Ipak, bez obzira na to šta su im roditelji govorili, Fred i Džordž nikada nisu skrenuli sa puta ka svojim ciljevima. Koliko god to možda bila noćna mora pojedinih roditelja, važno je iz ovoga zaključiti da nikada nisu pravili kompromise kada je njihova sreća bila u pitanju.

Da li biste uopšte mogli da zamislite Freda i Džordža na nekom dosadnom kancelarijskom poslu? Naravno, vaši roditelji vam žele samo najbolje, ali ponekad im je potreban dobar podsetnik da je to ipak vaš život i da je krajnja odluka šta ćete uraditi sa njim samo vaša.

3. Budi odan onima koji su uz tebe

Čak iako Ron Vizli nije najmoćniji čarobnjak kojeg znamo, on je pak otelotvorenje jedne osobine više nego iko drugi: odan je do srži. Ron je bio voljan da se on i Hermiona zajedno sa Harijem suoče sa Voldemorom. To samo dokazuje koliko svo troje vrednuju svoje prijateljstvo.

Na kraju krajeva, baš je zbog njhovog prijateljstva i beskrajne ljubavi Hari uspeo da porazi Mračnog gospodara. Čak i kada se on i Hari nisu najbolje slagali i kada je privremeno napustio njihovu zajedničku misiju, uspeli su na kraju da se pomire.

2. Ponekad je okej da prekršiš pravila

Ovo je lekcija koju smo primarno naučili od Freda i Džordža, ali svi Vizlijevi su, s vremena na vreme, bili pomalo skloni kršenju pravila. Bilo je trenutaka u „Hariju Poteru“ kada je bilo krucijalno odlučiti između onoga što je pravično i onoga što je lako.

Često su pravila osmišljena sa najboljim namerama, ali ako vas sprečavaju da spasite život ili uradite ono što je za opšte dobro, moraju biti prekršena. U „Redu feniksa“, kada su Ambridžova, Fadž i celo Ministarstvo bili u vrtlogu korupcije, kršenje pravila postalo je od najvećeg značaja za pobedu nad Smrtožderima.

1. Nije sve u novcu

Porodica Vizlijevih nikada nije imala mnogo novca. Ponekad su poslenju paru lovili po ćoškovima svog sefa u Gringotsu da bi se pobrinuli za svoju veliku porodicu. Ipak, Vizlijevi su jedna od najbližih, najsrdačnijih i najodanijih porodica koje biste ikada mogli da upoznate.

Darslijevi su imali sasvim pristojnu svotu novca, a ipak su bili užasni ljudi. To samo pokazuje da posedovanje bogatstva nije nikakva garancija. Imati novac ne znači automatski biti srećan ili plemenit. Vizlijevi su školski primer toga i oni nikada nisu dopustili da ih nepostojanje bogatstva sputava.

Izvor: https://screenrant.com/harry-potter-greatest-life-lessons-weasley-family/

Jelena
Jelena predaje Drevne rune na Hogvortsu, a u slobodno vreme se igra sa svojim knizlom. Član je kuće Revenklo. Uživa u krem-pivu i čokoladnim žabicama.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *