Hari PoterUncategorized

10 svetskih biblioteka u kojima ćete pomisliti da ste na Hogvortsu

 1. Džon Rilands biblioteka u Mančesteru (John Rylands Library)

Ova biblioteka  sagrađena je pre više od 100 godina kao javna biblioteka a danas je deo univerziteta u Mančesteru. U njoj se nalaze mnoge retke knjige, a njena predivna arhitektura čini da se posetioci osećaju kao studenti u Hogvortsu.

Džon Rilands biblioteka

2. Biblioteka Univerziteta Vašington u Sijetlu (The University of Washington Library )

Ova ogromna prostorija za čitanje izgleda kao da je iz samog  Hovortsa. 1923. godine predstavljala je srce univerziteta, a u njoj se takođe nalaze ogromne stepenice koje vode na prvi i treći sprat i izgledaju kao da su izgrađene uz pomoć magije.

Biblioteka Vašingtonskog univerziteta

3. Biblioteka parlamenta u Otavi (Library of Parliament)

Ova biblioteka  u neogotičkom stilu sagrađena je 1876. godine i imala je veliku sreću da prođe neoštećena u požaru koji je izbio 1916. godine. Njen prijatan ambijent od drveta predstavlja savršeno mesto za čitanje i istraživanje magičnih tema.

Biblioteka parlamenta u Otavi

4. Kraljevski portugalski kabinet za čitanje ( Biblioteca Real Gabinete Portugues de Leitura) 

Ova predivna „kraljevska soba za čitanje“ u centru Rio De Žaneira  ispunjena je redovima polica od tamnog drveta i najrazličitijom portugalskom literaturom.

Kraljevski portugalski kabinet za čitanje

5.  Biblioteka nauka iz Oberlauzica (Oberlausitzische Bibliothek der Wissenschaften)

Ova biblioteka u Gerlicu osnovana je 1779. godine i uglavnom sadrži naučne knjige. Ima predivnu unutrašnjost ispunjenu  policama u obliku velikih lukova  koji vode iz sobe u sobu.

Oberlausitzische Bibliothek der Wissenschaften

6. Biblioteka Chetham’s  u Mančesteru (Chetham’s Library)

Ova biblioteka je najstarija u biblioteka na engleskom  govornom području i njen topli ambijent  ispunjen drvenim policama i skrivenim prozorima predstavlja savršeno mesto za čitanje. U njoj postoji  i soba gde su vredne knjige pričvršćene lancima za police da bi se izbegla krađa.

Biblioteka Chetham’s u Mančesteru

7. Morgan biblioteka u Njujorku (The Morgan Library)

Ova biblioteka je za javnost otvorena 1924. godine, a otvorio ju je Džek Morgan, američki bankar, finansijski izvršilac i filantrop. Tu se nalazi kolekcija retkih knjiga koju je njegova porodica posedovala, dok same prostorije podsećaju na Grifindorski dnevni boravak.

Morgan biblioteka

8. Biblioteka Triniti Koledža u Dablinu (Trinity College Library)

Triniti koledž i njegova biblioteka otvoreni su 1592. godine. Ova biblioteka je i dalje najveća u Irsko,j a drvenarija od punog drveta i tajnovite stepenice koje vode od sprata do sprata odaju veoma magičnu atmosferu.

Biblioteka Triniti koledža

9. Biblioteka Ervin Sabo u Budimpešti (Metropolitan Ervin Szabó Library )

Iako ova ogromna biblioteka ima poprilično moderan enterijer u njoj postoji nekoliko soba za čitanje u kojima se nalaze kamini i udobne fotelje gde možemo vrlo lako zamisliti Krukšenksa kako u njima spava.

 

Biblioteka Ervin Sabo

Jelena
Jelena je po struci magizoolog i ekolog, a trenutno radi pri Ministarstvu magije u odseku za odnose sa Normalcima. U slobodno vreme voli da se prebacuje na razna mesta na planeti i da upoznaje nova mesta i običaje. Pripada Grifindor kući i veliki je fan kvidiča. Najviše uživa u zimskim praznicima, kada sa prijateljima i porodicom posećuje Hogsmid i uživa u Krem pivu. Uživa u kreativnom radu i voli da uči nove stvari.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter