Hari PoterUncategorized

Razlike između čarobnjačkog i normalskog Božića

Pošto je u toku novogodišnja euforija odlučili smo da vidimo u čemu se to razlikuju normalski i čarobnjački praznici, tačnije jedan posebno – Božić.  Složićete se da je Božić jedan od najmagičnjih praznika ali mislimo da je onaj čarobnjački ipak malo magičniji.

Hrana

Čarobnjačka božićna večera se ne razlikuje mnogo od normalske. Božićna gozba u Hogvortsu obično je prepuna ćuretine i vatrenih božićnih dezerta i čak ni najmoćniji čarobnjaci ne mogu odoleti da ne zadremaju na kraju večere. Uprkos nekim sličnostima postoje neki detalji koje normalci na žalost ne mogu da isprate. Zahvaljujuči magiji pojedena hrana se stalno obnavlja tako da večeri praktično nema kraja. Zamislite da vam se čaša vina stalno sama dopunjava. Još jedna od sličnosti između ova dva Božića je da čarobnjaci isto vole da stavljaju novčić u Božićne poslastice što je jednom prilikom zamalo udavilo Persija kada je navalio na svoj božićni dezert.

Pokloni

S obzirom da su čarobnjaci – čarobnjaci nihovi božićni pokloni su malo magičniji od naših. Hari je na primer iskusio obe vrste prazničnih poklona. Kod Darslijevih je dobijao čačkalice i novčiće male vrednosti dok je kasnije od svojih prijatelja dobio plašt nevidljivosti, vatrenu strelu, magični perorez i svasta još drugo. Postoje neki pokloni koji se vrlo malo razlikuju u ova dva sveta kao što su slatkiši. čarape i  džemperi ali su oni u čarobnjačkom svetu ukrašeni magčnim motivima kao što su skrivalice i zmajevi a slatkiši su uglavnom čokoladne žabe i Berti Botove bombone svih ukusa.

Tradicije

Mnoge božićne tradicije su u oba sveta vrlo slične. Piju se alkoholna pića, ljubi se ispod imele i pevaju se božićne pesme samo što njih u čarobnjačkom svetu pevaju pripiti polu divovi ili začarani viteški oklopi. Postoje i neke tradicije koje su određeni čarobnjaci usvojili, na primer gospodin Vizli voli da sluša program koji vodi njegova omiljena pevačica Celestina Varbek (Celestina Warbeckd) dok Hari i njegovi prijatelji vole da odigraju koju partiju čarobnjačkog šaha ili rundu eksplodirajućih karata.

Takođe ne smemo zaboraviti i na čuvene božićne zabave profesora Pužoroga iako većina nas ne bi nikad bila pozvana. Na stranu svega ovoga normalski i čarobnjački Božić i po ovom pitanju ima mnogo sličnosti samo što smo sigurni da čarobnjački Božić ne uključuje filmski Hari Poter  maraton.

Dekoracija

Istina je da su neki od nas krivi za  preterano kićenje kuće za praznike ali naše obične ukrasne  lampice nikada neće moći da se porede sa onim u velikom holu Hogvortsa tokom Božićnih praznika.

Dok se normalci muče da dovuku samo jedno božićno drvo kući veliki hol Hogvortsa ima najmanje deset ogromnih jelki ukrašenih svećama, zlatnim sovama koje huču i crvenim bobicama. Ako tome pridodate ledenice koje se nikada ne tope, božićne lampice koje su zapravo malene vile i začarani sneg koji pada sa plafona čak ni normalski najukrašeniji Božić ne može se porediti sa ovim.

Nemojmo zaboraviti i na božićne pevajuće petarde nakon čije eksplozije u ruci ostaju maleni miševi koji izgledaju kao pravi i šaljivi šeširi raznih oblika nimalo nalik onim kartonskim koji padaju iste sekunde kada ih stavite. Poznato nam je da  Fred i Džordž  uživaju eksperimentišući sa neobičnim tehnikama dekoracije tako da dok normalci za ukrašavanje vrha jelke biraju zvezdu ili anđela blizanci se odlučuju za gnoma ofarbanog u zlatno obučenog u baletsku haljinicu. Slažemo se da je nekad dobro razmišljati izvan uobičajenih okvira.

Jelena
Jelena je po struci magizoolog i ekolog, a trenutno radi pri Ministarstvu magije u odseku za odnose sa Normalcima. U slobodno vreme voli da se prebacuje na razna mesta na planeti i da upoznaje nova mesta i običaje. Pripada Grifindor kući i veliki je fan kvidiča. Najviše uživa u zimskim praznicima, kada sa prijateljima i porodicom posećuje Hogsmid i uživa u Krem pivu. Uživa u kreativnom radu i voli da uči nove stvari.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter