Hari Poter

Likovi iz Harija Potera koji nisu dospeli na filmsko platno – prvi deo

Knjiga i film su različite forme umetničkog izražavanja, i ne bi ih trebalo porediti. Ne bi trebalo.

Međutim, nama fanovima nepoređenje teško pada. Nekad nije lako prihvatiti bilo kakvu promenu, i ne shvatiti je potpuno lično. Neki lik ne izgleda baš kako ga ti zamišljaš dok čitaš. Scene su malko drugačije. Određenih delova uopšte nema  (pa kako su mogli baš Dadlijevu grejpfrut dijetu da izbace iz Vatrenog pehara, meni je to jako zabavan deo).

Knjige su jako opširne i sigurna sam da su filmadžije imale velikih poteškoća da uklope sve što je bitno za priču a da ograniče trajanje filma na razumnih dva i po sata. Da su imali po šest na raspolaganju gde bi im (nam) bio kraj.

Nije to lak posao, ne.

Stoga ovom prilikom neću kritikovati nikoga ko je radio na ekranizaciji Harija Potera. Ali, osvrnuću se na neke likove koje bi svako od nas voleo da vidi na ekranu.

Pivs

Svaki fan serijala će makar jednom reći koliko žali što u filmovima nema poltergajsta Pivsa. Ni ne spominje se. Nikada. Deluje surovo.

Premda Pivs nema neku ključnu ulogu u čitavoj priči, on je sastavni deo hogvortske atmosfere. Poput portreta koji govore i stepenica koje se pomeraju. Navikli smo da je tu, pravi smicalice i podsmeva se svima. Umanjuje napetost svake neprijatne situacije i slatko nas nasmeje.

Zanimljivo je da prilikom snimanja Kamena mudrosti jeste bilo scena sa Pivsom, ali tadašnji režiser nije bio zadovoljan specijalnim efektima i rešio da te scene izbaci iz finalne verzije. Tako je naš omiljeni duh ostao neznan onim isključivo filmskim fanovima.

Čarli Vizli

Teško je prežaliti odsustvo Čarlija Vizlija s obzirom na ljubav koju gajimo prema celoj porodici Vizli. Pa, hej, Jazbina je i naš dom, što Čarlija čini i našim bratom. zar ne?

Iako nije imao ključnu ulogu u glavnoj priči, bio je tu u određenim trenucima (onim sa zmajevima, naravno) i bilo bi lepo videti celu porodicu na okupu. Ne, ne računa se fotka iz Egipta u Zatvoreniku iz Askabana.

Vizlijevi u Egiptu

Ni Bil Vizli nije dobio previše prostora, ali jer bar bio uključen makar na kratko. Ovo zaista nije bilo fer.

Vinki

Ne samo da su kućni vilenjaci kao vrsta jako zapostavljeni, već je i jedna od onih bitnijih koje smo upoznali, Vinki, ostala uskraćena za ekranizaciju. Ona je u knjigama bila malo bolji uvid u psihologiju i razmišljanje kućnih vilenjaka, jer je protiv svoje volje dobila slobodu.

Iako Dobija volimo više od svih i znamo koliko je cenio što je postao slobodan vilenjak, Vinki je bolji predstavnik ovih bića, jer većina njih zapravo ne želi slobodu. Ili ne zna šta će kada je dobije.

Profesor Bins

Ako ti je ikada bilo dosadno na času istorije, zamisli kako bi bilo na času istorije magije kod duha profesora Binsa. Proglašeni su najdosadnijim časovima, gde on monotonim glasom samo deklamuje suvoparne istorijske činjenice, a učenicima je jako teško da drže oči otvorenim.

Profesor Bins je jednog dana zaspao u zbornici, i probudivši se je krenuo na sledeći čas. Ali nije ni primetio da je svoje telo ostavio za sobom. Ostao je na Hogvortsu kao duh i nastavio da predaje istoriju magije. Pa, barem nikada neće morati da se trude da zamene nastavnika. I ovo je jedna od sporednih stvari, ali pojačava tu magijsku atmosferu čitave škole.

Andromeda i Ted Tonks

Premda Tonksini roditelji nisu imali toliko bitnu ulogu, jesu nam ostali u lepom sećanju. Bili su tu da pomognu kada je trebalo da Harija po poslednji put izvuku od Darslijevih.

Još jedna meni bitna činjenica je da je Andromeda Tonks sestra Belatriks Lestrejndž i Narcise Malfoj. Važan je i taj raskol, a i kontrast između sestara jer je Andromeda jedina ostala na strani protiv mračnog gospodara.

Frenk i Elis Longbotom

Red Feniksa

Nevilovi roditelji su jako nepravedno zapostavljeni. Znam da ih i u knjigama vidimo samo jednom kada Hari i ekipa posećuju Sent Mungo, ali mislim da su zaslužili tu jednu scenu, nakon svega što su pretrpeli u borbi za Red.

Boreći se protiv Voldemora su dospeli u ruke Belatriks Lestrejndž i drugih smrtoždera, koji su ih mučili dok nisu potpuno izgubili pamćenje, pa i razum. Njihova tragedija još više daje značaj liku samog Nevila, koji sazreva od plašljivog klinca do neustrašivog heroja.

Marijeta Edžkom

Možda ime ne zvuči poznato, te prvo mali podsetnik.

Ovo je devojka koja je u Redu feniksa izdala Dambldorovu armiju i sve ispričala Ambridžovoj. Ali, niko nije znao da je Hermiona bacila urok na sve članove (da spreči odavanje tajne), te je Marijeta dobila kaznu u vidu reči TUŽIBABA ispisane preko celog lica. Ovaj urok niko nije umeo da ukloni. Čak je i Madam Pomfri probala sve.

Iako nije toliko bitna scena, bilo bi lepo videti njenu ekranizaciju. Ipak je ovo jedna od Hermioninih briljantnijih ideja. I sam Dambldor bi joj pozavideo.

Naravno, ovo je samo deo likova koje nismo imali prilike da vidimo u filmovima, ima ih još.

Koji je od ovih likova zaslužio ekranizaciju? Daj nam i ti svoje predloge, a sledeće nedelje sledi nastavak spiska.

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

  You may also like

  2 Comments

  1. […] subote smo bacili pogled na neke od bitnijih likova koji nisu dobili svoje parče filmskog platna, i koje verovatno nikada nećemo prežaliti. Čarli Vizli i Pivs su ubedljivo prvi na listama svih […]

  2. […] Nevilu i njegovim roditeljima Frenku i Elis Longbotom (u jednom od skorašnjih tekstova na temu likova koji nisu dospeli na film smo baš dali osvrt na to koliko je ova porodica nepravedno […]

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  More in Hari Poter