Hari Poter

Kada magija u Hari Poter svetu krene naopako

Od pričvrljivanja Rona Vizlija do tragedije Arijane Dambldor – postoje momenti kada magija nije pošla putem kojim je planirano, pa se tako okrenula protiv znanja i moći samog čarobnjaka. Slično kao i vatra, magija je moćna stvar i sa njom treba postupati sa najvećom pažnjom i tretirati je sa najvećim poštovanjem. To je, na kraju krajeva, razlog zbog koga čarobnjaci idu na Hogvorts – da nauče kako da magiju pripitome. Jer, kao i sa vatrom, ako se igrate sa magijom, možete se opeći – ili ispeći, ili se pretvoriti u mačku, ili čak (kada magija pođe po zlu) umreti. Evo nekih primera:

Lord Voldemor je slučajno pretvorio Harija u horkruks

Počnimo od početka, kada je čak i Lord Voldemor, jedan od najmoćnijih čarobnjaka svih vremena, kasno uvideo da je njegova magija krenula pogrešnim putem. U potrazi za besmrtnošću, Mračni Gospodar je svoju dušu podelio na nekoliko delova – ubistvima – i vezao ih za predmete, pretvarajući ih u horkrukse. Dokle god su ti horkruksi preživljavali, preživljavao je i Voldemor. To je mračna, moćna magija: toliko moćna da čak ni čarobnjak tako nadaren kao Voldemor ne bi mogao da njome upravlja u potpunosti kao što je i sam saznao kada je pokušao da ubije Harija dok je bio beba. Kao što je profesor Dambldor objasnio, Voldemor je svoju dušu učinio toliko nestabilnom da, kada je pokušao da ubije Harija, kletva se vratila a deo Voldemorove duše se pričvrstio za jedinu živu osobu koja se u tom trenutku nalazila u sobi (Harija) čime je on postao sedmi horkruks.

Nevil Longbotom i njegovo čitavo vreme na Hogvortsu

Sećate se svega onoga što smo rekli o magiji – da je ona moćna stvar i sa njom treba postupati sa najvećom pažnjom i tretirati je sa najvećim poštovanjem? Pa, magijo, upoznaj Nevila Longbotoma! Nevil je koristio magiju onako kako je Hari izbegavao nevolje (čitaj: uz veliki napor), pa je Nevilovo školovanje bilo ispunjeno različitim nezgodama. Bilo je momenata kada je izgubio kontrolu nad metlom i slomio zglob; kada je slučajno presadio svoje uši na kaktus; kada mu je štapić skliznuo i učinio da nestane jedna od nogu njegovog stola; kada je bacio profesora Flitvika preko učionice; kada je bockao svoju Mimbulus mimbltoniju pa je ona izbacila tečnost koja je mirisala na „užeglo stajsko đubrivo“; i, naravno, podsetimo se gomile kotlova koje je istopio na času napitaka profesora Snejpa. Ipak, ne smemo zaboraviti da je Nevil pokazao da čak i neko najnespretniji može pripitomiti magiju, da neuspesi treba da motivišu i da zbog njih ne treba nikada gubiti nadu.

Ron Vizli je sam sebe naveo da povraća puževe

Ako štapić zaista ‘bira čarobnjaka’, onda je sigurno došlo do trenutka tokom Hari Potera i Dvorane tajni kada je Ronov prvi štapić zaista zažalio zbog svog životnog izbora (iako je tehnički prvo to bio Čarlijev štapić). Jer, tokom haotičnog sudara Harija i Rona sa Mlatarajućom vrbom, Ronov štapić se polomio, a nakon toga, Ron je probao (neuspešnu) improvizaciju i prelepio štapić na polomljeno meso uz pomoć činotejpa. Kažemo neuspešno, jer je ovaj poduhvat bio unapred osuđen na propast. Slučajno je povredio Šejmusa Finigana tokom Kluba dvoboja; često je iz njega izlazio miris pokvarenih jaja; ispalio je iz Ronove ruke i pogodio profesora Flitvika u glavu. Međutim, najpoznatija čin koja je bačena iz ovog štapića bila je Ronov pokušaj bacanja kletve na Draka Melfoja – u znak odmazde, jer je Hermionu nazvao „prljavom malom blatokrvnom“ – što je izazvalo povratne efekte i dovelo do toga da umesto Melfoja Ron povraća puževe! Magija može biti veeeeoma čudna.

Sve što je Gilderoj Lokhart ikada uradio

Gilderoj Lokhart je napisao mnoge knjige u kojima je sebe prikazao kao pametnog, moćnog čarobnjaka koji iza sebe ima mnogobrojne podvige. Međutim, došavši na Hogvorts da bi predavao Odbranu od mračnih veština, razotkriven je i konačno se saznalo da je prevarant i šarlatan. To je, naravno, bilo jasno od njegovog prvog časa, kada je otvorio kavez sa kornvolskim vilicama, ali je ubrzo postalo toliko očigledno kad god je zaista pokušao da izvede čini. Uzmimo, na primer, njegov pokušaj da se reši zmije tokom Kluba dvoboja, kada je, umesto da učini da zmija nestane – jednostavno bacio u vazduh! Prisetimo se i njegovih medicinskih veština, kada je, umesto da izleči Harijevu polomljenu kost, učinio da mu kosti iz ruke u potpunosti nestanu! Čak je uspeo da pogreši i u bacanju Memorisjkih čini (iako je sebe nazivao talentom po tom pitanju) i nehotice obrisao sopstveno sećanje koristeći Ronov polomljeni štapić. Mada, iskreno rečeno, ovde možemo sve zasluge pripisati Ronovom polomljenom štapiću!

Hermiona se pretvorila u mačku

Kao što je profesor Snejp jednom rekao, pravljenje napitaka je suptilna nauka: delikatna umetnost u kojoj – slično satu – sve komponente ne samo da moraju da budu tačne, već i da rade u savršenoj harmoniji. Kao takvi, lako je da napici pođu po zlu, a to se posebno odnosi na Višesokovni napitak. Hermiona je ovo naučila na ‘’krzneni’’ način na svojoj drugoj godini, kada je njen pokušaj da preuzme oblik Milisent Balstroud doveo do katastrofe: dlaka koju je uzela sa odeće Milisent Balstroud nije bila njena – već mačja. Greška je dovela do toga da se Hermiona transformisala u mačku (na svu sreću, samo glava!) ,što je bio veliki problem, s obzirom na to da se Višesokovni napitak ne može koristiti za transformaciju među vrstama, pa je zbog toga morala nedeljama da leži u bolničkom krilu. Još jedan podsetnik da, ako nameravate da kuvate Višesokovni napitak, morate temeljno proveriti sastojke!

Hari je koristio magiju bez štapića

S obzirom na to koliko magija može biti haotična i promenljiva, čarobnjaci koriste štapiće da je kontrolišu, a mi smo imali prilike da vidimo samo Dambldora i Voldemora koji mogu da upravljaju magijom bez njih. Mladi, neobučeni čarobnjaci, međutim, nisu Dambldor ili Voldemor, ali često njihove magične sposobnosti ‘’prorade’’ kada su previse emotivni ili u opasnosti. Recimo, u delu Hari Poter i Kamen mudrosti, Hari je bez izgovorenih reči ili upotrebe štapića (tada ga nije ni imao), uspeo da ukloni zaštitno staklo u zoo vrtu i tako oslobodi zmiju. Zatim, u delu Hari Poter i Zatvorenik iz Askabana, nakon što je tetka Mardž uvredila Harijeve roditelje, Hari je u besu izgubio kontrolu i uspeo da naduva Mardž kao balon.

Flu-prašak

Jedno od najosnovnijih pravila magije je da se pobrinete da sve izgovarate razgovetno. Na primer: Vingardium leviOsa. Hari je naučio lekciju izgovaranja u delu Hari Poter i Dvorana tajni, kada se njegov prvi susret sa flu-praškom završio tako što je prošao kroz pogrešan kamin. Zašto? Zato što flu-mreža zahteva da jasno navedete svoje odredište. I umesto da izgovori „Dijagon-aleja“, Hari je , zbog malo pepela u grlu nerazgovetno naveo svoje odredište i tako završio u zloglasnoj Nokturn-aleji.

Ron se pričvrljio

Iako možete izaći kroz pogrešan kamin, putovanje flu-praškom je daleko jednostavnije od tzv. Prebacivanja. Ova vrsta magije je veoma napredna ali i opasna da je čarobnjacima potrebna dozvola I posebna obuka pre nego što počnu da je koriste. Zašto? Zbog toga što se možete pričvrljiti. Pričvrljenje, prema instruktoru Prebacivanja Vilkiju Tvajkrosu, dešava se kada čarobnjakov um nije fokusiran, što znači da, iako se jedan deo vas može teleportovati na svoje odredište, možete na kraju ostaviti drugi deo svog tela iza sebe. Svi  se sećamo Ronove povređene ruke u Hari Poteru i Relikvijama smrti I možemo samo zamisliti kolike bi posledice bile da Hermiona nije sa sobom nasila esenciju jasenka. Artur Vizli je, na primer, često pričao o dvojici čarobnjaka koji su pokušali Prebacivanje bez dozvole, pa su prebacili samo polovinu svojih tela dok je druga polovina ostala na istom mestu. Prilično jezivo….

Fatalne greške

Na kraju, ali svakako ne najmanje važno, jeste podsetnik da magija koja ide po zlu često može imati tragične posledice. Uzmimo, na primer, majku Lune Lavgud, Pandoru Lavgud. U Hari Poteru i Redu Feniksa, Luna je otkrila da je njena majka – izuzetna veštica koja je volela da eksperimentiše sa magijom – umrla kada se jedna od njenih novih čarolija izjalovila. Jedna od najtužnijih priča bila je ona o Arijani Dambldor, mlađoj Albusovoj sestri. U mladosti, napad grupe normalskih dečaka – koji su je videli kako izvodi magiju – učinio je da Arijanine magijske sposobnosti postanu nepredvidive i nekontrolisane. To bi se manifestovalo na najgore načine, kada je Arijana, sa 14 godina, izazvala magičnu eksploziju tokom napada, ubivši svoju majku. I sama je nastradala nesrećnim slučajem tako što je pokušala da zaustavi borbu između Aberforta, Albusa i Grindelvalda, pa ju je nečija kletva pogodila.

 

 

Smiljana
Smiljana je učenica pete godine, na razmeni iz škole Mahutokoro, iz Japana. Voli da proučava nove čini i napitke. Na časovima uvek nešto zapitkuje. U slobodno vreme istražuje zabranjene hodnike Hogvortsa (vešta je sa činima prerušavanja pa je retko uhvate). Vodi dnevnik od prvog dana škole i planira da ga objavi. Voli da kuva pa se često šunja po kuhinji. Ima ljubimca slepog miša koje se zove Senka.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter