Hari Poter

Neke zanimljive činjenice o Hagridu

Uprkos tome što je imenovan po protagonisti, Hari Poter je serijal kome poseban pečat daju neki sporedni likovi. Kako Hari doživljava bilo koji lik, prirodno se odražava ne samo na njih i njega samog, već i na to šta znači živeti u svetu čarobnjaka. Mi vidimo magiju Hogvortsa kroz Harijeve oči, ali ona je posebna upravo zbog svih onih ljudi koji ga okružuju. Tu magiju možemo videti zahvaljujući Harijevom prvom čarobnjačkom prijatelju – Hagridu. On je čovek koji spasava Harija od Darslijevih, vodi Harija na Hogvorts i pokazuje mu da je život mnogo više od ostave ispod stepeništa u Malom kukumavčilištu. Hagrid je lik o kome saznajemo mnogo stvari i koji nam je prirastao za srce od samog početka.

Neke od sledećih zanimljivosti iz Hagridovog života su verovatno svima poznate – neke možda nisu. Ipak, mora se priznati, Hagrid je jedan od omiljenih likova svakog Hari Poter fana, stoga – uživajte u čitanju!

Hagrid ne zna kurziv

Retko koji serijal zapravo komentariše rukopis svojih likova. Knjige nikada nisu pominjale ovu interesantnu činjenicu u vezi sa Hagridom. Umesto toga, filmovi pokazuju da Hagrid ne zna kurziv. Da budemo iskreni, sam kurziv je nestao poslednjih godina, ali čovek Hagridovih godina bi to verovatno trebalo da zna.

Dokazi o Hagridovim ’’beskurzivnim’’ sposobnostima dolaze iz njegovog zvaničnog potpisa koji se može naći na glavnoj stranici Vikipedije koja je posvećena Hari Poteru. Umesto otmenog potpisa, koji možete videti kod Dambldora, Hagrid svoje ime ispisuje kao dete. Recimo da je ova činjenica povezana sa njegovim izbacivanjem sa Hogvortsa kada je imao 13 godina, pa je zbog toga ostao uskraćen čak i za neke banalne stvari.

Filmovi sugerišu da je Hagrid nepismen

Ni u jednom trenutku u knjigama nije naznačeno da je Hagrid nepismen. Koliko možemo da zaključimo, Hagrid je obična osoba koja ume da čita i piše, kao i bilo koja druga osoba u pedesetim. Međutim, filmovi daju sasvim drugačiju sliku. Još od prvog filma, uveliko se nagoveštava da Hagrid ima problema sa nepismenošću. Konkretno, on ne zna kako da napiše „srećan“ na Harijevoj torti, odnosno, ispisuje tu reč na pogrešan način. Međutim, iako ne piše kurzivom i ne speluje reči najsjajnije, to ne umanjuje njegov značaj niti utiče na njegovu ličnost.

Njegov najveći strah je Voldemor

Bauci mogu dosta toga reći o liku. To je ideja zasnovana na univerzalnoj istini: naši strahovi nas definišu. Ono čega se plašimo može nas podstaći da rastemo ili nas kočiti u napredovanju. Bauk je sredstvo kojim se može dopreti do psihičkog stanja lika i shodno tome se dati određena analiza njegove ličnosti. Hagridov bauk je niko drugi do Voldemor. Imajući u vidu istoriju koju ova dva lika dele i kako je Voldemor razdvojio Hagridovu grupu prijatelja tokom godina, jasno se može uočiti razlog Hagridovog straha.

Hagrid nema svog Patronusa

Suprotno od bauka, koji prikazuje strahove, nalazi se Patronus koji nastaje sećanjem na srećne trenutke. U suštini, Patronusi su duhovne životinje sveta čarobnjaka i ono što se pojavljuje kao vaš Patronus govori više o vama nego bauk, jer je odraz svega što držite duboko u sebi. Ipak, nemaju svi čarobnjaci svoju duhovnu životinju. Budući da se radi o kompleksnoj grani magije, nemaju svi čarobnjaci tu sposobnost da stvore Patronusa. Pošto nije imao formalnu obuku posle svoje treće godine, Hagridu prirodno nedostaje određeni nivo znanja za stvaranje Patronusa. On nije jedini imenovani lik u seriji kome nedostaje Patronus, ali je verovatno najvažniji lik koji nije u stanju da ima svog Patronusa. Znajući Hagrida, njegov Patronus bi verovatno bio zmaj!

 

Hagrid je odličan u neverbalnoj magiji

Hagrid je prilično zanimljiv lik. Uprkos tome što nikada nije završio Hogvorts i potpuno mu nedostaje tradicionalni štapić, on još uvek može da koristi magiju. Njegov ružičasti kišobran jeste zamena za štapić, ali je mnogo važnija činjenica da Hagrid često koristi neverbalnu magiju. Budući da se radi o komplikovanom izvođenju magije, može se reći da je Hagrid jako talentovan čarobnjak i da je prava šteta što nije imao prilike da se proslavi poput nekih koji to nisu zaslužili.

Ne može leteti metlom

Kako Hagrid nikada nije završio školovanje na Hogvortsu posle treće godine, propustio je učenje velikog broja veštin. Zanimljivo, iako letenje metlom nije nešto što će svi učenici obavezno naučiti, podrazumeva se da je on zaista pokušao da nauči kako da leti metlom, budući da  Hagrid tvrdi da to ne može činiti zbog svoje težine. To zapravo ima mnogo smisla. Uostalom, kada bi Hagrid znao da leti na metli, ostali bismo uskraćeni za trenutke kada vozi svoj motocikl!

Alergičan je na mačke

Dž. K. Rouling voli da naknadno otkriva trivijalnosti o liku i Hagrid zaista nije izuzetak. Jedna od takvih trivijalnosti jeste da je Hagrid alergičan na mačke. Ovo je verovatno jedan od razloga Hagridovog opredeljivanja za zmajeve ili troglave pse – Hagrid bi vrlo rado čuvao mačku je ali je nažalost – alergičan!

Jedan je od retkih likova koji veruje Snejpu

Vrlo mali broj likova u seriji aktivno veruje Snejpu i to sa dobrim razlogom: vidimo Snejpa kroz Harijeve oči. Snejpovo zlostavljanje Harija je verovatno njegova najznačajnija karakteristika van njegovog konačnog iskupljenja. Čak i tada, jedan od Harijevih najbližih saveznika, Hagrid, nikada ne gubi veru u Snejpa.  Čak i kada Snejp oduzme Dambldorov život, Hagrid odbija da mrzi i ne veruje Snejpu. Stoji uz njega do samog kraja jer je verovao Dambldorovoj proceni.

 

Hagrid je crven, dok je Dambldor beo

Postoji zanimljiva paralela u Hagridovoj i Dambldorovoj etimologiji, posebno u njihovim imenima. Na latinskom, „rubinus“ znači crveno, dok „album“ znači belo. U seriji, Hagridovo ime je Rubeus, dok je Dambldorovo ime Albus. Tamo gde ovo drugo predstavlja čistoću u svetu čarobnjaka, prvo je usijano od strasti. Roulingova je izabrala ova imena s razlogom i ona se odražavaju ne samo na to kako se ti likovi ponašaju, već i na to kako ih Hari doživljava.

 

Anastasija
Anastasija trenutno predaje Herbologiju u Hogvortsu. Pored magijskih biljaka, istražuje i alternativnu medicinu iz sveta normalaca. Uči decu da se otarase stereotipa o Normalcima i uči ih nekim interesantnim činjenicama o njima. Zbog toga, deca je često ne vole, osim onih sa otvorenim mišljenjem. Najviše voli da jede Fizzing Whizzbees i normalsku čokoladu.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Hari Poter