Hari Poter

Vodič kroz hogvortske portrete

Hogvorts je, kao i svaka starinska zgrada koja drži do sebe, prepun umetničkih dela. Ona krase stepeništa i prekrivaju zidove direktorove kancelarije – pozlaćena i vrednija od života. Ova umetnička dela su dokaz da itekako može biti života u nečemu što… Pa…. Ne bi trebalo da bude živo….

Hogvortski portreti su prožeti sećanjima i emocijama onih koji se na njima nalaze: oni komuniciraju sa živima, provode vreme pijući, pevajući, vičući i generalno se čini da im je bolje unutar samog rama nego u nekadašnjem životu među pravim ljudima.

Kao i kod Normalaca, hogvortski portreti prikazuju osobu koja je od velikog značaja za istoriju, u ovom slučaju – čarobnjačkog sveta. Međutim, za razliku od normalskih portreta koji dosadno stoje na zidu, hogvortski portreti stoje na zidu i kreću se unutar rama! Zamislite portret bilo kog čarobnjaka koji vam se uljudno smeška. To definitivno nije dosadno!

Hari Poter franšiza nas je upoznala sa nekim od najpoznatijih portreta na Hogvortsu. Prisetimo se koji su to portreti.

Debela Dama

Debela Dama, obučena u haljinu do poda i zadužena za važan zadatak – da čuva ulaz koji vodi u grifindorski dnevni boravak, vodi dekadentan ali ipak prilično uzbudljiv život. Obožava pevanje, često grli bačve vina i druži se sa svojim prijateljima iz drugih portretai – i tačno zna koliko vredi pravi liker od čokolade i koliko je značajno nositi na glavi traku sa šljokicama.

Međutim, svi se jako dobro sećamo njenog tužnog i uplašenog pogleda kada je povređena od strane Sirijusa Bleka jer je odbila da ga pusti da uđe u grifindorski dnevni boravak. Na taj način smo imali prilike da vidimo i njenu osetljiviju stranu u kojoj nije bilo smeha i njenog veselog kritikovanja. Ona je portret sa najvećom izdržljivošću, redovno se pojavljuje u romanima, uvek opremljena vrhunskim lozinkama kao što su „uštipci od banane“, „božićni ukrasi “ i (nakon nekog preteranog prazničnog uživanja) ‘’apstinencija’’.

Od svih portreta koje smo imali prilike da upoznamo, ona je ‘’najljudskija’’. Ona slavi pobede sa Grifindorcima; oplakuje Dambldorovu smrt – prosto, deli sa učenicima sve, poput dobrog druga koji ima razumevanja za svaki događaj. A pošto je nivo aktivnosti portreta direktan odraz moći veštice ili čarobnjaka u životu, tužni smo što je nikada nismo upoznali pre nego što je dospela u ram. Zaista bi uživala u Tri metle ispijajući krem-pivo!

„- Imam nešto za tebe, Hari“ – rekla je Hermiona, ne gledajući Rona niti dajući bilo kakav znak da ga je čula. – Oh, čekaj – lozinka. Apstinencija. – Tačno –  reče Debela dama slabašnim glasom i zamahne napred da otkrije rupu na portretu. – Šta je sa njom? – upita Hari. – Preterala je  za Božić, očigledno – reče Hermiona, prevrćući očima dok je ulazila u prepun dnevni boravak. – Ona i njena prijateljica Violeta popile su svo vino na onoj slici sa pijanim monasima dole u hodniku pored učionice za Čini.’’

 Hari Poter i Polukrvni princ

Ser Kadogan

Ovaj krupni vitez se prvi put pojavljuje u delu Hari Poter i Zatvorenik iz Askabana, kada pomaže Hariju i Ronu da pronađu svoj prvi čas Predskazivanja. Iako je očigledno posvećen svojoj viteškoj dužnosti da pomogne onima kojima je pomoć potrebna, on nije baš ono što biste nazvali kompetentnim. Predugačak mač i kolena umrljana travom ukazuju na to da provodi više vremena pokušavajući da se popne na svog konja nego spasavajući dame u nevolji.

Ipak, ne može se reći da nije hrabar: kada platno Debele Dame bude isečeno od strane Sirijusa Bleka,  njegov portret zauzima njeno mesto u čuvanju grifindorskog dnevnog boravka i njegovog dragocenog tereta u obliku Harija ( ostavljajući po strani činjenicu da on kasnije veselo propušta Sirijusa, kada dođe opremljen Nevilovom listom lozinki).

Kadogan se poslednji put pojavljuje tokom Bitke za Hogvorts, kada prati Harija u ludom jurišu kroz hodnike, vičući ohrabrujuće pokliče, spreman za bitku do samog kraja.

„ – Zbogom! – povikao je vitez, gurnuvši glavu u sliku nekih monaha zlokobnog izgleda. – Zbogom, moji saborci! Ako vam ikada zatreba plemenito srce i čelični živci, pozovite ser Kadogana! – Da, zvaćemo te – promrmlja Ron, kada je vitez nestao sa vidika – ako nam ikada zatreba neki fijuk.’’

 Hari Poter i Zatvorenik iz Askabana

„ – Hvalisavci i lopovi, psi i nitkovi, isteraj ih, Hari Poteru, da im vidimo leđa!“

 Hari Poter i Relikvije Smrti

Arijana Dambldor

Portret Arijane Dambldor je taj koji Hariju obezbeđuje najvažniji povratak u Hogvorts, skrivajući prolaz između Aberfortove kuće i Sobe po potrebi. Ona nije ništa drugo do sećanje, odraz, boja na platnu: uvek prisutan podsetnik na nemogućnost vraćanja onoga što je nekada davno izgubljeno.

Arijanin portret, opisan kao ništa drugo do ‘’devojka plave kose sa ispraznom slatkoćom’’, nikada ne progovara, za razliku od brbljivih stanara većine slika na Hogvortsu. Preminula je mnogo pre događaja u knjigama i zauvek ostala ogromna tuga i porodična tajna.

„Aberfort je ostao fiksiran u svojoj stolici, zureći u Harija očima koje su bile neobične poput očiju njegovog brata. Najzad je pročistio grlo, ustao, zaobišao stočić i prišao Arijaninom portretu. – Znaš šta treba da radiš – rekao je. Nasmejala se, okrenula i otišla – ne kao što su to ljudi na portretima obično činili, u stranu, ka svom okviru, već duž onoga što je izgledalo kao dugačak tunel oslikan iza nje. Gledali su njenu blagu figuru kako se povlači dok je konačno nije progutala tama. “

 Hari Poter i Relikvije Smrti

Fineas Nigelus Blek

Bivši direktor Hogvortsa i starešina kuće Sliterin, Fineas Nigelus visi u direktorovoj kancelariji i predstavlja blesavu stranu zla. Pretvara se da spava kada ga Dambldor pozove i govori samo da bi pojačao svoju intenzivnu netrpeljivost prema Hari Poteru, svim Grifindorcima i manje-više svima koji se ne prezivaju Blek.

On igra važnu ulogu u Hari Poteru i Redu Feniksa, jer njegova druga slika krasi prljave zidove u kući Blekovih koja se nalazi u ulici Grimold, broj 12. On stoga služi kao nevoljni glasnik Reda.

Nosilac svilenih rukavica i obožavalac stila, bivši nastavnik koji se pomalo boji dece, ima čudnu narav ali je istovremeno veoma ponosan i šarmantan. Možda je ponekad namerno odbojan i pakostan, ali je takođe sposoban da izgovori veliku mudrost iako je njegovo podrugljivo zanemarivanje Harija ono što mu omogućava da Hariju bude adekvatan sagovornik kada je na ivici živaca.

„ – Znaš –  reče Fineas Nigelus glasnije od Harija – upravo sam zbog toga mrzeo da budem nastavnik! Mladi su ubeđeni da su potpuno u pravu u svemu. Zar ti nije palo na pamet, jadni moj, da bi mogao postojati odličan razlog zašto ti direktor Hogvortsa ne poverava svaki najmanji detalj svojih planova? Zar nikada nisi zastao i malo razmislio o tome da te pridržavanje Dambldorovih naređenja nikada nije dovelo u opasnost? Ne. Ne, kao i svi mladi ljudi, sasvim si siguran da samo ti osećaš i misliš, samo ti prepoznaješ opasnost, jedino si ti dovoljno pametan da shvatiš šta Mračni Gospodar možda planira… – On planira nešto da uradi sa mnom? – reče Hari brzo. – Jesam li to rekao? –  reče Fineas Nigelus, dokono pregledavajući svoje svilene rukavice. – Sada me izvini, imam pametnijeg posla nego da slušam adolescenta u agoniji… Doviđenja!“

 Hari Poter i Red Feniksa

Provokativna sirena

Samo zato što joj nije dato ime ne znači da ova sirena ne igra važnu ulogu među hogvortskim portretima. S obzirom na odličan položaj u kupatilu za asistente, sirena provodi vreme flertujući sa finijim primercima asistenata dok uživaju u svojoj blistavoj kadi veličine bazena. Iako se kao vodeno stvorenje nalazi na suvom, ona definitivno zna kako da iskoristi svoj položaj!

‘’Harijev pogled je pao na sliku sirene koja je dremala na zidu. – Mirta, da tamo nema možda siren-ljudi? – Oh, jako dobro –  rekla je, dok su joj debele naočare svetlucale. – Digoriju je trebalo mnogo više vremena! I to dok je ona još bila budna – Mirta glavom pokaza prema sireni sa izrazom velike netrpeljivosti na svom smrknutom licu – kikotala se i mahala perajima…“

 Hari Poter i Vatreni pehar

 

Smiljana
Smiljana je učenica pete godine, na razmeni iz škole Mahutokoro, iz Japana. Voli da proučava nove čini i napitke. Na časovima uvek nešto zapitkuje. U slobodno vreme istražuje zabranjene hodnike Hogvortsa (vešta je sa činima prerušavanja pa je retko uhvate). Vodi dnevnik od prvog dana škole i planira da ga objavi. Voli da kuva pa se često šunja po kuhinji. Ima ljubimca slepog miša koje se zove Senka.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter