Hari Poter

Tajni razlog zašto je Dambldor dao poene Nevilu

Svi se sećamo scene iz Kamena mudrosti kada je Dambldor na kraju godine dodelio poene Hariju, Ronu, Hermioni ali i Nevilu.

Dambldorov razlog za davanje poena Nevilu izgleda jednostavno, ali razlog za to možda ima dublje značenje. Dok su Hari Poter i Relikvije smrti dali gledaocima uvid u Dambldorovu prošlost, serijal Fantastičnih zveri iz prve ruke prikazuje njegov raniji život. Preteča Hari Poter filmova, Fantastične zveri prikazuju Dambldora kao mladog čoveka, primoranog da se suoči sa prvim mračnim čarobnjakom, njegovim starim prijateljem, Gelertom Grindelvaldom. Iz tog razloga, ovi filmovi su bolje objasnili neke kasnije Dambldorove postupke – uključujući nagrađivanje Nevila dodatnim poenima kao direktor Hogvortsa.

U Hari Poteru, školski pehar je nagrada koju dobija hogvortska kuća sa najviše poena na kraju svake školske godine, koji su dodeljeni na osnovu ponašanja i samog učinka učenika te kuće. Na kraju Kamena mudrosti Grifindor je bio na poslednjem mestu, dok je kuća  Sliterin bila spremna da preuzme školski pehar. Međutim, Dambldor je počeo da daje grifindorskim učenicima još poena tokom ceremonije povodom kraja školske godine, fokusirao se na Harijevu, Hermioninu i Ronovu pobedu Voldemora, sve dok se Grifindor nije izjednačio sa Sliterinom. Da bi Grifindor osvojio školski pehar, Dambldor je na kraju nagradio Nevila sa deset poena objasnivši da je bio hrabar, jer je ’’teško suprotstaviti se neprijateljima ali je još teže suprotstaviti se prijateljima’’.

U početku, nagrađivanje Grifindora i Nevila za njegova dela je izgledalo kao Dambldorova jedina motivacija za ovu odluku. Ipak, u filmu Fantastične zveri: Grindelvaldovi zločini otkriveno je da je Dambldorov razlog za nagradu možda komplikovaniji, vezujući se za njegov neuspeh iz prošlosti da se suprotstavi Grindelvaldu. Dambldorov razlog za nagrađivanje dodatnim poenima je fokusiran na Grifindor i Nevila. Iako je Grifindor izgubio dosta poena zbog Harijevog, Ronovog i Hermioninog lošeg ponašanja, njihovi postupci su sprečili Voldemora da ukrade Kamen mudrosti, pa je Dambldor odlučio da ih nagradi. Dajući Nevilu poene, Dambldor je bio u prilici da ga nagradi na javnom mestu, što je pomoglo Nevilu da dobije odobravanje njegovih vršnjaka. S obzirom na to da je Nevil bio zlostavljan tokom cele godine, Dambldorovi postupci su ga ohrabrili da se zauzme za sebe čak i kad ga ostali odbace.

Međutim, Dambldor je možda dao Nevilu poene, jer je prepoznao da je uspeo u nečemu tamo gde on sam nije. Kao mladić, Dambldor nije uspeo da se suoči sa svojim prijateljem Grindelvaldom što je dovelo do smrti Dambldorove sestre Arijane i Grindelvaldovog uspona kao Mračnog Čarobnjaka. Film Grindelvaldovi zločini je otkrio da Dambldor nije mogao da se suprotstavi Grindelvaldu iz razloga što je sklopio krvni pakt da se nikada neće boriti protiv njega, što je možda prekršio u Fantastičnim zverima: Tajne Dambldora. To što nije bio u stanju da se suprotstavi svom prijatelju postala je Dambldorova najveća greška, pa je bio ponosan na Nevila što je on to uspeo.

Iz ovoga izvodimo zaključak: Dambldorova odluka da nagradi Grifindor poenima na kraju Kamena mudrosti je bio njegov način ne samo da ohrabri Nevila da ostane hrabar, već i počast Nevilu što je pokazao takvu hrabrost kakvu sam Dambldor nije imao.

Teodora
Teodora pohađa šestu godinu na Hogvortsu, ona je u Grifindoru. Omiljeni časovi su joj Astronomija i Čini. Slobodno vreme provodi u gostionici "Tri metle" i tamo uživa u Krem-pivu sa drugarima iz škole. Takođe, voli da proučava magijska bića, pa je često možete videti kako se brine o njima. Nada se da će nakon završetka školovanja putovati po svetu i upoznavati se sa raznim vrstama magijskih stvorenja.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter