Hari Poter

Top 7 nezaboravnih Voldemorovih trenutaka

Verovali ili ne, glavni zlikovac je omiljeni lik nekih obožavalaca! Iznenađujuće? Pa, kada se razmisli o tome, i nije baš. Dok su mu ideologija i postupci uvrnuti, nema sumnje da je Lord Voldemor jedan od najintrigantnijih, najstrašnijih i najnemilosrdnijih zlikovaca u fikcionalnoj istoriji. Odlučili smo da se osvrnemo na top 7 Voldemorovih nezaboravnih trenutaka.

Trenutak 7: Voldemorov bes (Hari Poter i Relikvije smrti 2)

Iako je ovaj trenutak prisutan samo u filmu, to ga ne čini manje napetim. Saznavši da je Hari još jednom izbegao smrt, a Starozovni štapić nije uspeo da iznese borbu kako bi trebalo, Voldemor zadaje Hariju niz šamara i udaraca nogom. Ovaj prikaz nasilja nas podseća na scenu gde je Hermiona ošamarila Draka u Hari Poteru i Zatvoreniku iz Askabana, što ponovo pokazuje da je magija još jednom sklonjena u stranu da bi se zadala ličnija forma fizičkog napada, pokrenuta besom.

Trenutak 6: Voldemor ubija Poterove (Hari Poter i Kamen mudrosti)

Možda je jedan od najpoznatijih trenutaka u Hari Poter serijalu ta sudbonosna Noć veštica. Ubistvo Džejmsa i Lili Poter, i pokušaj ubistva Harija, ne samo da pokreće priču koja sledi, već isto tako, ima značajan uticaj i na Harija i na Voldemora. Voldemorov poraz te noći šokirao je i uzbudio čitav čarobnjački svet koji nije mogao poverovati da mu se na put isprečila jedna beba, kako tvrdi Mek Gonagalova: “Posle svega što je učinio… svih ljudi koje je pobio… Nije mogao ubiti malog dečaka? Prosto je zapanjujuće… od svih stvari koje su ga mogle zaustaviti… Ali kako je, za ime Boga, Hari preživeo?” (Kamen mudrosti, 15)

Trenutak 5: Susret Dambldora i mladog Toma Ridla (Hari Poter i Polukrvni princ)

I u knjizi, i u filmu ovaj trenutak je nesumnjivo jeziv, kada Albus Dambldor odlazi u sirotište, u uspomeni koja je prikazana u Hari Poteru i Polukrvnom princu. On namerava da otkrije mladom Tomu Ridlu da je čarobnjak, mada Tom nije ni najmanje iznenađen, tvrdeći da je on oduvek znao da je “poseban” (Polukrvni princ, 225). Ovo, njegova kolekcija trofeja, i incidenti u koje su bila uključena druga deca i životinje samo naslućuju teror koji on kasnije izaziva.

Trenutak 4: Horkruksi (Hari Poter i Polukrvni princ)

Iz Hari Potera i Dvorane tajni znamo da je Tom Ridl mogao šarmirati one koji su mu bili potrebni, prisiljavajući ih da rade i govore ono što je on želeo, a dalji primeri ovoga su prikazani u Hari Poteru i Polukrvnom princu. Kroz Pužorogovo sećanje vidimo Toma Ridla kako koristi šarm da ubedi profesora Pužoroga da mu otkrije najbitnije informacije koje bi mu omogućile stvaranje horkruksa, da ga učine nepobedivim.

Trenutak 3: Voldemor protiv Dambldora (Hari Poter i Red feniksa)

Ova scena je još jedan filmski momenat, i možda čak jedan od najveličanstvenijih u celom serijalu. Dok se Dambldor i Voldemor bore u Ministarstvu magije, dat nam je nagoveštaj o jačini moći obojice čarobnjaka. Od razbijanja stakla do prizivanja ogromne vatrene zmije, i zaposedanja Harija da bi ga mučio, i podsmevao se Dambldoru, Voldemor još jednom dokazuje da poseduje snagu na koju treba računati.

Trenutak 2: JA SAM LORD VOLDEMOR (Hari Poter i Dvorana tajni)

Kao da saznanje da Tom Ridl nije bio tako nevin kao što se činilo nije bilo dovoljan preokret, obezbeđen nam je trenutak u kom smo ostali bez reči, kada saznajemo da je sećanje Toma Ridla zapravo sećanje mladog Lorda Voldemora. “Izmislio sam sebi novo ime, ime za koje sam znao da će čarobnjaci širom sveta biti uplašeni da izgovore, kada postanem najveći čarobnjak na svetu!” (Hari Poter i Dvorana tajni, 331)

Trenutak 1: Voldemorov povratak (Hari Poter i Vatreni pehar)

Nakon smrti Sedrika Digorija od ruke Pitera Petigrua, Hari je bio prinuđen da gleda i povratak svog najvećeg neprijatelja. Posle nepojavljivanja u Zatvoreniku iz Askabana, od njegovog povratka čitaocima je zastao dah, zakucao ih za ivice stolica, uplašene od onoga što sledi. Voldemorov povratak je oblikovao atmosferu svih preostalih knjiga i filmova.

Šta mislite o top 7 nezaboravnih Voldemorovih trenutaka? Recite nam, i ne oklevajte da dodate još neke na listu!

Maychen Tyler, Stacy Lannigan
30. 4. 2021., Mugglenet
Prevela: Sara Cvetićanin

Sara
Sara predaje Drevne rune na Hogvortsu. Ljubitelj je magijske i normalske istorije, pa ovu ljubav kombinuje i sa poslom kojim se bavi. Budući da je Istorija magije na Hogvortsu kod, profesora Binsa bila poznata kao najdosadniji kurs na svetu, ni ona nije mnogo volela ove časove, pa je u slobodno vreme sama "čituckala" o tome. U slobodno vreme voli da prošeta Dijagon-alejom sa prijateljima, i uživa u Berti Botovim bombonama i krem pivu.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter