Hari Poter

Najbolji igrači kvidiča na Hogvortsu

U čarobnjačkom svetu Harija Potera najpopularniji sport je kvidič, sport koji i učenici i profesori Hogvortsa obožavaju i pune tribine tokom svakog meča. Kao dodatak celoj pompi, na Hogvortsu se organizuje turnir u kvidiču, gde se svaka hogvortska kuća bori da postane školski šampion. Hari je tokom godina na Hogvortsu iskusio neke neverovatne trenutke na kvidičkom stadionu, što ne bi bilo moguće da nije imao pored sebe neke od najboljih hogvortskih igrača. Hajde da pogledamo neke od najuspešnijih igrača kvidiča na Hogvortsu tokom Harijevog školovanja.

 1. Hari Poter

Nijedna ovakva lista ne bi mogla da se napravi bez „dečaka koji je preživeo“. Oborio je bezbroj školskih rekorda, uključujući to što je postao najmlađi tragač u ovom veku nakon što je ušao u tim na svojoj prvoj godini  i ujedno najbrže uhvatio Skrivalicu. Hari je takođe bio ključni član grifindorskog tima tokom njegove šeste godine na Hogvortsu.

Na njegovoj šestoj godini, Hari je postao kapiten grifindorskog kvidičkog tima. Osvojio je turnir u kvidiču tri od četiri puta kada se turnir igrao do kraja ( turnir je otkazan na njegovoj drugoj godini zbog strašnih događaja sa Dvoranom tajni i ponovo na petoj godini).

 1. Oliver Drvce

Drvce je bio grifindorski čuvar i kapiten kvidičkog tima tokom prve tri godine koje je Hari proveo na Hogvortsu. On je bio odličan vođa koji je doneo svom timu mnogo pobeda. Pouzdan i tvrdoglav, pokazao je neke od svojih najboljih poteza kao čuvar, između ostalog, kada je na Harijevoj trećoj godini, na meču protiv Sliterina primio samo 2 gola, rezultat je na kraju bio 230-20 za Grifindor. I ne zaboravimo da je tokom meča sa Revenklom te iste godine primio samo 3 gola, tj. rezultat je bio 230-30.

Kao što možemo da vidimo iz ovih rezultata, na Harijevoj trećoj godini grifindorski rezultati su bili neverovatni, i pod Drvcetovim vođstvom, ovaj odličan tim je osvojio turnir u kvidiču prvi put posle skoro 10 godina. Nakon što je završio Hogvorts, Drvce je postao rezervni igrač Padlmer Junajteda.

 1. Kejti Bel

Jedan od tri originalna grifindorska goniča u trentku kada se Hari pridružio timu. Ona je bila jedna od najvažnijih članova grifindorskog kvidičkog tima tokom cele Harijeve kvidičke karijere na Hogvortsu. Godinu dana starija od Harija, Kejti je, pored njega, najmlađi igrač i jedina od originalne postave koja je ostala u timu nakon što je on postao kapiten.

Kejtina odlučnost i posvećenost igri je bila prikazana više puta. Da li je to bila njena borbenost koja je pomogla Grifindoru da osvoji tri turnira u kvidiču, ili njena volja da se oporavi od kletve koja je pogodila kada joj je Melfoj ogrlicu u Polukrvnom princu, jedno je sigurno- Kejti je neverovatna.

 1. Angelina Džonson

Još jedan ključni igrač originalnog grifindorskog tima, Angelina je pokazala veliki talenat sa Kvaflom i bila je moćan takmičar, što je nažalost učinilo da bude predmet fizičkog maltretiranja od strane Sliterina. Ali je uspešno predbrodila njihovu zlobu, i nakon što je Oliver Drvce završio školu, ona je postala kapiten Grifindorskog tima.

Tokom vremena koje je provela kao kapiten, Angelinin tim je prošao kroz dosta problema. Ne samo da je Ron, novi Čuvar, imao naviku da podbaci pod pritiskom, već su Hari, Fred i Džordž imali zabranu igranja kvidiča u kasnijim mečevima zbog Ambridžove. Ovo sve čini Angelinu kao kapitena samo još vrednijom divljenja, budući da je tada Grifindor osvojio turnir.

 1. Čo Čeng

Osim što je bila i Harijeva i Sedrikova simpatija, Čo je bila poznata po tome što je bila dobar igrač Kvidiča. Brzo nakon što je krenula u školu, ona je zaslužila mesto u Revenklovskom kvidičkom timu kao Tragač.

Hari je imao prednost u odnosu na Čo tokom mečeva Revenkla i Sliterina, ne zbog toga što je uhvatio Skrivalicu tokom njihovog prvog susreta tokom treće godine, već je Grifindor pobedio u svakom narednom meču protiv Revenkloa. Uprkos ovome, Čo je i dalje talentovan Tragač, što je pokazala pobedom nad Haflpafom te iste godine. Tokom njenog boravka na Hogvortsu, Čo je bila prvi izbor za Tragača, dokazujući da je bila najbolje što Revenklo može da ponudi.

 1. Sedrik Digori

Atletsko i akademsko čudo Sedrik Digori bio je jedan od obećavajućih kvidičkih igrača Haflpafa, ne samo time što je osigurao poziciju Tragača već i time što je postao kapiten. Uprkos prisustvu Dementora na kvidičkom stadionu, Sedrik je pobedio Harija u meču tokom Harijeve treće godine tako što je uhvatio Skrivalicu i time osigurao pobedu Haflpafa ( tokom dešavanja u knjizi Zatvorenik iz Askabana).

Kao pravi pošteni i pravedni haflpafovac, Sedrik je predložio da se ovaj meč opet odigra pošto je kao rezultat prisustva Dementora Hari pao sa svoje metle. Međutim, Grifindor je ovu ponudu odbio, pošto su Sedrik i Haflpaf u ovom meču pobedili fer igrom i teškim trudom.

 1. Fred i Džordž Vizli

Vizlijevi blizanci su bili grifindorski verni Jurišnici još godinu dana pre nego što se Hari pridružio timu. Obojica su bili veoma zaslužni za grifindorski uspeh i učestvovali su u svakom meču do Harijeve šeste godine, kada su blizanci napustili Hogvorts.

Tokom Harijeve pete godine, kada su njemu i blizancima zabranili igranje kvidiča, Grifindor je zbog nedostatka slavnih Jurišnika izgubio od Haflpafa 240-230, i jedva su izborili sledeću pobedu nad Revenklom. Nema nikakve sumnje zbog čeka je Oliver Drvce smatrao da su Fred i Džordž Vizli bili najbolji Jurišnici Grifindora ikada.

 1. Džini Vizli

Prateći porodičnu tradiciju, Džini je takođe bila deo grifindorskog tima, čak i ako je to bilo kasnije tokom njenog školovanja, u odnosu na njenu braću. Tokom Harijeve pete godine, kada nije smeo da igra Kvidič, i kada je Grifindoru očajnički trebao nov Tragač, ona je bila veoma uspešna na probama i uspela je da uđe u tim do kraja sezone.

Odmah je impresionirala tokom svoje prve utakmice protiv Haflpafa – iako je Grifindor izgubio, ona je uhvatila Zlatnu Skrivalicu. Ponovila je ovaj uspeh protiv Revenkla, time osiguravši pobedu u meču kao i osvajanje turnira. Takođe je bila veoma efikasan Gonič i igrala je na ovoj poziciji u godinama nakon Harijevog povratka. Posle završene škole, Džini je postala profesionalni igrač kvidiča, odnosno postala je Gonič u Svetoglavskim Harpijama i radila je kao sportski novinar Dnevnog Proroka.

 1. Ron Vizli

Kao i njegova sestra, Ron je počeo svoju kvidičku karijeru kasnije u odnosu na svoju braću. Nakon što je postao kapiten na njegovoj šestoj godini, Hari je održao probu za nove članove tima na kojima se Ron takmičio protiv Kormaka MekLagena za poziciju Čuvara.

Kao rezultat Hermionine zbunjujuće čini, Kormak je propustio svoj poslednji pokušaj da spase loptu, što znači da je Ron dobio poziciju grifindorskog čuvara. Nakon što ga je Hari prevario da mu je sipao Tečnu sreću u piće, Ron je iznenada savladao svoju nervozu i odigrao neverovatan meč protiv Sliterina kasnije tokom popodneva. Ron je ispunio sva očekivanja u svim svojim mečevima i pomogao Grifindoru da osvoji još jedan turnir ( prema događajima u knjizi Polukrvni Princ).

 1. Minerva Mek Gonagal

Ova Profesorka na Hogvortsu je prva primetila Harijev talenat i predložila ga kao grifindorskog Tragača tadašnjem kapitenu Oliveru Drvcetu. Možda je taj smisao za otkrivanje talenta potekao iz toga što je i ona sama bila Tragač u grifindorskom timu tokom svojih školskih dana na Hogvortsu.

U ključnom meču na kvidičkom turniru, tokom utakmice sa Sliterinom, Minerva je zbačena sa metle zbog lošeg ponašanja sliterinskog igrača, pa je teren napustila sa potresom mozga. Možda je ovo razlog zašto ne voli Sliterin i zbog čega želi da vidi kako Grifindor osvaja kvidički turnir, što je svakako dočekala tokom vremena koje je provela kao starešina ove kuće.

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

  You may also like

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  More in Hari Poter