Hari Poter

Najkontroverznije odluke Albusa Dambldora

Albus Dambldor

Zavoleli smo lik Dambldora odmah na početku serijala. Odavao je utisak neke blagonaklone očinske figure pune razumevanja, dok svojim učenicima na Hogvortsu želi samo najbolje. Ma, kao da nije ni sposoban da pogreši. .

Međutim, kako se priča o Hariju Poteru odvijala, na videlo su izlazile i Dambldorove mračnije tajne, a on sam je u toku serijala doneo par zaista spornih odluka. Razotkrivanje tajni, gomila pitanja i nedoumica naterale su neke fanove da ga čak i zamrze do kraja serijala. Iako se Dambldor trudio da bude pravičan prema onima do kojih mu je stalo, napravio je i par brljotina prilikom donošenja nekih odluka.

8. Dodelio je Školski pehar Grifindoru u poslednjem trenutku

Albus Dambldor na Hogvortsu

U tom trenutku je možda delovalo kao manji prekršaj (ako smo uopšte i obratili pažnju) ali ovo je zapravo malo veća greška. Pred kraj Kamena mudrosti Sliterin je imao dovoljno poena da osvoji Pehar sve dok Dambldor nije tek tako dodelio poene Hariju i njegovim prijateljima.

Naravno, super za Harija i ekipu, ali zamislite kako je bilo sliterinskim klincima kojima je slavlje uništeno. Sliterin se često tretira kao kuća koja je jednostrano zla, što nikako nije istina, niti je pošteno prema svima njima. Dambldor je kao nastavnik, i pre svega kao čovek, trebalo da uvidi ovo.

Baš lepo neguje rivalstvo između Grifindora i Sliterina.

7. Ostavio je Harija kod Darslijevih

Darslijevi i Hari

Nakon što su Lili i Džejms ubijeni, Dambldor je smatrao da je Hariju najpotrebnija zaštita porodice. Kao bebu ga je odveo Darslijevima, i ostavio ga na pragu njihove kuće sa samo jednim pismom u kom im objašnjava kako su sada oni odgovorni za Harija.

Naravno, svi već znamo kojom logikom se vodio – upravo je zaštita krvne veze držala Voldemora podalje od Harija. Ali ovaj potez je bio mač sa dve oštrice. Dambldor ga je osudio na život pun zanemarivanja i zlostavljanja, a pritom ni prstom nije mrdnuo da mu pomogne – čak ni kada je prolazio kroz najgore periode. Sigurno je jedan od najmoćnijih čarobnjaka na svetu mogao da zaštiti Harija na neki drugi način. Ili da mu bar dozvoli da preko leta ostaje u Hogvortsu.

6. Skrivao je istinu od Harija

Hari Poter

Dambldor uopšte nije bio pošten prema Hariju. Uvek je od njega krio istinu. Znao je za proročanstvo gotovo od te iste večeri kada je izgovoreno, i nije udostojio Harija istine dok ga Hari sam nije čuo u Ministarstvu. Pa čak i u tom trenutku nije rekao Hariju potpunu istinu – da će morati da umre da bi spasao svet. Podučavao ga je znajući da mu sledi tragičan završetak, čega Hari nije bio svestan.

Kao razlog je naveo da nije želeo da Hari bude nesrećan. Ali, i ostavio ga je sa Darslijevima do 11. godine, tako da mu Harijeva sreća očigledno nije bila prioritet.

5. Izbegavao je Harija kada ga je Voldemor gotovo zaposeo

Hari Poter zaposednut

U Redu feniksa, Hari je proveo skoro celu godinu delimično zaposednut od strane Voldemora. Mračni gospodar mu je nasumice ulazio u misli, i delili su raspoloženja i osećanja iako ni jedan ni drugi većinu vremena nisu bili potpuno svesni onoga što se dešava.

Ali Dambldor jeste bio svestan.

Umesto da Hariju objasni sve i sam ga podučava Oklumenciji, potpuno ga je ignorisao. Ostavio ga je da očajava, uznemiren i besan, jer nije želeo da pruži Voldemoru šansu da njega lično špijunira. A šta je sa Harijem, koji je bio primoran da Voldemora pusti da mu prodre u um? Ma dajte, profesore Dambldor.

4. Ignorisao je Snejpovo zlostavljanje učenika

Severus Snejp

Severus Snejp je još jedan delimično kontroverzan lik. Jeste na kraju ostao na pravoj strani, ali ipak je bio… pa, ne tako fin, i malo sumnjivih motiva. Razume se, bio je potreban Dambldoru kao špijun u Voldemorovom krugu, ali jako je diskutabilno zašto mu je dozvolio da predaje na Hogvortsu. Snejp je Hermionu doveo do suza komentarišući njen izgled, maltretirao je Nevila, kao i mnoge druge učenike.

Da li je za ovo nekada prošao kroz bilo kakav disciplinski postupak? Pa, i ne baš.

Iskreno, da li mu to što je špijunirao Voldemora dalo za pravo da svoje učenike maltretira na takav način?

3. Zadržao je Odbranu od mračnih veština kao predmet

Tom Ridl - Voldemor

Nakon što je Dambldor odbio da ga zaposli kao profesora Odbrane od mračnih veština, Tom Ridl je na tu poziciju bacio kletvu. Decenijama je svake godine dolazio nov nastavnik koji bi nakon godinu dana prisilno napuštao poziciju usled nekih neprijatnih okolnosti, upravo zbog te kletve.

Niko ne osporava da je bitno odbraniti se od mračnih veština, ali zaista nije bilo potrebe ostavljati predmet kao takav u školi. Nisu li mogli da ga nekako razlože, pa da se sama odbrana predaje kao deo nekog drugog školskog predmeta? Ili da dovoljno promene sam predmet što bi možda olakšalo uklanjanje kletve? Da li je Dambldor mogao više da se potrudi da je razbije, kad je već moćniji od Voldemora? Deluje kao da nisu iskoristili sve svoje mogućnosti u ovom slučaju.

2. Držao je Sirijusa zatvorenog u ulici Grimold

Sirijus Blek

Kada je Sirijus izašao iz Askabana i postao deo Reda, Dambldor je rešio da ostane zatvoren u kući u ulici Grimold. Naravno, nije želeo da ponovo bude uhvaćen, to stoji i u redu je, ali ipak je ta kuća sadržala toliko ružnih uspomena za Sirijusa. Pretpostavljamo da je tu čak bio i zlostavljan, sudeći po portretu njegove majke i samoj reputaciji porodice Blek.

Nakon što je Sirijus nepromišljeno izašao i izgubio život u Ministarstvu, sam Dambldor je priznao da on snosi krivicu jer ga je držao zatvorenog u toj kući. Jadni Hari je za Sirijusovu smrt krivio sebe, a ipak je u neku ruku kriv Dambldor.

1. Dozvolio je Hariju da učestvuje u Tročarobnjačkom turniru

Albus Dambldor, Hari Poter, Vatreni pehar

Na početku Vatrenog pehara već znamo da Voldemor pokušava da se vrati. Dambldor je toga svestan. Nije li onda logično da Hariju zabrani da se takmiči kada pehar izbaci njegovo ime, i govore mu da mora da učestvuje?

Ma kakvi. Dambldor odlučuje da je najbolje pustiti ga da se takmiči. Čak je i profesorka Mek Gonagl bila zbunjena ovom odlukom.

Dambldorova reakcija u filmu je još gora u ovom delu, ali i u samoj knjizi se vidi da pravi grešku puštajući Harija da učestvuje. Šta je očekivao da će se desiti? Sledio je tragičan kraj.

Izvor: https://screenrant.com/dumbledores-controversial-decisions-harry-potter/?fbclid=IwAR2T77MX-QEx8wII3ZBSwBFqs5JmMzESiKGP3x0C7JkJpqnAe7ELopyKVN0

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter