Hari Poter

Skriveni ulazi u čarobnjačkom svetu

 

Veštice i čarobnjaci svakako prevazilaze očekivanja kada je reč o tajnim ulazima. Pored različitih čini koje se koriste kako bi oni ostali sakriveni, potrebno je uložiti određeni trud kako bi kasnije bili pronađeni. Podsetimo se naših omiljenih skrivenih ulaza iz sveta Dečaka koji je preživeo.

Ulaz u Dijagon-aleju         

Lokacija: kroz zid iza krčme Probušeni kotao u Londonu.

Kako ući: kucnite na cigle u zidu i to tri gore… dve popreko – najbolje uz pomoć ružičastog kišobrana, ali verujemo da će se ulaz otvoriti i za one koji ga nemaju.

Omiljeni trenutak:

„Cigla koju je dodirnuo je zadrhtala i pomerila se – u sredini se pojavila mala rupa – postajući je sve šira i šira – sekundu kasnije stajali su pred prolazom koji je dovoljno veliki čak i za Hagrida.

-Dobro došao – reče Hagrid – u Dijagon aleju.“

 

Ulica Grimold, broj 12

Lokacija: Ulica Grimold, London.

Kako ući: ovaj ulaz zaštićen je uz pomoć Fidelius čini, a Albus Dambldor je čuvar tajne. Čuvar tajne može otkriti lokaciju usmeno ili pismeno.

Omiljeni trenutak:

„Hari razmisli i samo što se setio dela o Ulici Grimold, broj 12, između brojeva jedanaest i trinaest pojaviše se izubijana vrata praćena prljavim zidovima i prljavim prozorima – kao da se između dve zgrade naduvala još jedna, izguravši sebi s puta kuće sa obe strane. Hari je zurio u novu zgradu. Muzički stub u broju jedanaest je nastavio ritmično da bubnja.  Očigledno Normalci unutra nisu ništa osetili.’’

Ulaz u Sent Mungovu bolnicu za magijske bolesti i povrede

Lokacija: robna kuća Čistka i rašlje u Londonu

Kako ući: priđite staklenom izlogu nekadašnje robne kuće Čistka i rašlje i razgovarajte vrlo tiho sa najružnijom lutkom koju možete da vidite u izlogu a koja nosi zelenu haljinu. Lutka će klimnuti glavom i pozvati vas kroz staklo. Nakon što prođete kroz staklo, ušli ste u bolnicu. Ne brinite, Normlaci neće primetiti da ste prošli kroz staklo!

Omiljeni trenutak:

„Oni klimnuše glavama i okupiše se oko nje. Ćudljivko ponovo munu Harija među lopatice kako bi ga usmerio napred, a Tonks se nagnula blizu stakla, gledajući u veoma ružnu lutku, dok joj je dah parao staklo. – Š’a ima – rekla je – ovde smo da vidimo Artura Vizlija.“

Ministarstvo magije: ulaz za posetioce

Lokacija: srce Londona

Kako ući: pronađite staru crvenu telefonsku govornicu, uđite unutra i pozovite 62442 (M-A-G-I-C). Kada hladan ženski glas zatraži da navedete svoje ime i posao, uradite to. Ako ste primljeni kao posetilac, trebalo bi da stavite srebrnu značku koju će vam telefonska govornica pružiti. Telefonska govornica će vas zatim spustiti u ​​Ministarstvo magije.

Omiljeni trenutak:

„Što su dalje hodali, zgrade su postajale sve manje impozantne, sve dok konačno nisu stigli do ulice u kojoj se nalazilo nekoliko prilično otrcanih kancelarija, pab i poplavljeni kanalizacioni odvod. Hari je očekivao malo impresivniju lokaciju za zgradu Ministarstva magije.’’

Ulaz u Dvoranu tajni

Lokacija: Hogvorts škola za veštice i čarobnjake, žensko kupatilo, prvi sprat.

Kako ući: potražite malu zmiju ugraviranu na jednoj od bakarnih slavina. Govorite zmijskim jezikom – recite ‘’otvori se“. Slavina će se okretati, a lavabo će se spustiti naniže, otkrivajući veliku cev kroz koju možete da prođete.

Omiljeni trenutak:

„- Hari – reče Ron – reci nešto. Nešto na zmijskom jeziku. – Ali… – Hari je razmišljao. Jedini put kada je uspeo da govori zmijskim jezikom bio je kada je bio suočen sa pravom zmijom. Napeto je zurio u sićušnu gravuru, pokušavajući da zamisli da je stvarna. – Otvori se – rekao je. Pogledao je Rona, koji je odmahnuo glavom. –Engleski – rekao je Hari.“

 

Ulaz u Vrišteću kolibu

Lokacija: Mlatarajuća vrba koja se nalazi u dvorištu Hogvortsa

Kako ući: dodirnite određeni čvor na deblu Vrbe. Ovo će ‘’ukočiti’’ njene opasne grane i omogućiti vam da uđete u prolaz kroz rupu u korenu drveta. Tunel će vas odvesti do Vrišteće kolibe.

Omiljeni trenutak:

„Krukšenks je jurnuo napred. Provukao se između grana koje su se kretale poput zmija i stavio prednje šape na čvor na deblu. Naglo, kao da je drvo pretvoreno u mermer, prestalo je da se kreće. Nijedan list se nije trznuo ni zatresao. -Krukšenks! – Hermiona je nesigurno prošaputala. Sada je bolno i snažno stegla Harijevu ruku. – Kako je znao…? – On je prijatelj sa tim psom – rekao je Hari mrko. – Video sam ih zajedno. Hajde – i pripremi svoj štapić.’’

 

Ulaz u kuhinje Hogvortsa

Lokacija: Hogvorts škola za veštice i čarobnjake, iza slike džinovske činije sa voćem. U istom je hodniku kao i haflpafovski dnevni boravak.

Kako ući: priđite slici na kojoj se nalazi činija sa voćem. Zagolicajte ogromnu zelenu krušku. Ona će se zakikotati, a zatim će se pretvoriti u zelenu kvaku na vratima. Tada možete ući.

Omiljeni trenutak:

„ – Kako se ulazi tamo? – pitala je Hermiona nonšalantno. – Lako – rekao je Fred – pomoću skrivenih vrata iza naslikane činije sa voćem. Samo zagolicaj krušku a kada se ona zakikoće onda… Zastao je i sumnjičavo je pogledao. – Zašto? – Onako – rekla je Hermiona brzo..“

Tajni prolazi koji su takođe vredni pomena su: Nestajuće vitrine koje vode iz Hogvortsa do Bordžina i Burksa u Nokturn-aleji; prolaz koji vodi do Sobe po potrebi na Hogvortsu, a koji se nalazi iza portreta Arijane Dambldor u pabu Veprova glava u Hogsmidu; tunel iza statue jednooke veštice, koji iz Hogvortsa vodi u podrum Mednog vojvode u Hogsmidu.

Smiljana
Smiljana je učenica pete godine, na razmeni iz škole Mahutokoro, iz Japana. Voli da proučava nove čini i napitke. Na časovima uvek nešto zapitkuje. U slobodno vreme istražuje zabranjene hodnike Hogvortsa (vešta je sa činima prerušavanja pa je retko uhvate). Vodi dnevnik od prvog dana škole i planira da ga objavi. Voli da kuva pa se često šunja po kuhinji. Ima ljubimca slepog miša koje se zove Senka.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter