Čarobnjački svet 101Hari PoterProbušeni kotao

Čarobnjački svet 101 – šetnja Dijagon-alejom

Čarobnjački svet 101

Bavili smo se do sada različitim temama u okviru upoznavanja čarobnjačkog sveta, ali magijska mesta su definitivno jedna od najzanimljivijih stvari kada je čitav čarobnjački svet u pitanju! Centralno mesto zbivanja je svetska prestonica – London. Naizgled veliki grad, sa više miliona stanovnika, a u sebi čuva ona mesta koja su rezervisana samo za veštice i čarobnjake. Ukoliko vam se posreći, mogli biste i da sretnete nekoga od njih.

Kada pomislimo na London i čarobnjake – prva stanica nam je, podrazumeva se, Dijagon-aleja!

Dijagon-aleja je, složićete se, jedna od najinventivnijih destinacija koje su, možda, ikada smišljene. U nju se ulazi iz londonske ulice Čering Kros, koja se nalazi u samom srcu Londona. Pristup imaju samo čarobnjaci i veštice, ali i Normalci sa svojom decom-čarobnjacima. Uličica je smeštena dijagonalno u odnosu na Čering Kros, i do nje se može doći pešice, nekim vozilom ili bilo kojim čarobnjačkim prevoznim sredstvom. Ako dolaze pešaka, posetioci prvo moraju proći kroz krčmu Probušeni kotao.

Резултат слика за leaky cauldron

Probušeni kotao, po kome naš sajt i Fejsbuk stranica nose ime, je isključivo čarobnjačko sastajalište – nije samo krčma, nego i svratište, koje gleda na Čering Kros. Ne izgleda bogzna kako, malo je i trošno, ali predstavlja ulaz u jedan od najfenomenalnijih čarobnjačkih tržnih centara na planeti! Potrebno je samo da prođete kroz zid od cigli na zadnjoj strani krčme. Trik je u tome da kucnete štapićem po tačno utvrđenom redosledu i cigle se uklone. Ulazite u prelepu ulicu, punu dućana i čarobnjaka koji razgledaju izloge!

Сродна слика

Prvo na šta nailazite jeste Prodavnica kotlova. Ovde možete pronaći kotlove svih veličina i od svih mogućih materijala. Neki čak imaju na sebi čini koje olakšavaju mešanje. Prodavnica kotlova u Dijagon-aleji je u romanima ostala bezimena, ali Vorner Bros (Warner Bros) je smatrao da bi bilo lepo da prodavnica kotlova dobije svoje ime, pa su joj, u DVD obilasku koji dolazi uz film Hari Poter i Odaja tajni, dali ime Čorbadžijina prodavnica kotlova.

Резултат слика за cauldron shop harry potter

Čarobnjačka Apotekarnica je ekvivalentna savremenoj apoteci. Čarobnjačka Apotekarnica prodaje trave, korenje, praškove, kao i ostale alatke čarobnjačkog zanata, poput pera, očiju, rogova, kandži, džigerica, slezina i drugih delova životinja. Iako se u romanima zove samo Apotekarnica, u filmu Hari Poter i Kamen mudrosti ona se pominje kao Okina i Uncina apotekarnica (oka i unca su mere za težinu i zapreminu).

Резултат слика за slug and jiggers

Zbog ogromne potražnje za sovama, nastanak sovarnica je bio neizbežan, odn. trgovina specijalizovanih za trgovinu sovama. Ejlopsova sovarnica nudi sve sorte sova (sovuljage, kukuvije, ušare, ambarske i snežne sove), kao i hranu i poslastice za sove. Ejlops (Eeylops) je nastao od grčke reči opsoko, a ey je na starogrčkom značilo dobro, pa bi doslovni prevod bio dobrooki ili onaj koji dobro vidi. Vidite povezanost između naziva sovarnice i sova, je l’ da?

Резултат слика за eeylops owl emporium

Sladoledžinica Florijana Forteskjua je omiljeno sastajalište čarobnjačke dece, budući da služe sladolede svih vrsta i svih ukusa. Ime vlasnika sladoledžinice, Florijan, podseća na fluor, hemijski element koji se dodaje vodi kako bi suzbio delovanje šećera i sprečavao propadanje zuba. Pošto u čarobnjačkom svetu nema zubara, možda sladoled gospodina Florijana sadrži nešto, slično fluoru, što suzbija pojavu karijesa? Gospodin Forteskju (Dekster, Florijanov predak) je nekada bio direktor Hogvartsa.

Резултат слика за florean fortescue ice cream

Čarobnjačka knjižara Kitnjavko i Mrljavko ima sasvim primeren naziv: kitnjavko se odnosi na kitnjast rukopis, krasnopis, a mrljavko potiče od mrlja od mastila. Ova knjižara je puna polica sa knjigama, od poda do tavana, a nudi i povremena potpisivanja knjiga od strane omiljenih autora (ko može zaboraviti milog Gilderoja Lokharta). Razlika između normalne knjižare i ove je u samim knjigama – naime, ovde se nalaze knjige kakve ne možete ni zamisliti! Od skroz sićušnih, do ogromnih koje jedva možete podići; napisane na čudnim jezicima ili runama, ili sa potpuno praznim stranicama; mogu da škljocaju, ujedaju, biju se sa vama. Knjigoljupci, zamislite samo kako izgleda šetnja kroz ovakvu knjižaru!

Резултат слика за flourish and blotts

Ako kupujete bilo kakvu čarobnjačku odeću, radnja Madam Aljkavuše je pravo mesto za to. Aljkavušine odore prilagođava i kroji Madam Aljkavuša lično. Kada čarobnjaci hoće malo više da se doteraju, Madam im skroji odore u svim zamislivim dezenima i bojama. Pored njene ekskluzivne radnje, u čarobnjačkom svetu postoje i prodavnice polovne odeće, tj. second hand prodavnice, ali se u čarobnjačkom svetu kupovina odeće u tim radnjama smatra ogromnim blamom.

Резултат слика за madam malkin's robes for all occasions

Olivanderov dućan je verovatno najzanimljiviji u celoj Dijagon-aleji. Ova mala, prašnjava radnja u kojoj se čarobni štapići proizvode još od 382. godine pre nove ere (!) ne sadrži ništa sem gomile kutija sa štapićima. Ova informacija nas tera da zaključimo da neki štapići čekaju na svog vlasnika već 2300 godina! Gospodin Olivander, inače, vlasnik radnje, i, pretpostavljamo, otprilike devedeset peta generacija Olivandera koja tu radi, ima neverovatno pamćenje kada je reč o štapićima koje je prodao. Ovaj šarmantni starčić se seća svakog štapića koji je ikada prodao, od kog drveta je štapić napravljen, kakve je dužine, gipkosti i koje jezgro ima.

Резултат слика за ollivander wand shop

Ukoliko ste propustili, celokupan serijal Čarobnjački svet 101 možete pogledati ovde. Govorili smo o raznim temama u vezi sa čarobnjačkim svetom koje bi vas, možda, mogle interesovati.

Izvor: The World of Harry Potter by Tere Stouffer

Kristina
Kristina radi za Dnevni prorok. Njen rad se sastoji iz toga da čarobnjake i veštice koji su završili školovanje drži u toku sa svetskim dešavanjima po pitanju magijskog života i na taj način im omogući svakodnevno, neformalno obrazovanje – a to znači putovanje po svetu, susretanje sa različitim čarobnjacima i vešticama, i razmena iskustava sa njima! Često boravi i u Hogvortsu, koji je pohađala u kući Revenklo, što je i dovelo do želje da druge oplemeni znanjem. Obožava duuuge šetnje Dijagon-alejom i Hogsmidom.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *