Hari Poter

Svi Harijevi profesori odbrane od mračnih veština

S obzirom na to koliko opasnosti (čitaj: smrtoždera) vreba iza svakog ugla, odbrana od mračnih veština je ključna za bezbednost u čarobnjačkom svetu. Samim tim, na Hogvortsu se ovaj predmet ceni, a svi profesori su na visini zadatka. Dobro, skoro svi profesori su na visini zadatka.

Već je dobro poznata činjenica da je pozicija profesora odbrane od mračnih veština prokleta otkad je Dambldor odbio mladog Toma Ridla, koji je žarko želeo da predaje odbranu od mračnih veština (da da, samo da predaje odbranu, ništa više). Nakon ovog neslavnog razgovora za posao, nijedan profesor odbrane od mračnih veština nije izdržao duže od godinu dana, jer je Voldemor ukleo poziciju.

Zbog toga je Hari tokom serijala imao šest različitih profesora (pošto sedmu godinu nije pohađao redovno). U ovom tekstu ćemo rangirati njegove profesore odbrane od mračnih veština – od najgoreg (pardon, najgore) do najboljeg.

6. Dolores Ambridž

Mislim da nije potrebno da bilo šta dodam uz činjenicu da Ambridžova zaslužuje poslednje mesto. Možda jedino da bih joj od mogućih šest dala 20. mesto. Pritom je ovo lista koja sadrži Voldemora lično. Jedino dobro proizašlo iz njene diktature je Dambldorova armija i samoinicijativnost studenata da steknu praktične veštine i nauče da se odbrane.

Njeno zaposlenje, naravno, nije bila Dambldorova odluka. Ambridžova je ubaćena na Hogvorts od strane Ministarstva, jer je Fadž, čija je paranoja kulminirala, želeo da pomno prati svaki Dambldorov pokret.

Znanje koje su učenici stekli: kako da se pobune i vešto krše pravila. Takođe, kako da potpuno zamrze ružičastu boju.

5. Gilderoj Lokhart

Lokhart možda i ne bi bio toliko loš profesor da nije preterano umišljen i narcisoidan. Majstor čini za pamćenje sigurno ima potencijala, ali ga nikada nije iskoristio, već je lenjo preuzimao tuđe zasluge, umislivši da je poseban.

Neki od fanova zastupaju teoriju da ga je Dambldor zaposlio da bi Hariju pokazao šta slava može da učini od čoveka, ukoliko se samo na nju osloni. Ja mislim da u tom trenutku jednostavno niko drugi nije želeo da prihvati ukletu poziciju profesora odbrane od mračnih veština na Hogvortsu.

Znanje koje su učenici stekli: Lokhartova dostignuća, njegove omiljene boje, knjige itd. Predmet je trebalo preimenovati u Uvod u Gilderoja Lokharta.

4. Kvirinus Kvirel

Profesor sa velikom mračnom tajnom, koga ipak moramo staviti na četvrto mesto. Iako znamo da je bio zaposednut od strane Lorda Voldemora, plašljivi profesor Kvirel je zapravo nije bio loš čarobnjak, imao je znanje i želju za radom. Studenti od njega jesu uspeli da nauče makar nešto (za razliku od Lokharta). Možda bi i ostao da nije pomagao Voldemoru da ubije Harija Potera i ukrade kamen mudrosti, i tako izgubio svoj život.

Znanje koje su učenici stekli: da sa sobom uvek nose beli luk protiv vampira. I bilo je tu još korisnih čini za odbranu, naravno.

3. Ludooki Ćudljivko, odnosno Barti Čučanj Mlađi

Iako znam da to nije Ćudljivko, svaki put kada se vratim Vatrenom peharu pomislim kako je dobar profesor. i iznova ga zavolim. I svi studenti su ga voleli. Učio ih je praktičnim veštinama i zaista im pokazao kako da koriste čini. Čak i više nego što četrnaestogodišnjaci treba da znaju.

Sve u svemu, Barti Čučanj je ovde maestralno odradio svoj posao, i jako dobro se snašao u ulozi Čudljivka (toliko da ga ni Dambldor nije prokljuvio do samog kraja, a znamo da Dambldor ukapira sve).

Znanje koje su učenici stekli: dosta mračnih čini, ali i kontrakletvi + neoprostive kletve. Dodajmo i praktičnu primenu višesokovnog napitka (mada su Hari, Ron i Hermiona to davno savladali).

2. Severus Snejp

Majstor napitaka, iako ponekad srditog temperamenta, jeste dobar stručnjak u svojoj materiji. pored toga je dobar i u odbrani od mračnih veština ( ali i u upotrebi mračnih veština). Dambldor je iz očiglednih razloga dugo odbijao da mu da baš ovu poziciju, ali je u šestom delu i Snejp napokon dobio svoju šansu.

Iako su mu pedagoške metode i pristup učenicima kao ljudskim bićima sporni (Hermiona i Nevil ovo najbolje znaju), znamo da je odličan čarobnjak, vrstan stručnjak i da će studenti od njega naučiti dosta toga.

Znanje koje su učenici stekli: mnogo korisnih čini, a najbitnije od svega – neverbalne čini, koje su izuzetno teške.

1. Remus Lupin

A kome drugom bismo dali prvo mesto, ako ne našem omijenom banditu, i osobi koja je bitna očinska figura Hariju Poteru. Pre svega, Lupin je odličan pedagog i čovek pun topline, koji je ostvario najbolju komunikaciju sa studentima. Studenti su ga zaista obožavali (Melfoj se ne računa). Pored toga, časovi su mu bili zanimljivi, informativni i puni prakse, što je svima i te kako potrebno.

Sve u svemu, jedan od tužnijih trenutaka je onaj kada Lupin mora da napusti Hogvrots jer su roditelji dobili dojavu da je vukodlak (znamo svi u koga da uperimo prst).

Znanje koje su učenici stekli: dosta praktičnog znanja o mračnim stvorenjima + kako se odbraniti. Pride je Harija naučio patronus čin, koju je Hari u petom delu preneo na svoje drugare.

Počasno mesto na listi: Hari Poter

Iako tehnički nije profesor odbrane od mračnih veština, Hari je u Redu feniksa to na neki način postao. U nedostatku dobrog predavača (vidi redni broj 7), Hermiona uspeva da ubedi Harija da se samoorganizuju i da ih Hari poduči svemu što zna. Ovo je urodilo plodom, pomoglo mnogima da napokon poveruju Hariju i zavole ga, a i da nauče nešto korisno.

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

  You may also like

  1 Comment

  1. I love harry potter

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  More in Hari Poter