Hari Poter

Kako je sudbina odlučila Harijevoj pobedi nad Voldemorom

Hari Poter je na kraju trijumfovao nad Lordom Voldemorom, spasio je čarobnjački svet, ali njegova pobeda se zaista oslonila na sreću i sudbinu.

Hari je često nazivan odabranim, a od detinjstva je poznat po učestvovanju u prvom padu Mračnog Gospodara. Kada je pošao u školu i dalje se nalazio u centru zbivanja, spasavajući svoje prijatelje, drugare iz razreda, kao i čitavu školu u više navrata. Konačno, onda kada je trebalo pohađa poslednju godinu Hogvortsu, Hari je još jednom pobedio Voldemora, spasivši ceo čarobnjački svet osigurao je svoje mesto u knjigama čarobnjačke istorije.

Uprkos njegovim dostignućima, Harija nikada nisu smatrali čarobnjakom iznad proseka kada su u pitanju njegove magijske sposobnosti u školi. Imao je pristojne ocene, ali nikada, kao učenik, nije pokazao genijalnost koju su profesori primećivali kod mladog Dambldora ili Toma Ridla.

Kada je u pitanju Harijeva pobeda nad zlom, to nije bilo uz pomoć njegove mudrosti ili veština, već je to bilo uz pomoć sudbine. Događaji koji su obavijali Harijev život bili su niz samoispunjujućih proročanstva, pukih slučajnosti i Voldemorovih grešaka. Sve to ukombinovano je dalo Hariju sve što je bilo potrebno za njegovu pobedu.

Proročanstvo

Nakon Harijevog rođenja, profesorka Trilejni je izrekla proročanstvo o Voldemoru. U njemu je najavila da će Mračni Gospodar označiti nekoga kao sebi ravnog i da će taj neko imati moć za koju on nije znao. Proročanstvo je dalje reklo da bi ova osoba bila rođena krajem jula, a da su se njeni roditelji triput suprotstavili Voldemoru.

Naravno, Voldemor se veoma zainteresovao za ovo proročanstvo želeći da ukloni sve pretnje njegovom usponu na vlast. Začkoljica je u tome što su i Hari i Nevil mogli biti dete na koje se ovo proročanstvo odnosilo. Činjenica da je Voldemor izabrao da napadne prvo Harija je bila čista sreća i ono što je Harija navelo na njegov životni put, a Voldemora ka njegovoj propasti.

Harijevi roditelji su bili nenaoružani

Noći kada je Voldemor napao Harija i njegove roditelje, Lili u Džejms su bili uvereni u to da su bezbedni. Njihov dom je bio zaštićen uz pomoć Fidelijus čini, a Čuvar tajne bio je jedan od njihovih najbližih prijatelja. Zbog toga, spustili su gard i nije im prolazilo kroz misli da drže svoje štapiće u blizini. Međutim, malo je verovatno da bi ih njihovi štapići spasili, a nedostatak istih je održao Harija u životu.

Lili je izabrala da stane između Voldemora i njenog sina bez oružja ili sredstava da se zaštiti. Ovaj hrabri čin pokrenuo je sopstvenu vrstu drevne magije koja je zaštitila Harija, što je rezultiralo povratnim udarcem koji je Hariju dao više moći.

 

Snejpova ljubav prema Lili

Voldemorova odluka da napadne Poterove pre Longbotomovih bio je značajan, igrom slučaja, jedan od Voldemorovih sledbenika bio je Lilin prijatelj iz detinjstva. Severus Snejp, koji je bio Voldemorov verni sledbenik sve do tog trenutka napada, bio je veoma uznemiren zbog uloge koju je igrao u ubistvu svoje ljubavi iz detinjstva toliko da je prešao da stranu dobra i postao je dvostruki agent i Dambldorov najpouzdaniji špijun.

Snejpova ljubav prema Lili ga je održala u borbi kako bi mogao da održi Harija u životu. Takođe, njegove reči na samrti dale su Hariju informacije koje su mu bile potrebne da porazi Voldemora.

 

Voldemorovi horkruksi

Voldemorov najveći strah bila je smrt. Tražio je bilo kakav način da se održi u životu, uključujući i to što je ubijao da bi rasparčao svoju dušu i sakrio svoje delove u značajne objekte.

Kada je Voldemor prvi put pokušao da ubije Harija, bio je neuspešan zbog zaštitne čini koju je prouzrokovala Lilina smrt. Da je njegova duša bila netaknuta, Mračni Gospodar ne bi pretrpeo veću štetu. Međutim, njegova osakaćena duša nije bila u stanju da izdrži povratnu kletvu što je dovelo do toga da se njegova duša podeli na još jedan deo.

 

Magičan broj sedam

Dok je još bio u školi, Tom Ridl je ispitivao profesora Pužoroga o tome šta bi se desilo ako bi čarobnjak podelio svoju dušu na sedam delova, od kojih bi jedan ostao u telu, a šest boravilo u horkruksima. Ridl je znao da je broj sedam najznačajniji magijski broj. Nadao se da će kvantitet od sedam delova duše ojačati te delove, čineći ga besmrtnim.

Voldemor još nije uspeo da stvori šest horkruksa kada je nesvesno preneo deo svoje duše u Harija. Dakle, kada se skrivao, od Nagini je napravio horkruks, verujući da je to poslednji koji mu je potreban. Ovo je dovelo do toga da je Voldemor podelio dušu na osam delova, što je uklonilo bilo kakvu magijsku zaštitu koju bi mu broj sedam doneo.

Feniksovi štapići

Hari je saznao za vezu između njegovog i Voldemorovog štapića kada je kupovao svoj u Dijagon Aleji. Ova veza je bila je jedan od mnogih načina na koje su Hari i Voldemor bili slični. Ono što tada nije znao je da su dvostruka jezgra u njihovim štapićima učinila da Hari i Voldemor ne mogu da pobede jedan drugog u međusobnoj borbi.

Kada je Voldemor ovo otkrio, pokušao je da upotrebi drugi štapić, ali ga je sprečila činjenica da bi upravo zbog dvostrukih jezgara štapića i zajedničkog fragmenta duše, Hari kod sebe mogao da povrati Voldemorovu magiju. Ovo saznanje je navelo Voldemora da potraži Starozovni štapić, što je samo dodatno pomoglo Hariju da pobedi.

Voldemorovo vaskrsenje

Kada je Voldemor vaskrsao, Crvorepu je bila potrebna krv neprijatelja da bi osigurao uspešnost napitka. Mračni Gospodar je imao mnogo neprijatelja čija bi krv koristila, ali sam Voldemor je odlučio da to baš bude Harijeva kako bi preneo Lilinu zaštitu na sebe. Međutim, ovo je bila jedna od Voldemorovih najvećih grešaka.

Ono što on nije znao je da je ova čin još više povezao Harija i njega. Preuzimanje Liline zaštite bilo je ispunjenje poslednjeg dela proročanstva. Hari i Voldemor su bili izjednačeni zbog svega što ih vezuje i Hari nije mogao da umre sve dok je žrtva njegove majke boravila u Voldemorovom telu.

Relikvije smrti

Relikvije smrt predstavljaju tri magična predmeta koji, kada se ukombinuju, čine svog vlasnika Gospodarom Smrti. Izmislili su ih braća Peverel, a potom su izgubljeni u svetu čarobnjaka. Dambldor je jednom prilikom tražio Relikvije, ali kada je njegova potraga rezultirala gubitkom onih koje voli, prekinuo ju je.

Hari je, takođe, bio u iskušenju Relikvija, ali Hermiona ga nije slušala i navela ga je da ode u potragu za horkruksima. Ironično, i Hari i Dambldor su bili najbliži Relikvijama kada ih nisu tražili. Sudbina je umešala prste, odlukom da ih ne ujedine, Relikvije su se same ujedinile.

Plašt nevidljivosti

Nakon što su ga Peverelovi osmislili, Plašt nevidljivosti prenosio se sa generaciju na generaciju, sve dok nije dat Hariju.

Od tri Relikvija, plašt je bilo najteže naći. On je, po svojoj prirodi, savršeno skriven zbog čega je bio izgubljen za one koji su ga vekovima čuvali. Da ga Hari nije nasledio, pukom slučajnošću, Relikvije nikada ne bi bile ponovo ujedinjene. To ukazuje da je sudbina da potomak poslednjeg brata Peverelovih postane Gospodar Smrti.

Razoružavanje Melfoja

Kada je Hari pošao ka šumi u svoju smrt, imao je dve Relikvije: Kamen vaskrsenja i Plašt nevidljivost. Ono što tada nije znao je da je posedovao i odanost Starozovnog štapića, zbog toga što je razoružao Melfoja samo nekoliko dana ranije.

Dakle, kada je Hari krenuo da se žrtvuje, on je već bio Gospodar Smrti. Dambldor mu je u zagrobnom životu rekao da je on jedini dostojan da ih ponovo ujedini. Ovo je potvrdilo ono što je i sam Hari znao duboko u podsvesti: Starozovni štapić nije bio odan Voldemoru i uz uticaj sudbine, Hari je mogao da se vrati u svet živih i pobedi svog neprijatelja.

Teodora
Teodora pohađa šestu godinu na Hogvortsu, ona je u Grifindoru. Omiljeni časovi su joj Astronomija i Čini. Slobodno vreme provodi u gostionici "Tri metle" i tamo uživa u Krem-pivu sa drugarima iz škole. Takođe, voli da proučava magijska bića, pa je često možete videti kako se brine o njima. Nada se da će nakon završetka školovanja putovati po svetu i upoznavati se sa raznim vrstama magijskih stvorenja.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter