Hari PoterTema

Saveti za učenje Hermione Grejndžer

Ako postoji jedna osoba čije bi savete za učenje trebalo da poslušate to je naša Hermiona. Možda vi nemate ispit iz Herbologije ili Odbrane od mračnih veština, ali su principi učenja sasvim isti. Evo nekih saveta od naše pametnice koje možete primeniti pri upijanju znanja.

Ne ostavljajte stvari za poslednji trenutak 

Koliko puta je Hermiona kritikovala Harija i Rona zato što ostavljaju obaveze sa poslednji trenutak? To se njoj nikada nije dešavalo jer je uvek počinjala da uči i rešava zadatke odmah nakon što ih je profesor zadao. Naravno, ne kažem da treba da provedete vikend ili  letnji raspust tako što ćete satima čitati obimne knjige poput „Istorije magije“ , ali možete pokušati da barem donekle budete spremni za zadatke koji dolaze.

Pročitajte zadato štivo više puta i hvatajte beleške

Hermiona je u školi bila poznata po tome što je uglavnom znala odgovor na svako pitanje koje joj profesor postavio zahvaljujući tome što se pre časa upoznala sa oblastima koje će se tog dana obrađivati. Kada znate odgovore na neka pitanja osećate se samouvereno i dobijate još veću želju za učenjem. Postoji određena metoda koja će vam pomoći pri boljem upijanju gradiva a to je da prvo pročitate gradivo bez ikakvog pritiska da ga zapamtite, već samo da imate predstavu o čemu se radi. Onda ga pročitate opet  i podvučete one rečenice koje vam se čine važnim i na kraju te rečenice prepišete u svesku tako da čine jednu smislenu celinu po kojoj čete moći najbolje da zapamtite zadato gradivo. Takođe, sam čin prepisivanja doprinosi boljem pamćenu gradiva. Korišćenje šarenih markera i bojica može vam pomoći u razbijanju monotonije i bržem pamćenju.

Obratite pažnju na vreme i isplanirajte učenje na efikasan način

San svakog studenta je posedovanje vremenskog okretača koji je Hermiona nosila sa sobom, ali na žalost mi Normalci imamo samo sadašnjost tako da moramo naći druge načine da dobro rasporedimo naše vreme. Jedan od popularnih sistema učenja se bazira na tome da podesite alarm na satu na 25 minuta i to vreme budete maksimalno skoncentrisani na gradivo ispred vas. Ukoliko u tom periodu poželite da uradite nešto što nema veze sa učenjem, npr. da uzmete neku grickalicu ili završite nešto, zapišite to na papirić i nastavite da učite do isteka 25 minuta. Nakon toga napravite pauzu od 5 minuta i uradite to što ste hteli. Ovaj način učenja pokazao se kao odličan sistem ukoliko imate obimne količine gradiva. Poenta ovog sistema je da se poveća produktivnost u kratkim vremenskim periodima.

U redu je da pitate za pomoć 

Čak i najbrilijantniji čarobnjaci znaju da je ponekad potrebno pitati za pomoć. Kada je u trećoj godini na Hogvortsu Hermiona uzela previše predmeta tražila je pomoć od profesorke Mek Gonagal i od nje dobila vremenski okretač. Iako ne mogu garantovati da će vaši profesori imati vremenski okretač sigurno će moći da vas posavetuju ili pomognu na neki drugi način.

Napravite grupu za učenje 

Hemiona je uvek volela da uči sa Harijem i Ronom. Iako oni nisu bili detaljni u učenju kao ona koristila je priliku da im pomogne tako što bi im prepričavala gradivo i tako proverila svoje znaje i videla da li je nešto propustila da nauči. Učenje u grupi takođe održava pozitivnu energiju jer se članovi grupe međusobno bodre i dopunjuju.

Pronađite vašu strast

Hermiona je bila tako dobra u upijanju znanja zato što je bila iskreno zainteresovana za predmete koje je pohađala. To je bio i jedan od razloga zašto je odustala od predmeta koji se bavi proučavanjem Normalaca i njihovih običaja iako je imala odlične ocene iz tog predmeta. Sa druge strane odabrala je daleko teži predmet- Napitke jer je ta tema jako zanimala. Najvažnija stvar je da znate zašto nešto radite i učite, a istina je da vam se neće uvek svideti sve što morate da naučite. Zato treba da razmislite koji vam je krajnji cilj i nagrada koja stoji iza toga. Takođe odvojite vremena da se bavite onim stvarima koje vam ispunjavaju dušu bilo da su to vaši hobiji ili određene teme koje se obrađuju u školi, i ne dozvolite da vam učenje bude jedino što radite u danu.

Ne paničite 

Bilo da se trudite da pobedite „Onoga koji se ne sme imenovati“ ili pokušavate da savladate gradivo iz matematike najgore što možete da uradite je da paničite. Radite na tome da ostanete staloženi i fokusirani i na taj način ćete moći sve da postignete. Neverovatno je da se Hermiona gotovo uvek činila  više usplahirenom kada se spremala za ispite nego kada se susretala sa mračnim čarobnjacima.

Jelena
Jelena je po struci magizoolog i ekolog, a trenutno radi pri Ministarstvu magije u odseku za odnose sa Normalcima. U slobodno vreme voli da se prebacuje na razna mesta na planeti i da upoznaje nova mesta i običaje. Pripada Grifindor kući i veliki je fan kvidiča. Najviše uživa u zimskim praznicima, kada sa prijateljima i porodicom posećuje Hogsmid i uživa u Krem pivu. Uživa u kreativnom radu i voli da uči nove stvari.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter