Hari Poter

Čarobne očinske figure Harija Potera

Iako nikada nije upoznao svoje roditelje, Hari jeste sticao članove porodice u svom putovanju kroz svet veštičarenja i čarobnjaštva.

Džejms Poter je bio predivan otac, koji je dao život da zaštiti svoju porodicu i spreči Voldemora da se dokopa bebe Harija. Iako nijedan drugi čovek neće moći da ga zameni, Hari je kroz život sticao druge očinske figure koje su ga oblikovale i od njega napravile dobrog čoveka i izvrsnog čarobnjaka.

Rubeus Hagrid

Hari Poter i Hagrid

Hagrid je blagonakloni otac, pun ljubavi i razumevanja prema Hariju, i uvek spreman da stane na njegovu stranu. Čak i kada nije siguran da li je Hari u pravu ili ne. On je zaista voleo Harija, bio mu je prvi pravi prijatelj, velika pomoć i podrška u teškim trenucima. I ne zaboravimo da ga je upravo Hagrid spasio iz ruševina kuće u Godrikovoj dolini 31. oktobra 1981. godine.

Albus Dambldor

Premda su se tek kasnije zaista zbližili, i iako je njihov odnos imao turbulentnih momenata, Dambldor je verovatno najuticajnija ličnost Harijevog života i mladosti. Kako se priča odvija, njihov odnos se produbljuje i razvija u pravi odnos oca i sina, a povremene razmirice mu samo daju težinu. Nijedna porodica nije savršeno harmonična. Dambldor je bio pronicljivi otac koji je odlično poznavao Harijevu dušu i misli, i o njemu najviše i znao.

Sirijus Blek

Hari Poter i Sirijus

Odredivši ga za Harijevog kuma, Lili i Džejms su sami odabrali Sirijusa kao očinsku figuru za njihovog sina. Iako su se kasno upoznali i nakon toga nisu imali mnogo vremena zajedno, Sirijus i Hari su razvili predivan odnos (verovatno sličan onom koji su sam Džejms i Sirijus imali u mladosti). Kao ni Hari, ni mi nikada nećemo prežaliti što su ih Petigruov beg  i Sirijusova prerana smrt sprečili da zaista postanu porodica. Sigurna sam da bi uživali u zajedničkom životu.

Artur Vizli

Od trenutka kada je postao Ronov drug cela porodica Vizli je Harija prihvatila kao još jednog člana porodice. Gospodin Vizli je uvek bio tu da pomogne Hariju kada mu je potrebno, i nikada nije pravio razliku između njega i nekog od svojih sinova. A već znamo da Hari na kraju i jeste postao član porodice Vizli venčavši se sa Džini.

Remus Lupin

Hari Poter i Remus Lupin

Još jedan od Džejmsovih najboljih prijatelja koji se vrlo brzo zbližio sa Harijem i razvio divan odnos, pun prijateljstva i ljubavi. Lupin je kao nastavnik dosta pomogao Hariju, i poput pravog oca, naučio ga mnogim veštinama, koje prevazilaze sam posao nastavnika. A kasnije kada je sam trebalo da postane otac i razmišljao da ode, Hari ga je urazumio i naterao ga da svom sinu bude otac za primer.

Severus Snejp

Snejp je bio poput strogog oca koji Hariju nikada nije otvoreno pokazao svoju ljubav, ali ga je uvek šititio iz senke i nalazio se tu da ga izbavi iz neke nevolje (i spasi mu život). Iako Hari toga nije bio svestan do samog kraja, Snejp jeste bio bitna očinska figura. Zbog toga je Harijev sin i dobio ime po njemu.

Ovo je moj odabir očinskih figura, i to bez nekog određenog reda, jer nisam sigurna koga bih stavila na prvo mesto. Zapravo, svaki od ovih likova je imao bitnu ulogu u Harijevom životu na različite načine, i verujem da bi sam Džejms bio zahvalan svakom od njih.

Čak i Snejpu, da.

 

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter