Fantastične zveri

Deset manje poznatih činjenica o Njutu Skamanderu

Bez obzira da li ste ljubitelji franšize Fantastične zveri  ili su vam smetale određene nedoslednosti koje se u filmu pojavljuju, svi se možemo složiti u jednom: zaista volimo Njuta Skamandera. Njut (Edi Redmejn) je stidljiv, simpatičan čarobnjak kome ljudi nisu preterano bliski, ali koji ostvaruje istinsku vezu sa svetom magičnih zveri (i svako ko više voli pse nego ljude može u potpunosti da razume Njuta). U filmovima, on je mladić koji pomaže Dambldoru dvadesetih godina prošlog veka, ali naravno, znamo mnogo više o njemu od onoga što se pojavljuje u filmovima, zahvaljujući čitavom univerzumu koji je Dž.K. Rouling stvarala godinama. Evo deset (manje poznatih) činjenica o našem omiljenom junaku iz franšize Fantastične zveri.

10. Njegovo ime nije Njut

Veštice i čarobnjaci u svetu Dž.K.Rouling imaju jako zanimljiva imena – a Njut Skamander definitivno nije ime koje biste očekivali od nekog Normalca! Njut je zapravo skraćeno ime ovog ljubitelja fantastičnih zveri.  Njegovo pravo ime je Njutn Artemis Fido Skamander; koreni ovog imena potiču iz grčke mitologije. Takođe je zanimljivo da je čak i samo ime  povezano sa njegovom ljubavlju prema životinjama; Njut je zapravo mali salamander (daždevnjak), pa se često koristi još jedno ime – Salamander Skamander. Artemida je grčka boginja divljih životinja, Fido je sasvimuobičajeno ime za normalskog psa, a Skamander zvuči veoma kao Salamander.

9. Rođen je krajem 19.veka

Ponekad nas godine i datumi rođenja likova u magičnom svetu mogu zbuniti, posebno kada su u pitanju čarobnjaci rođeni pre više od jednog veka! Njut je rođen 1897. godine, što znači da ima oko 30 godina kada se događaju Fantastične zveri: Grindelvaldovi zločini. Rouling nije obelodanila koji je tačan datum Njutovog rođenja, međutim, tvit sa zvaničnog naloga Fantastičnih zveri koji prikazuje fotografiju njegovog zahteva za dozvolu za međunarodna putovanja otkriva da je rođen 24. februara.

8. Njut je Haflpafovac

Haflpaf se obradovao kada je objavljeno da će glavni lik franšize Fantastične zveri biti deo ove kuće. Budući da je ovo definitivno najzapostavljenija kuća na Hogvortsu u filmovima o Hari Poteru, može se reći da je ovo bila sjajna vest. Njutova kuća se ne pominje mnogo u filmovima (do sada), iako se pominje i Hogvorts i američka Ilvermoni škola za veštice i čarobnjake. Međutim, Njutov naporan rad, lojalnost i ljubaznost su definitivno osobine Haflpafovaca. Dž.K.Rouling je takođe potvrdila da Njut Skamander pripada Haflpafu.

7. Njegova majka je uzgajala hipogrife

Njutova ljubav prema magijskim stvorenjima potiče iz najranijeg detinjstva, budući da je njegova majka uzgajala hipogrife. Ime njegove majke se nigde ne otkriva (zvaćemo je samo gospođa Skamander) ali ova sitnica o njenoj profesiji bila je deo dokumentarca Unutar Magije: Kako su nastale Fantastične zveri, kada se takođe otkrilo da ona nije podržavala karijeru koju je izabrao njen sin, uprkos tome što se i sama bavila nečim sličnim.

6. Bio je izbačen iz Hogvortsa

Čini se da su pravila oko izbacivanja iz Hogvortsa pomalo zbrkana. Kada je Hagrid izbačen na trećoj godini, njegov štapić je slomljen i zabranjeno mu je da koristi magiju. Međutim, Njut je takođe izbačen, pošto je preuzeo krivicu za eksperiment Lete Lestrejndž  koji je ugrozio život drugog učenika. Izbačen je 1913.godine, kada je imao oko šesnaest godina – pa je možda njegova mogućnost da nastavi da koristi svoj štapić i magiju zato što je već položio svoje O.Č.N.

5. Radio je sa zmajevima tokom rata…..

Nakon izbacivanja iz Hogvortsa, Njut je nastavio da radi u Ministarstvu magije. U filmskom vodiču o Fantastičnim zverima, prikazan je njegov karijerni put: od 1914. bio je na Istočnom frontu, gde je sa grupom čarobnjaka pokušavao da iskoristi zmajeve kao oružje. Konkretno, radili su sa Ukrajinskim gvozdentrbušnim zmajevima koji su važili za najveće zmajeve na svetu. Međutim, program je ukinut nakon što su čarobnjaci otkrili da je zveri previše teško kontrolisati – mada Njut nije imao problem sa njima!

4. ….pre rada sa kućnim vilenjacima

Nakon svog rada sa zmajevima, Njut je prešao na daleko manje zanimljivo mesto u Ministarstvu – radio je u Birou za raseljene kućne vilenjake. Iako je ovo deo Odseka za regulisanje i kontrolu magijskih stvorenja, kućni vilenjaci nisu baš vrsta magičnih stvorenja sa kojima Njut zaista uživa da radi. Kako je opisano u odeljku „O autoru“ u knjizi Fantastične zveri i gde ih naći, gospodin Skamander je ovaj posao smatrao „krajnje dosadnim’’ i bio je srećan što je posle nekoliko godina prešao u Odeljenja za zveri, bića i duhove, koja su takođe deo  Odseka za regulisanje i kontrolu magijskih stvorenja.

3. Proučavao je magična stvorenja u preko stotinu zemalja

Nakon što je zamoljen da napiše knjigu koja će ga kasnije učiniti poznatim, Njut je počeo da putuje kad god je mogao, istražujući magična stvorenja koja je pronašao širom sveta.U knjizi Fantastične zveri i gde ih naći, Njut kaže da je proučavao magična stvorenja u preko stotinu zemalja na pet kontinenata, ostavljajući nas da se pitamo koje kontinente još nije posetio! Znamo da je bio u Africi, Evropi i Severnoj Americi (sve je potvrđeno na filmu) i verovatno je da tek treba da se uputi na Antarktik. Koji je to peti kontinent? Možda ćemo otkriti u Dambldorovim tajnama, ko zna?

2. Napisao je više od jedne knjige

Njut je možda poznat po svojoj knjizi Fantastične zveri i gde ih naći (koja je vremenom postala i udžbenik za Hogvorts), ali ovo nije jedina knjiga koju je napisao. Zahvaljujući Vodiču kroz odeljenje grafičke umetnosti: posteri, printovi i publikacije iz filmova o Hari Poteru, znamo da je gospodin Skamander napisao i knjigu za decu o magičnim stvorenjima, pod nazivom Dečija antologija čudovišta. Takođe je dobio Orden Merlina, a čak postoji kartica sa njegovim likom u Čokoladnim žabicama.

1. Njegov unuk se oženio Lunom Lavgud

Da, svi u magičnom univerzumu su povezani a to uključuje i gospodina Skamandera. Utvrđeno je da je Luna Lavgud postala deo porodice Skamander – Luna se udala za Rolfa Skamandera, Njutovog unuka. Njih dvoje imaju dva sina – Lorkana i Lisandera.

Smiljana
Smiljana je učenica pete godine, na razmeni iz škole Mahutokoro, iz Japana. Voli da proučava nove čini i napitke. Na časovima uvek nešto zapitkuje. U slobodno vreme istražuje zabranjene hodnike Hogvortsa (vešta je sa činima prerušavanja pa je retko uhvate). Vodi dnevnik od prvog dana škole i planira da ga objavi. Voli da kuva pa se često šunja po kuhinji. Ima ljubimca slepog miša koje se zove Senka.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *