Uncategorized

Šta ako niste sigurni kojoj Hogvortskoj kući pripadate?

Kao i u svakodnevnom životu postoje oni ljudi koji od malena znaju ko su i šta tačno žele, a postoje i oni kojima treba malo više da se pronađu. Iskrena da budem, kada me neko pita kojoj hogvortskoj kući pripadam, doživim malu krizu identiteta jer nisam sigurna šta da odgovorim. Oduvek sam sebe posmatrala kao Grifindorca ili sam to želela da budem dok mi test na sajtu Pottermore nije pokazao da sam Haflpaf. To je, priznajem, u početku bilo malo razočarenje za mene – ne zato što mi se ne sviđa Haflpaf nego zato što nisam znala skoro ništa o njima.

Ne znam zašto je Haflpaf kuća o kojoj se uvek najmanje pričalo, ali sam posle malog istraživanja shvatila da je to totalno nepravedno. Po svemu sudeći ta kuća je dom ljudima sa najčistijim srcima, a tome ide u prilog podatak da je Haflpaf proizveo najmanje mračnih čarobnjaka. Nakon nekog vremena ponovo sam uradila test i rezultat je bio da pripadam Grifindoru – ali više nisam bila sigurna da li tamo u potpunosti pripadam. Nakon što sam razmislila dobro o svim hogvortskim kućama, shvatila sam da se u Sliterinu nikada nisam pronalazila, u Revenklu isto ne baš, ali u Grifindoru i Haflpafu i te kako jesam.

Možda nisam hrabra kao Hari, Ron i Hermiona ali sam definitivno hrabra za one stvari koje su najvažnije, a ponekad i pomalo nepromišljena, takođe sam dosta radoznala i umem da reagujem naglo što može jednu osobu ponekad dovesti u nevolju. Sa druge strane odanost, prijateljstvo, ljubaznost, pomaganje drugima i ferplej igraju veoma jaku ulogu u mom životu, a ponekad se i osećam kao naš čuveni Haflpafovac Njut- pomalo neshvaćeno i u svom svetu.

Nakon svega ovoga setila sam se i one najvažnije stvari, a to je da Šešir za razvrstavanje sluša i želje učenika, donekle ih pušta da sami naprave izbog kojim će putem ići i koje osobine kod sebe žele da neguju i razvijaju. Mislim da je to jedino pravedno jer kao što najbolji čarobnjak na svetu, Albus Dambldor, kaže: „Naše odluke nas čine onim što zaista jesmo, mnogo više nego naše sposobnosti.“ i „Svi mi u sebi nosimo i svetlu i mračnu stranu. Bitno je kojim putem izaberemo da pođemo. To nas određuje kakvi smo u našoj suštini.“

Tako da ako niste sigurni kojoj kući tačno pripadate, dobra vest je da imate pravo  sami da izaberete. Krenite od toga gde se za sada najviše pronalazite, a idite za onim kakvi želite da jednog dana budete.

Kojoj kući vi pripadate? Oglasite se u komentarima!

52560
Jelena
Jelena je po struci magizoolog i ekolog, a trenutno radi pri Ministarstvu magije u odseku za odnose sa Normalcima. U slobodno vreme voli da se prebacuje na razna mesta na planeti i da upoznaje nova mesta i običaje. Pripada Grifindor kući i veliki je fan kvidiča. Najviše uživa u zimskim praznicima, kada sa prijateljima i porodicom posećuje Hogsmid i uživa u Krem pivu. Uživa u kreativnom radu i voli da uči nove stvari.

  You may also like

  5 Comments

  1. Well, ogroman je problem u celom HP univerzumu zato sto nas od prve knjige uce stereotipima o kucama (i tu bih najvise krivio Hagrida al o tome drugi put). Kao sto znamo nisu svi sliterinci zli, niti svi grifindorci hrabri, ne donose svi rivenklovci pametne odluke niti su svi haflpafovci dobri. Dakle kuce ne treba i jednostavno ne mogu da se odredjuju po tim nekim opstim stereotipima. Ja iskreno vise mislim da to kojoj kuci pripada neko se odnosi na to koje on vrline ceni, a ne na to koje nosi u sebi. Uzmimo za priomer Nevila, on je cak i bio na hetstalu da li da ode u haflpaf ili grifindor i zavrsio je u grifindoru i na kraju serijala (a i negde pred kraj prve knjige) vidimo da je to zaista bila ispravna odluka. Na stranu sto je apsolutni apsurd decu od 11 godina svrstavati po bilo kakvim kategorijama. Kada smo poceli da citamo sagu svi smo bezpogovorno zeleli da budemo grifindorci zar ne? Tek kasnije smo shvatili (tamo negde oko trece knjige kada skontamo da postoje i druge kuce osim Grifindora i Sliterina) da ti i nije bas tako. Tako da mislim da nije bitan ni neki tamo test niti ono sto smo naucili iz knjiga vec ono kako se mi osecamo.

  2. Jako lepo receno, Jelena! 🙂

  3. Uživala sam čitajući i tekst i Eldundarianov komentar. Koliko god „rupa“ u priči postoji, a ima ih, to je i dalje knjiga kojoj se vraćam kad želim da se osećam kao kod kuće ili želim da me knjiga „zagrli“. A što se tiče pripadnosti nekoj od kuća, ja se identifikujem kao Haflpaf, iako sam na testovima dobijala sve osim Haflpafa. Ali se držim logikom da bi me šešir tamo i svrstao upravo zbog mog izbora.

  4. Ja sam isto oduvijek zeljela da budem Grifindorka… Ali eto, uradila sam test na Potermore sajtu gdje sam svrstana u Haflpaf. Iskreno jesam bila razocarana u pocetku ali sam sada ponosna na to sto pripadam tamo! Jer su prave vrijednosti Haflpafovaca cisto srce, dobra dusa, iskreno prijateljstvo. Grifindorci su slicni kao Haflpafovci samo sto su malo hrabriji i imaju avanturiaticki duh kao nasi glavni junaci Hari, Ron i Hermiona.

  5. Sliterin

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *