Hari Poter

Kako da razgovaraš sa ljudima koji nisu čitali Harija Potera

Kada o Hariju Poteru razgovaraš sa svojim najbližim prijateljima, jednako vernim obožavaocima, sve ide glatko. Govorite istim jezikom i lako se razumete. Vi znate koja kuća je za vas najbolja, kako se pravi višesokovni napitak (i zbog čega se može napraviti i u sred bela dana u ženskom toaletu), a svaki put kada čujete reč always malo vam zasuze oči (priznajem, i meni).

Međutim, tu i tamo ćeš naleteti na ljude koji nikada nisu čitali, a ni gledali sagu o dečaku koji je preživeo (u daljem tekstu: Normalci). Naravno, čuli su oni za Harija Potera, ali ne znaju po čemu je toliko poseban da milioni fanova širom sveta ne prestaju da bruje o Hogvortsu, i dalje iščekujući neku tamo sovu sa svojim pismom.

Kada se nađeš u blizini tih ljudi, bitno je da znaš kako da im se obratiš, ili da im po potrebi približiš čarobnjački svet. Znaj da to moraš učiniti na pravi način, koji neće zbuniti ili uplašiti jednog prosečnog Normalca. Nakon malo razmišljanja i istraživanja, nudim ti pet zlatnih pravila u komunikaciji sa ljudima koji nisu upoznati sa Harijem Poterom (a možda od njih napraviš i fanove, nikad se ne zna).

1. Ne osuđuj ih

Hej, pa Normalci i ne znaju šta propuštaju, a tvoj zadatak je da im to pokažeš, i uz puno razumevanja dočaraš svoju ljubav prema knjigama i filmovima. Nemoj se ljutiti što ne znaju za Dambldorovu mudrost, već im na pokaži kako Dambldorovi saveti i mudre misli mogu i njima pomoći u nekim trenucima.

2. Ne ulazi previše u detalje

Veliki broj detalja u početku će možda zbuniti prosečnog Normalca.  Kreni od osnovnih stvari, koje će moći brzo i lako da razumeju. Na primer, pojasni im kako uopšte funkcioniše čarobnjački svet – školovanje, Ministarstvo magije, ograničenja u korišćenju magije, čarobnjačke banke, moguća zanimanja u čarobnjačkom svetu itd.

3. Ne preteruj sa „stručnim“ izrazima

Ne možeš se predstaviti Normalcu kao Rejvenklovac/ka čiji je patronus poljski miš (kao što je autorka ovog teksta nekada pokušavala), velika je verovatnoća da ćeš kao odgovor dobiti samo pokoji čudan pogled. Ukoliko i upotrebiš neku stručnu reč, obavezno im pojasni šta je to i kako funkcioniše. Time ćeš ih možda i podstaći da požele da saznaju više.

4. Prikaži im univerzalne teme koje Hari Poter obrađuje

Nemoj se fokusirati isključivo na magijski deo sveta. Gledaj da im pokažeš kako su knjige prvenstveno priča o prijateljstvu, ljubavi, moći, i o borbi između dobra i zla u svetu, kao i u nama samima. Ovo su teme koje će svako razumeti, pa i Normalci.

5. Budi turistički vodič kroz čarobnjački svet

Najvažnije pravilo – kada uvodiš Normalce u svet Harija Potera, imaj puno strpljenja i budi im učitelj. Objasni sve što je nejasno, odgovaraj i na najbanalnija pitanja, i daj dodatne informacije (ali ne one ključne, da im ne pokvariš užitak). Kao pravi nastavnik, motiviši ih da diskutuju pročitano.

 

Ukoliko ti neki od ovih saveta pomogne, ili uspeš da nekog Normalca preobraziš u obožavaoca Harija Potera, javi nam. Preporuči im i da posete i zaprate Probušeni kotao i pridruže se našoj divnoj zajednici.

Ako ipak ne uspeš u svojoj nameri da im približiš svet čarobnjaštva, ne mari. Uvek ćeš oko sebe imati ljude sa kojima ćeš diskutovati do zore.

A ostali? Pa sa njima uvek možeš da razgovaraš o vremenu. 🙂

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter