Hari Poter

7 razloga zbog kojih je Džini bolji lik u knjigama

Ne znam za vas, ali čitajući serijal sam definitivno zavolela Džini Vizli – lik devojke koja je pametna, jaka, hrabra i duhovita. Knjige su jako lepo obuhvatile njeno odrastanje, sazrevanje i razvoj iz stidljive devojčice u hrabru devojku.

Međutim, filmski lik Džini Vizli nije dobio jednak tretman. Znam šta ćete mi reći. Već i vrapci na grani znaju da je u filmovima nemoguće uključiti baš svaki detalj. Nema vremena, nema materijala. I to je potpuno u redu. Pomirili smo se sa sudbinom mnogih scena i likova.

Zbog toga ovom prilikom želim da se osvrnem na lik fantastičnog najmlađeg člana porodice Vizli. Pokušaću da dočaram tu magiju koju su filmovi, nažalost, ispustili.

Da vidimo šta to knjiška Džini ima što filmska Džini nema.

1. Džini je duhovita

Naravno, ne može film zabeležiti sve te trenutke, niti je to zaista bitno za glavnu radnju. Ali, ima toliko situacija gde se kroz njene reči vide geni Freda i Džordža. Tu je da prevrne očima, zeza Rona zajedno sa Harijem, kao i da sarkastično odgovori na neke ne baš tako pametne izjave.

U filmu nismo videli ovu stranu Džini. A šteta, jer nas je u knjigama više puta nasmejala svojim opaskama.

2. Ne plaši se da glasno izrazi svoje mišljenje

Džini u knjigama nije ćutljiva i stidljiva devojčica bez glasa, koja samo stoji sa strane i čeka da se Hari zaljubi u nju. Ona je inteligentna i veoma rečita. Ne plaši se da se bori za ono što želi i da jasno izrazi svoje mišljenje, bez obzira na posledice.

Suprotstavlja se i roditeljima, i starijoj braći, i nastavnicima, pa i samom Hariju po potrebi.

3. Preživela je pakao već na prvoj godini

Tek kada u Redu feniksa ona to spomene Hariju, se svi mi zajedno sa njim prisetimo kroz šta je Džini zapravo prošla, a tek što je bila krenula na Hogvorts. Mislim, biti zaposednut od strane Lorda Voldemora je nešto što bi možda ubilo i odraslog čarobnjaka (kao na primer Kvirela). To je zaista velika stvar.

Mnogi učenici (koji ne smeju ni da izgovore Voldemorovo ime) bi ostali uplašeni ili ne bi znali kako da se oporave od ovakvih trauma. Ali ne i Džini. Zbog toga zaslužuje naklon do poda. I ovo je još jedan dokaz koliko dobro parira Hariju – oboje su uspeli da iz takvog susreta izađu jači i bolji.

4. Ume da se zauzme za sebe

Odrasla je sa čak šestoro starije braće. Em je jedina čerka, em je najmlađa. Iskreno, to i nije baš zavidan položaj za bilo koga. No, Džini je uspela da se u svakom trenutku zauzme za sebe, da ima svoj stav i svoje mišljenje. Ovo je nešto što ni Ron nije uspeo kod sebe da razvije, i uvek je ostajao u senci svoje braće (iako je i on na toliko načina pokazao duplo više hrabrosti od njih).

Džini je zaista uspela da se izbori sa svačijim mišljenjem i da ostane pri svome, čvrsto uverena u ono što želi.

5. Ona nije samo čekala da Hari obrati pažnju na nju

Džini nije bila stidljiva devojka, koja tugaljivo sa strane čeka da se Hari zaljubi u nju. Jeste ona bila zaljubljena u njega duže, ali to nikako ne znači da je samo sedela i plakala dok se on nije smislio. Ne.

Ona je zapravo bila jako popularna, i svi momci su želeli da izlaze sa njom. Čak je i menjala momke i izlazila sa njima, sve dok Hari nije osetio prvu ljubomoru. Dosta puta je opisana kao lepa, pametna i duhovita – kombinacija vrlina koja je zaista čini premijom za svakog dečka.

6. Hrabra je

U više situacija je pokazala svoju nestrašivost, i tome se moramo diviti. I takva je još od svoje prve godine, kao što sam več napomenula, kada je uspešno preživela manipulaciju Toma Ridla. Od tada je uvek tu kada se treba boriti – aktivno je učestvovala u svakom okršaju, i uvek želela da se pridruži bici, bez straha i zadrške.

7. Verna je i dobra prijateljica

Najmlađa Vizlijeva je uvek tu da pomogne – bilo da Hermioni treba rame za plakanje, ili Nevilu pratilja na balu. Džini jezaista dobra drugarica. Čak i Hariju. Iako je njihova veza romantična, bazira se na prijateljstvu i poštovanju. Ona je razumela Harija, pomagala mu, podržavala ga, i kada je rešio da ipak raskine sa njom pokazala je razumevanje za njegovu odluku (iako je zaista bila protiv, i to mu jasno stavila do znanja).

Bonus razlog – Džini nije sporedni lik

Iako je u filmovima delovala tako – kao Harijev ljubavni interes, nebitan za radnju serijala, i baćena u pozadinu, Džini to nikako nije bila.

Povezana je sa mnogim ključnim likovima i događajima, i imala je i te kako bitnu ulogu u svim delovima. Osim toga deo je porodice koja je postala i Harijeva porodica otkad se sprijateljio sa Ronom u vozu, i kasnije je preko nje Hari zaista postao deo te porodice.

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter