Uncategorized

Poteroljupci na odmoru: Magične destinacije koje vredi videti – 2. deo

Dragi moji Poteroljupci, ove nedelje nastavljamo sa našom avanturom. Uveravam vas da ovonedeljnih 10 turističkih atrakcija nisu ništa manje maigične u stvarnom svetu nego što su prikazane na filmu. Držite se, polećemo!

20: Zamak Alnvik, Nortamberland, Engleska

Mnoštvo scena snimano je oko ovog zamka. Konkretnije, to su bile scene iz „Kamena mudrosti“ u kojima je Madam Bućkuriš učila prvake da lete, kao i ona scena u kojoj je Hari od Drvceta naučio pravila Kvidiča. Osim toga, unutrašnjost zamka poslužila je za snimanje onih scena u kojima učenici idu po zamku, obavljajući pritom svoje uobičajene aktivnosti. Jedan od razloga zašto je ovaj zamak izabran za snimanje jeste taj, što je za razliku od većine drugih engleskih utvrđenja gotovo savršeno očuvan, dok su drugi zbod svog stanja bili nepogodni za snimanje.

19: Katedrala Hristove crkve, Oksford, Engleska

Replika ove katedrale poslužila je kao hogvortska Velika sala. Katedrala Hristove crkve nalazi se inače pri Univerzitetu u Oksfordu. Scena u kojoj se Hari i Drako upoznaju u „Kamenu mudrosti“ takođe je snimana na stepeništu Univerziteta.

Sama katedrala datira iz 16. veka i veoma je popularna turistička atrakcija. Hiljade Poteroljubaca svake godine hrle u ovu katedralu, gde plaćaju ulaz da bi videli sve njene čarobne prostorije i napravili poneku fotografiju za uspomenu.

18: Crni park, Bakingemšir, Engleska

Sada prelazimo na mesta na kojima su snimane scene u prirodi. Počećemo sa Crnim parkom koji je poslužio kao Zabranjena šuma. U stvarnom svetu ovaj park ima veoma bogatu faunu koja uključije i neke vrlo retke insekte. Ipak, u stvarnom svetu ovde ne stanuju jednorozi, kentauri i džinovski pauci (što možda i nije tako loše, pogotovo u slučaju ovih poslednjih).

Ovaj park poslužio je i za snimanje mnoštva drugih filmova među kojima su i „Robin Hud“, „Kazino Rojal“ i „Kapetan Amerika“.

17: Glen Coe, Škotska

I ovde je snimano mnoštvo scena. Na primer, ovde su bili postavljeni Hagridova koliba, kao i most koji vodi do ulaza u samu školu. Rekviziti sa snimanja su sada naravno uklonjeni, ali to ne znači da je ovo mesto manje vredno naše pažnje. Glen Coe je veoma slikovit predeo i ni ne čudi nas što je izabran kao lokacija za snimanje. Sa svojim uzanim potocima, jezerima, bridima i zelenilom koje ostavlja bez daha, Glen Coe je idealno mesto za snimanje filma o čarobnjacima!

16: Loch Shiel, Škotska

Ovo predivno jezero nalazi se u Škotskom visočju. Za vreme snimanja korišteno je za scene oko jezera. Konkretno, vrlo je lepo prikazano u sceni u „Zatvoreniku iz Azkabana“ u kojoj je Bakbik nogama okrznuo jezero dok je Hari bio na njegovim leđima.

Danas fanovi imaju priliku da se priduže organizovanoj plovidbi jezerom i osećaju se kao na Hogvortsu.

Treba napomenuti da su ovde snimane sve scene izbliza, dok je za scene iz daljine korišteno ništa manje lepo jezero Morar.

15: Vodopadi Steall Falls, Škotska

Ovi vodopadi koji se takođe nalaze u Škotskom visočju drugi su po redu najviši vodopadi u Škotskoj i jedan su od najslikovitijih predela u državi. Ako ne možete baš da se setite zašto bi ovaj vodopad trebalo da bude zanimljiv Poteroljupcima, mi smo tu da vas podsetimo!

Jedna od njaboljih scena u „Vatrenom peharu“ snimana je baš ovde! Naime, scena prvog zadatka na Tročarobnjačkom turniru u kojoj Hari mora da se izbori sa Mađarskim šiljorepim zmajem je snimana kraj ovih vodopada. Ako ste bili prezauzeti praćenjem Harijevog napretka da biste primetili predivno zelenilo ovog predela, krajnje je vreme da obnovite gradivo i ponovo pogledate film ili da spakujete krpice i doletite na lice mesta na svojim Vatrenim strelama.

14: Uvala Malham, Severni Jorkšir, Engleska

Neke od najmračnijih scena u serijalu snimane su upravo ovde. Pravi Poteroljupci bi trebalo da se sećaju scene u kojoj se Hari i Hermiona za vreme svoje potrage za Horkruksima kriju od Smrtoždera u prvom delu „Relikvija smrti“.

Krečnjačke formacije uvale Malham oduvek su bile privlačne turistima. Veoma je popularna među planinarima, ljubiteljima pećina i ostalim prirodnjačkim entuzijastima zbog svoje bogate faune i prelepih predela. Danas je popularna i među obožavaocima Harija Potera i svakako je odlična destinacija za sve one koji vole netaknutu prirodu.

13: Klaremont Skver, London

Vraćamo se u London da bismo obišli još neka mesta važna pravim obožavaocima sage o Dečaku koji je preživeo. Naša prva stanica ovde je Klaremont Skver (Claremont Square) na kojem su snimane scene u ulici Grimold, koja je bila dom porodici Blek i sedište Reda feniksa.

Ako se sećate, u originalu je „Grimmauld Place“ igra rečima koja ukazuje na frazu „Grim old place“ u značenju „sumorno staro mesto“. Ako pogledate ovaj trgić i ulicu u sumrak videćete da nije nimalo začuđujuće što je baš ova lokacija odabrana za ulicu Grimold. Naime, u sumrak fasade kuća ovde deluju baš sumorno.

12: Milenijumski most, London

Svaki obožavalac Harija Potera odmah bi prepoznao ovaj most. Mislim, ko se još ne bi setio dramatične uvodne scene „Polukrvnog princa“ u kojem Smrtožderi napadaju ovaj most koji se obrušava u reku koja protiče pod njim?

Naravno da je scena napravljena uz pomoć specijalnih efekata i da se most nije zapravo obrušio. U stvarnosti je ovaj most nad Temzom namenjen isključivo pešacima i prava je atrakcija za sve Poteroljupce, koji ovde dolaze da se fotkaju, zahvalni što je most još uvek čitav.

Ipak, ovaj most je privlačan i „običnim“ turistima, koji sa njega uživaju u pogledu na Katedralu Svetog Pavla (St. Pauls Cathedral).

11. Turistički obilazak studija Warner Bros, London

Za sve one kojima obilazak mesta snimanja nije bio dovoljan da upotpuni čarobnjački užitak, tu je i poseta samom studiju u Londonu! Očekujte nezaboravan provod dok otkrivavte „magiju snimanja“ idući „stopama Harija Potera“. Ovde možete videti kostime i rekvizite iz filmova i zaviriti iza scene da biste, bar na kratko, doživeli atmosferu čarobnjačkog sveta. Naravno, ovde postoji i mnoštvo suvenirnica gde možete nabaviti sve što vam je potrebno da biste izgledali kao pravi čarobnjaci.

To bi bilo to što se tiče samih mesta na kojima su filmovi snimani. Sledeće nedelje selimo se, kao što sam već obećala, u nešto toplije predele Portugalije, gde ćemo videti mesta koja su inspirisala Roulingovu da napiše omiljenu nam sagu, a do tada uživajte u Forteskjuovom sladoledu!

Izvor: https://www.thetravel.com/20-magical-destinations-harry-potter-fans-should-visit-asap/

Jelena
Jelena predaje Drevne rune na Hogvortsu, a u slobodno vreme se igra sa svojim knizlom. Član je kuće Revenklo. Uživa u krem-pivu i čokoladnim žabicama.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *