Hari Poter

10 interesantnih činjenica o Hogvortsu

Nesumnjivo je da je svako od nas barem jednom poželeo da poseti čarobnjački svet i bude student na Hogvortsu, nauči sve one interesantne čini i upozna se sa čuvenim stvarima koje krije magični svet. Zato smo izdvojili neke dobro poznate (i neke manje poznate) činjenice o mnogima omiljenoj školi za veštice i čarobnjake.

1. ČAK NI DIREKTOR NA HOGVORTSU NE ZNA ŠTA SE TAČNO SVE DOGODILO U ZAMKU…
Iako po mnogima jedan od najmoćnijih čarobnjaka, Dambldor je lično priznao da zidovi škole kriju mnoge tajne, od kojih su neke i njemu nepoznate. Iako često citirana, Istorija Hogvortsa takođe nije sveoubuhvatna, ali jeste knjiga koja daje najbolji uvid u poznatu školu.

2. PRVACI UČE SEDAM PREDMETA
U školi postoji sedam obaveznih predmeta za sve čarobnjake i veštice prve godine Hogovortsa. Studenti pohađaju: Čini, Napitke, Istoriju magije, Odbranu od mračnih veština, Astronomiju i Herbologiju. Od svih učenika se takođe zahteva učenje
letenja na metli. Kom predmetu biste se vi najviše radovali?

3. ČIME ĐACI STIŽU DO ZAMKA?
Čim čarobnjaci siđu sa voza na stanici Hogsmid, studenti prve godine dalje odlaze čamcem koji ih prevozi preko Velikog jezera, dok stariji učenici idu kočijom koju vuku testrali. Oni koji su, nažalost, videli nečiju smrt imaju priliku da vide ova stvorenja, dok drugima
izgleda kao da kočija ide sama od sebe.

4. ŠTA SE NALAZI U OKOLINI HOGVORTSA?
Selo Hogsmid je najbliže naseljeno mesto Hogvortsu i u njemu žive samo čarobnjaci, a nalazi se južno od Hogvortsa. Učenici treće godine i nadalje smeju da posećuju selo samo ako imaju potpisan formular roditelja ili staratelja. U selu se nalazi prijatna gostionica Tri metle koja je poznata po Krem-pivu. Tu je i Zonkova prodavnica šala, Veprova glava, Medeni vojvoda, Vrišteća koliba itd.
Oko dvorca su planine, kao i Veliko jezero. Zapadno od vrata ulaznog hodnika nalaze se široki kosi travnjaci kao i Zabranjena šuma. Zemljište zamka takođe sadrže razne vrste biljaka i brojne staklenike.

5. DUH U KUPATILU!
Ako ste barem jednom pročitali knjige ili pogledali filmove, znate ko je Jecajuća Mirta! Mirtino počivalište nalazi se u ženskom kupatilu na prvom spratu iznad Velike sale. Mirta je bila studentkinja kuće Rejvenklo koju je usmrtio Baziliskov pogled. Mirta progoni
toalet i često ga preplavi svojim emocioalnim ispadima. 

6. PREBACIVANJE SA HOGVORTSA NIJE MOGUĆE ZA SVE UČENIKE I NASTAVNIKE!
Prebacivanje i nestajanje sa Hogvortsa nije moguće za sve studente pa čak ni nastavnike. Jedini koji to može da izvede jeste Albus Dambldor.

7. POSTOJE ODREĐENA PRAVILA ZA DEČAKE!
U slučaju da neki dečaci žele da uđu u ženske spavaonice, stepenice ispred ulaza će se odmah pretvoriti u tobogan, sprečavajući ih da uđu.

8. IMA PREKO 20 KULA NA HOGVORTSU!
Zamak ima 12 glavnih  i oko 12 malih kula. Najviši toranj u zamku je Astronomski toranj na kom se održavaju časovi Astronomiju i tamo je Snejp ubio Dambldora. Mračna kula je najmisterioznija od svih, u severnoj kuli se nalazi kabinet profesorke Sibil Treloni.
Zapadna kula je dom za mnoštvo sova, tamo se nalazi sovarnik, a imamo i kule Grifindorsa i Rejvenkloa kula u kojima se nalaze dnevni boravci ovih kuća.

9. MOBILNI TELEFONI NE RADE NA HOGVORTSU!
Kao ni računari ili bilo koji električni uređaj! To je zbog smetnje koju izaziva magija i zbog toga mnogi električni uređaji ne rade na Hogvortsu ili u mnogim gusto naseljenim delovima sveta čarobnjaka. Međutim, čarobnjački radiji rade na Hogvortsu.

10. HOGVORTS JE NORMALCIMA NEVIDLJIV.
Iako je poznato da je Hogvorts negde u Škotskoj, tačna lokacija je skrivena raznim moćnim čarolijama koje onemogućavaju otkrivanje. Ako normalci slučajno naiđu na njega, sve što mogu da vide su ruševine zamka sa upozorenjem da se drže podalje.

Damjan
Damjan je profesor Brige o Magijskim stvorenjima na Hogvortsu i voli životinje, ali u slobodno vreme izučava biljke. Trudi se da mlade i nadarene čarobnjake i veštice nauči o uzgoju najspecifičnijih vrsta stvorenja koja postoje u Čarobnjačkom svetu, i o onim vrstama koje tek planira da otkrije. Povremeno piše i za Dnevni Prorok i čarobnjacima pomaže da savladaju i prođu teška vremena sa kojima se susreću u životu, i inspiriše ih citatom najmoćnijeg čarobnjaka svih vremena ,,Sreća se može naći čak i u najmračnijim vremenima, samo ako se setimo da upalimo svetlo” - Albus Dambldor

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter