Hari Poter

Likovi iz Harija Potera koji nisu dospeli na filmsko platno – drugi deo

Prethodne subote smo bacili pogled na neke od bitnijih likova koji nisu dobili svoje parče filmskog platna, i koje verovatno nikada nećemo prežaliti. Čarli Vizli i Pivs su ubedljivo prvi na listama svih fanova. 

Danas ćemo pogledati još neke od likova, za koje možda nismo toliko emotivno vezani, ali čija je priča na neki način bitna za glavnu priču.

Ludo Torbar

Šef odseka za magijske igre i sportove Ludo Torbar nije imao jednu od bitnijih uloga, ali je bio solidno prisutan u Vatrenom peharu. O njemu smo naučili da obožava igre ali i da je sklon kocki (što ga ja više puta dovelo u nevolju). Kasnije je, kladivši se na njega, Hariju uporno nudio pomoć da pobedi na Tročarobnjačkom turniru.

Njegovi kockarski porivi su ipak i drugima došli glave. Nakon silnih pozajmica i izgubljenih opklada ostao je dužan goblinima (a možete misliti šta znači dugovati zlato njima). Ovo je navelo gobline da odbiju učešće u Drugom čarobnjačkom ratu i pomognu svrgavanje Lorda Voldemora.

Bejn

Jedan od kentaura koga nismo videli u filmu, iako ga u knjizi Hari upoznaje iste večeri kada i Firenzija. Već tu uviđamo Bejnovo negodovanje protiv pomaganja ljudima, kao i sablažnjavanje jer je Firenzi dopustio Hariju da ga jaše.

On je bolji predstavnik tog odbojnog stava koji kentauri imaju prema ljudima, i smatra da čarobnjaci samo žele da ih porobe.

Međutim, u Bici za Hogvorts, Bejn je, nakon što ga je Hagrid nazvao svakojakim imenima, poveo ostatak kentaura u borbu i uspešno razbio redove smrtoždera u velikoj sali. Nimalo loše, zar ne? Da ne spominjemo da je on jedan od kentaura koji je u Redu feniksa odveo Ambridžovu dalje od Hogvrotsa i pomogao Dambldorovoj armiji da je se otarasi. Ovo je usrećilo mnoge fanove, znam.

Hepsiba Smit

Ona je jedan od likova koji nam u Polukrvnom princu pomaže da polako sklapamo slagalicu lika Toma Ridla, i ispratimo njegov razvoj.

Hepsiba Smit je potomak Helge Haflpaf, a Tom Ridl je provodio dosta vremena kod nje, šarmirao je i izmanipulisao dok nije naišao na ono što je tražio.

Naime, ona je u svom posedu imala dve izuzetne dragocenosti: Sliterinov medaljon i pehar Helge Haflpaf (a kao što znamo oni postaju Voldemorovi horkruksi). Gospođa Smit je bila očarana ovim mladićem sve dok u njegovim očima nije uvidela žar i zlobu nakon što je ugledao ove istorijske predmete.

Ali, kasno je to shvatila.

Nakon dva dana Voldemor se vratio, ubio je (a to ubistvo smestio njenom kućnom vilenjaku, izmenivši mu sećanja) i prisvojio svoje buduće horkrukse.

Porodica Ispijeni

Marvolo, Morfin i Meropa

Porodica Ispijeni je još jedan važan segment celokupne priče o Voldemoru. A možda i najvažniji, jer je u pitanju njegovo poreklo. Pošto u Polukrvnom princu Dambldor kroz sećanja podučava Harija o istoriji ove porodice i samog mračnog gospodara, bilo bi lepo videti i vizuelni prikaz ovih scena.

Marvolo Ispijeni bio je čistokrvni čarobnjak, potomak Salazara Sliterina, a živeo je sa svojom decom – ćerkom Meropom i sinom Morfinom.

Meropu su brat i otac mentalno zlostavljali dugi niz godina, a njena magija je bila skoro potisnuta. Kada su zbog napada na normalca njih dvojica završila u Askabanu, ona je iskoristila priliku da ljubavnim napitkom sebi privuče mladog normalca Toma Ridla (koji nije uzvraćao njena osećanja). Nakon što je čarolija razbijena Ridl ju je ostavio.

Ali, iz te veze je rođen Tom Ridl mlađi, kasnije poznatiji kao Lord Voldemor. Još je bitnije shvatanje da je upravo to što je začet pod uticajem ljubavnog napitka Voldemor bio nesposoban da oseti ljubav u svom životu. A, kao što već i vrapci na grani znaju, ta nemoć mu je došla glave.

Denis Krivej

U Dvorani tajni smo upoznali preslatkog dečaka Kolina Kriveja, jednog od najvećih i najozbiljnijih obožavalaca Harija Potera (možda čak i većeg od nas koji čitamo). Retko ko nije voleo Kolina, mada je nekad bio previše dosadan. Njegov brat Denis je relatvino sličan, i obojica su imala ogromno strahopoštovanje prema Hariju.

U početku Tročarobnjačkog turnira, dok su svi još mrzeli Harija mislivši da je namerno ubacio svoje ime u pehar, Denis i Kolin su zajedničkim snagama prepravljali sve Poter smrdi bedževe. Mada je akcija bila bezuspešna, i dalje su bili jedni od retkih koji su podržavali Harija. Ovakva privrženost definitvno zaslužuje ekranizaciju, zar ne?

Ovim ćemo zaključiti spisak likova koji usled ograničenog vremena nisu uspeli da dobiju svoju ekranizaciju. Iako nećemo porediti knjige i filmove, jasno je da su knjige uglavnom bolje jer nam zaista dozvoljavaju bolji uvid u celokupnu priču, dajući značaj čak i najmanjem liku.

Ovo nikako ne umanjuje značaj filmova. Uz njih smo odrastali, sa uživanjem ih gledali i divili se fantastičnoj glumi. Prihvatamo ih i bez svih likova koje smo naveli.

Kao i uvek, javi nam svoje utiske u komentarima.

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter