Uncategorized

Poteroljupci na odmoru: Magične destinacije koje vredi videti – 3. deo

Kao što sam i obećala, ove nedelje selimo se u Portugaliju, tačnije u Porto, njen drugi najveći grad. Naime, davne 1991. godine, kada je već imala nacrt priče o Dečaku koji je preživeo, Dž. K. Rouling se preselila u Porto da bi predavala engleski. Tamo je provela ukupno dve godine, a u nekim elementima i motivima romana može se videti uticaj znamenitosti, istorije i kulture samog Porta.

Držite se čvrsto, avantura se nastavlja!

10: Café Majestic

Ovo mesto je autorka voljenog nam serijala često posećivala tokom svog boravka u Portu. Priča se da je na salvetama pisala ideje za „Kamen mudrosti“ u naletima inspiracije.

Ovaj kafe, otvoren 1921. godine, dekorisan je u secesionističkom stilu i važi za mesto okupljanja boema i intelektualaca. Stoga ne čudi što je baš Roulingovoj bio omiljeno mesto na kojem je tražila inspiraciju.

9: Livraria Lello

Knjižara Lelo je jedna od najlepših knjižara na svetu. Otvorena 1906. godine, može se pohvaliti jedinstvenim dizajnom koji je mešavina neogotike, art deko stila i secesionizma. Ovo dvospratno zdanje može se pohvaliti intrigantnom drvenarijom, velikim vitražnim krovnim prozorom i crvenim spiralnim stepeništem, koje je sa svojim neobičnim kružnim dizajnom zaštitni znak ove knjižare.

Veruje se da je ova knjižara inspirisala i knjižaru „Brašnjavko i Mrljavko“ u Dijagon aleji, ali i velelepno stepenište na Hogvortsu koje se samostalno pomera.

Uzgred, Livraria Lello je uvek krcata, tako da vam savetujemo da poranite (knjižara se otvara u 10) i kupite ulaznicu u radnjici nadomak knjižare da biste koliko- toliko izbegli gužvu.

8: Escovaria de Belomonte

Ne možemo poreći da postoje neke estetske sličnosti između metli iz „Harija Potera“ i onih u ponudi u „Četki iz Belomontea“. Ova prodavnica četki u ponudi ima i metle ručne izrade od pravog kvalitetnog drveta, koje imaju taj rustični, pomalo primitivni izgled jer se za njihovu izradu ne upotrebljavaju veštački materijali i boje.

Smatra se da je Escovaria de Belomonte, inače osnovana 1929. poslužila kao inspiracija za prodavnice trkačkih metli u Dijagon aleji, gde je Hari u izlogu ugledao svoju prvu metlu, Nimbus 2000. Takođe se može primetiti da je font sa table ove radnjice često korišten na koricama čarobnjačkih knjiga.

7: Fonte des Leões

Grifindor je u serijalu kuća koja je otelotvorenje hrabrosti i smelosti i koja u svoje redove, pored Harija, ubraja i većinu ostalih protagonista. Stoga je lav, koji izgleda neustrašivo izdignut na zadnje noge, odgovarajuć simbol ove kuće. Iako za to nema konkretnih dokaza, čini se da je ova Fontana Lavova itekako inspirisala Roulingovu. Naime, na ovoj fontani lavovi imaju krila i neodoljivo podsećaju na grifone, a osnivač hogvortske kuće koju simbolizuju je bio Grifindor. Zanimljivo je i da jedna slična fontana postoji i u Londonu.

6: Torre de Clerigos

Poteroljupci će se s bolom setiti one tužne scene u kojoj Snejp ubija Dambldora, te ovaj pada desetianama metara sa najviše hogvortske astronomske kule. Mnogi smatraju da je baš astronomska kula inspirisana ovim tornjem koji se nalazi na crkvi koja datira iz 18. veka. Ovaj toranj je jedna od najvažnijih znamenitosti Porta i sa njega može videti panorama grada.

5. Jardins do Palácio de Cristal

Hogvortskim učenicima je bilo zabranjeno da posećuju Zabranjenu šumu na hogvortskom zemljištu, koju su oni naravno sa njenim iznenađenjima, koja vrebju iza svakog žbuna i drveta, smatrali neodoljivom.

Iako su Bašte kristalne palate u svakom slučaju znatno više kultivisane od Zabranjene šume, podjednako su očaravajuće. Nalaze se na brežuljku sa pogledom na reku Duoro i imaju izrazito bogatu floru i faunu kao i paunove koji se slobodno kreću po bašti. Vrlo se lako možete izgubiti na njihovim vijugavim stazicama koje vode do tematskih bašti kao što su Jardim dos Sentimentos (Bašta osećanja) i Jardim das Plantas Aromaticas (Bašta aromatičnog bilja).

Nakon Porta, red je došao da posetimo i Koimbru, univerzitetski gradić u unutrašnjosti države.

4. Universidade de Coimbra

Mlade veštice i čarobnjaci imaju u školi prilično strog kodeks oblačenja koji se sastoji iz bele košulje, kravate u bojama kuće kojoj učenik pripada, tamnih pantalona (za dečake) odnosno suknje (za devojčice) i dugačkog ogrtača.

Na Univerzitetu u Koimbi možete naići na gotovo identično odevene studente! Ovaj univerzitet, na sat i po vremena vožnje od Porta već više od 700 godina radi bez prestanka, čto ga čini najstarijim univerzitetom na svetu koji radi bez prestanka!

3. Biblioteca Joanina, Universidade de Coimbra

Hari i njegovi prijatelji su zaista mnogo vremena provodili u Hogvortskoj biblioteci, učeći za ispite i otkrivajući tajne Hogvortsa. Oštrooki posmatrači lako će uočiti sličnosti između hogvortske biblioteke i biblioteke Joanina, sa njenim visokim plafonima, brojnim spratovima, velikim lučnim prozorima i desetinama hiljada knjiga.

U Portugaliji nisu samo mesta bila inspirativna za nastanak sage o Hariju Poteru. Postoji i dve osobe koje su poslužile kao inspiracija za likove iz knjige:

2. António de Oliveira Salazar

Iako se mnogi fanovi ne bi složili sa ovom tvrdnjom, prilično je jasno da među četiri hogvortske kuće Sliterin važi za onu zlu. Kroz nju je prošla većina antagonista ovog serijala (Voldemor kao njihov predvodnik u svakom smislu), a i njen osnivač je bio veoma lukav čarobnjak gladan moći – Salazar Sliterin.

U potpunosti ima smisla što je za lik Salazara Sliterina, koji je, iako se javlja samo kroz priče i legende, itekako imao uticaja na tok radnje u delu, Roulingova kao inspiraciju uzela jednog od najpoznatijih portugalskih vladara. Naime, António de Oliveira Salazar bio je premijer od 1932. do 1968. i svojom diktaturom, cenzurom i tajnom policijom ugušio je opoziciju i ugnjetavao sve koji su se drznuli da se suprotstave njgovom režimu. Ne bi nas začudilo da je pride bio i nemušt.

1. Fernando Pessoa

Jedan od najpoznatijih portugalskih pisaca, kao i jedan od najvažnijih liričara 20. veka, Fernando Pesoa, bio je uvek prepoznatljiv sa svojim crnim šeširom, crnim brkovima i naočarama. Iako bi Dečak koji je preživeo verovatno izgledao elegantije sa šeširom, Roulingova je, svesno ili nesvesno, od slavnog pisca ipak pozajmila njegov drugi zaštitni znak – okrugle naočare sa metalnim okvirima. Njegov lik je sveprisutan: na muralima, poštanskim markicama, metalnom novcu, statuama…. Stoga nismo sigurni da li je Roulingova preuzela naočare svesno ili ne.

U svakom slučaju je slavni pisac često predstavljen samo svojim zaštitnim znakovima: šeširom, naočarama i brkovima. S druge strane, svaki Poteroljubac zna šta simbolizuju naočare sa malom munjom iznad njih.

Dragi moji, nadam se da vas je ovaj turistički serijal inspirisao da na neki malo drugačiji način provedete leto. Želim vam magičan godišnji odmor!

Čitamo se sledećeg četvrtka, a do tada se okrepite sokom od bundeve!

Izvor: https://www.fodors.com/world/europe/portugal/experiences/news/10-ways-portugal-inspired-the-magic-of-harry-potter

Jelena
Jelena predaje Drevne rune na Hogvortsu, a u slobodno vreme se igra sa svojim knizlom. Član je kuće Revenklo. Uživa u krem-pivu i čokoladnim žabicama.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *