Hari Poter

Pet promena koje su Hari Poter priču učinile boljom

Postalo je veoma lako kritikovati promene (u odnosu na originalnu Hari Poter priču) koje su uvedene kada je serijal dobio svoju filmsku adaptaciju , budući da su očekivanja Poter fanova veoma velika. Gde je Pivs? Šta je sa Smrtovdanskom žurkom? Zašto nismo dobili priču o Banditima? Fanovi su kritike samo nizali. Ipak postoji i par fenomenalnih dodataka u filmovima koji su samo upotpunili celokupnu priču. Ovo je top 5 Hari Poter filmskih dodataka.

1.   Severus Snejp u Godrikovoj dolini

Poglavlje „ Prinčeva priča“ je veoma bitan trenutak za Snejpa u knjigama. Vidimo kompletnu agoniju i njegovu borbu sa činjenicom da je Lili umrla. Ali u filmu vidimo da je Snejp i uživo video Lilino mrtvo telo u Godrikovoj dolinii i tugu koja ga obuzima. Performans Alana Rikmana u ovoj sceni je skoro opipljiv, čineći ga jednim od najemotivnijih trenutaka u celoj franšizi.

2.   Nevil Longbotom preuzima Dobijevo mesto

U početku je veoma veliko razočarenje bilo to što su izbacili Dobijev lik iz filmova kao što su Hari Poter i Vatreni Pehar i Hari Poter i Red Feniksa. Ali nas je obradovalo to kako su se producenti izborili sa ovom promenom- uključili su Nevilov lik umesto Dobija u ključnim momentima.  U Vatrenom Peharu, Dobi je taj koji Hariju daje škrgorov da upotrebi u drugom podvigu. Ali u filmu, Nevil je taj koji daje Hariju ideju veče pred podvig. Ova promena je logična jer je Nevil maestralan na časovima Herbologije i znao bi koju biljku da upotrebi da pomogne Hariju da diše pod vodom. Takođe je to bila uvertira u priču zbog toga što se lažni Ćudljivko igrao sa Nevilovim emocijama sa krajnjim ciljem da pogura Harija do kraja turnira. Dobijev lik je takođe izbačen u Redu Feniksa. Ali ko je onda rekao Hari za Sobu po Potrebi? Naravno to je bio Nevil. Film se fokusirao na Nevilovo nezadovoljstvo oko načina na koji Dolores Ambridž upravlja školom, posebno kada je zabranila okupljanja učenika. Nevil je bio očajan želeći da pronađe način da oni i dalje uče čini da bi se odbranili od pretnji koje ih čekaju van zamka. Iznenada ispred njega su se pojavila vrata gde Dambldorova Armija može da uči kako da se odbrani. To što je Nevil pronašao Sobu je samo pokazalo njegovu motivaciju i naglašava njegovu dalju priču i to kako će  pomoći u tome da se Voldemor porazi. Slažemo se da je Nevil prilično dostojna Dobijeva zamena!

3.   „Blatokrvna“ urezano u Hermioninu ruku

U knjizi Hari Poter i Relikvije Smrti, ne vidimo tačan trenutak kada Belatriks Lestrejndž muči Hermionu. Samo čujemo iz Harijeve perspektive kako je muče u drugoj sobi. Vrisci ostavljaju ovaj horor mašti čitaoca. Ali u filmu je ovaj trenutak i zabeležen. U delu Hari Poter i Relikvije Smrti u prvom delu, Belatriks urezuje reč „ Blatokrvna“ nožem u Hermioninu ruku. S obzirom na Hermionin krvni status i Belatriksinu poremećenu ličnost, to je nešto što od nje možemo očekivati! Nepredvidivost samo dodaje strah i pokazuje kako rat ostavlja ožiljke.

4.   Sećanja gospodina i gospođe Grejndžer

Ne možemo da smislimo bolji način da se prikaže sve veće iščekivanje vrhunca priče, nego da se pokaže priprema Harija, Rona i Hermione za odlazak u potragu za Horkruksima. U knjizi, mi od same Hermione čujemo šta je uradila da zaštiti svoje  roditelje. U filmu su to pokazali iz prve ruke. Hermiona zna da je život njenih roditelja u opasnosti i najbolji način da ih zaštiti je da im obriše sećanja, pa čak i na to da imaju ćerku. Muzika Aleksandra Despla zajedno sa vizuelnim detaljima Hermioninog nestajanja sa porodičnih slika čine veoma snažan početak kraja serijala.

5.   Ples Hermione i Harija

Sigurni smo da je ova scena usrećila mnoge fanove koji su navijali da Hari I Hermiona budu zajedno. Ali za ostale je ovo bila samo šansa da vide bezbrižan trenutak gde Hari pokušava da oraspoloži Hermionu. U knjizi, znamo da je Hermiona neraspoložena zato što je Ron otišao – Hari čuje Hermionu kako plače noću. U filmu, vidimo da se Hari bratski trudi da iskoristi trenutak kada se sa radija čuje pesma Nika Kejva. Ovaj divan trenutak njih dvoje kako plešu nam pokazuje bratsko-sestrinski odnos koji imaju. Takođe je velika usluga fanovima kako bi videli hemiju između Dena i Eme.

 

Pišite nam u komentarima da li postoji još neka scena koja je po vašem mišljenju učinila priču boljom.

Anđela
Anđela radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijske nesreće i katastrofe. Najviše voli da radi na ispravljanju nesreća i donosi mir u svet čarobnjaka i Normalaca. Honorarno radi na Hogvortsu, predaje napitke i uživa u tome da uči decu kako da koriste svoje znanje i umeće da unaprede sebe. U slobodno vreme volontira u Cepidlaki, uživa u šetnji Dijagon alejom i u gledanju kvidiča, iako ne zna da igra :)

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter