Hari PoterUncategorized

7 kolekcionarskih blaga Hari Poter sveta

7

Sedam je magičan broj u Hari Poter svetu. Potrebno je sedam godina da se završi školovanje u Hogvortsu, zgrada škole ima sedam spratova a takođe je  dosta zapleta u knjizi na neki način povezano sa ovim brojem, kao što je to na primer slučaj sa horkruksima. U daljem tekstu predstaviću vam 7 kolekcionarskih stvari koje su napravile pometnju među Hari Poter fanovima i na aukcijama dostigle neverovatne cene.

1. Priča o knjizi vrednoj 1,95 miliona funti

Pripovesti Barda Bidla

Najskuplja od svih je knjiga čija radnja čak ni nema veze sa Hari Poterom. Knjiga „Pripovesti Barda Bidla“ postala je svetski poznata nakon što je pomenuta u sedmom delu serijala, a ovako visoku cenu daje joj činjenica da u svetu postoji samo 7 primeraka ove knjige. Nakon završetka Hari Poter serijala  DŽ. K. Rouling  odlučila je  da napiše knjigu pod istim nazivom koja će sadržati razne čarobnjačke priče.

2. Stolica prodata za više od četvrtine miliona dolara

Hari Poter stolica

Stolica od hrasta na kojoj je Dž. K. Rouling napisala prva dva dela knjige ima na sebi ispisane reči: „Ne osuđuj me na osnovu onoga što vidiš“ i „Napisala sam Hari Potera sedeći na ovoj stolici“.  Ove reči je sama napisala sa namerom da prikaže da iako stolica sama po sebi ne izgleda ništa specijalno ima veliku vrednost jer je sedeći na  njoj napisala  početak svog najznačajnijeg životnog dela. Stolica potiče još iz 1930. godine i kupljena je za jako male pare jer Džoana u tom trenutku nije imala ni za šta skuplje.  Prodata je u Njujorku pre par godina za neverovatnih 278,000 funti.

3. Čarobni štapić u vrednosti od 7000 funti

Starozovni štapić

Starozovni štapić je inače najtraženija kolekcionarska stvar iz Hari Poter univerzuma. Za razliku od ostalih štapića u knjizi ovaj je često prelazio iz ruke u ruku različitih čarobnjaka. Starozovni štapić koji je korišćen na setu poslednjeg dela filma prodat je na aukciji  u Kaliforniji 2013. godine za magićnih 7000 funti, čime je dvostruko povećao svoju prvobitnu vrednost.

4. Sveti gral među Hari Poter stvarima

Prvo Hari Poter izdanje

Najranija izdanja knjige „Hari Poter i kamen mudrosti “ su veoma dragocena jer je prvobitno štampano samo 500 primeraka od kojih je 300 poklonjeno bibilotekama. Ukoliko slučajno posedujete kopiju na engleskom jeziku gde je autorkino ime štampano kao Joanne Rowling, možda posedujete pravo malo bogatstvo. Pravo prvo izdanje je iz 1997. godine izdato od izdavačke kuće Bloomsbury. Ono po čemu ćete prepoznati ove knjige je to što je ime izdavača štampano na naslovnoj strani knjige i po tome što na stranici 53 postoji greška gde je 1 štapić štampan dva puta u listi potrebnog školskog inventara. Ovo prvo izdanje štampano u Velikoj Britaniji, i u Americi pod nazivom „Harry Potter and the Sorcerers Stone“ može se prodati za hiljade dolara.

5. Čuvene Harijeve naočare

Harijeve naočare 

Harijev zaštitni znak po kome ga svi prepoznaju su definitivno naočare koje je Daniel Redklif nosio u filmovima. Kad god su se pojavile na aukcijama prodavane su za velike sume novca. Tokom svih godina snimanja Danijel je naravno promenio veliki broj ovih naočara. Jedan od parova koji je korišćen u filmu „Hari Poter i kamen mudrosti „prodat je za 15,000 funti. Sam Danijel sačuvao je jedan par kao suvenir sa snimanja ovih filmova.

6. Metla sa cenom koja leti u nebo

Harijeva metla

Metla na kojoj je Hari naučio da leti prodata je kolekcionaru za 8,000 funti a njena prvobitna vrednost bila je procenjena na 3,500 funti. Nije bilo sumnje da je ovo baš ta metla zato što je na njoj urezano slovo H na vrhu same drške i reč „Hari“ na sredini metle kako bi je svi lakše prepoznali tokom snimanja filma.

7. Umetnička dela iz prvog romana. 

Crtež Tomasa Tejlora 

Četiri godine nakon što je „Hari Poter i kamen mudrosti“ objavljen, serijal je postao globalni fenomen. To je učinilo da originalni radovi koje je olovkom i vodenim bojicama uradio Tomas Tejlor (Tomas Taylor) dostignu cenu od 85,750 funti.  Na njima vidimo Harija koji stoji ispred Hogvorts Ekspresa.  Ovo je bio Tejlorov prvi pravi posao kao umetniku i samo je ovaj njegov crtež korišćen u celom serijalu. Ovo delo kupljeno je od kolekcionara iz Amerike na aukciji u Londonu.

Jelena
Jelena je po struci magizoolog i ekolog, a trenutno radi pri Ministarstvu magije u odseku za odnose sa Normalcima. U slobodno vreme voli da se prebacuje na razna mesta na planeti i da upoznaje nova mesta i običaje. Pripada Grifindor kući i veliki je fan kvidiča. Najviše uživa u zimskim praznicima, kada sa prijateljima i porodicom posećuje Hogsmid i uživa u Krem pivu. Uživa u kreativnom radu i voli da uči nove stvari.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter