Hari Poter

Koje magično mesto je zanimljivije – Dijagon-aleja ili Hogsmid?

Dve najpoznatije destinacije koje tokom školovanja posećuje svaki učenik na Hogvortsu su Dijagon-aleja i Hogsmid. Otkrijmo koje magično mesto je zanimljvije!

Zamislite sledeću scenu – nakon što na zidu koji se nalazi u dvorištu Probušenog Kotla pronađete odgovarajuće cigle (tri gore…,dve popreko) i štapićem kucnete po njima – pred vama će se otvoriti čarobnjački svet u vidu kamenom popločane ulice po imenu Dijagon-aleja. U potpunosti razumemo Harija koji je prilikom prve posete poželeo da ima barem osam pari očiju – zamislite uzbuđenje koje vas obuzima nakon što krenete u kupovinu, posmatrajući izloge oko sebe! Za početak, sam ulaz u Dijagon-aleju je daleko zanimljiviji od ulaska u Hogsmid; definitivno je uzbudljivije proći tajnim prolazom koji je sačinjen od cigala nego jednostavno ušetati u grad kao što to čine Normalci!

Nakon što uđete u Dijagon-aleju, srešćete veštice i čarobnjake svih uzrasta. Hogsmid izgleda kao da se budi jedino kada ga učenici posećuju, a inače je mirno i slabo posećeno mesto od strane drugih veštica i čarobnjaka koji nisu sa Hogvortsa. U Dijagon-aleji se možete naći usred rasprave o ceni zmajeve jetre ili videti decu koja se dive metlama u izlogu prodavnice Kvalitetna kvidička oprema. Magični život u Dijagon-aleji izgleda mnogo realnije i opipljivije, budući da se tamo nabavljaju sve stvari koje su neophodne vešticama i čarobnjacima. Sa druge strane, Hogsmid je mesto iz bajke, pogodno za šetnju vikendom, kupovinu slatkiša i uživanje u krem pivu.

U Hogsmidu takođe možete kupovati sitnice, ali ako želite pravu kupovinu koja obiluje neophodnostima, onda je Dijagon-aleja mnogo bolji izbor. Sećate se kada je Hariju bio neophodan primerak Višeg nivoa spravljanja napitaka? Svoju knjigu mogao je naći jedino kod Kitnjavka i Mrljavka u Dijagon-aleji, nije jednostavno mogao otići u Hogsmid i kupiti je u tamošnjoj knjižari (iako je Hogsmid mnogo bliže!). Sav neophodan školski pribor kupuje se isključivo u Dijagon-aleji, najbolja kvidička oprema poput metli i pribora za njihovo održavanje se može naći u Kvalitetnoj kvidičkoj opremi, tako da je kupovina u radnjama Dijagon-aleje pravo zadovoljstvo.

Ukoliko je neophodno nabaviti adekvatnu garderobu, posetićete prodavnicu Madam Aljkavušine odore za sve prilike. Ukoliko vam je potreban novi štapić, posetićete prodavnicu štapića Olivander. Ukoliko želite sovu kao ljubimca, pravo mesto za vas je Ijlopova prodavnica sova (odakle potične snežnobela Hedviga), a ukoliko želite neku drugu životinju, prodavnica Magična menažerija će vam u tome pomoći, baš kao što je pomogla Hermioni da odabere Krukšenksa za svog ljubimca.

Pred sam početak školske godine svi učenici hrle ka Dijagon-aleji, želeći da nabave nova pera, kotlove i knjige. Uz sladoled iz Sladoledžinice Florijana Forteskjua i stare prijatelje, svaka nova školska godina se željno iščekuje. A ipak, po dolasku na Hogvorts, ostaje drugo magično mesto koje će učenici posećivati – Hogsmid.

U delu Hari Poter i zatvorenik iz Askabana, Hogsmid je opisan kao mesto sa novogodišnje čestitke, prekriveno snegom i božićnim ukrasima, koje obiluje pabovima, prodavnicama čaja, slatkiša i šala. Takođe postoji i turistička tura koja uključuje obilazak uklete Vrišteće Kolibe. Hmm… Hogsmid je definitivno mesto za uživanje!

Za razliku od Dijagon-aleje koju učenici posećuju pred početak nove školske godine, Hogsmid je mesto za odmor od škole i časova, prilika da se učenici opuste ali i nauče samostalnosti – iz tog razloga je poseta Hogsmidu dopuštena tek na trećoj godini uz obaveznu dozvolu staratelja. Zaštitni znak Hogsmida je krem-pivo, koje svi učenici rado piju u pabu Tri metle. Za razliku od Dijagon-aleje koja ima samo jedan pab – Probušeni Kotao, u Hogsmidu pored Tri metle postoji i Veprova glava, mračnija i neurednija, ali idealna za tajne sastanke. Međutim, Hogsmid je opuštajuće mesto, kako za učenike, tako i za profesore – setimo se samo profesora Flitvika i njegove sode sa sirupom od višanja, sa ledom i kišobrančićem!

Osim ’’društvenih utočišta’’, gde učenici provode vreme u druženju sa prijateljima, postoje i mesta gde se mogu posvetiti onome što najviše vole – a to su slatkiši. Neizostavna je poseta prodavnice Medni vojvoda, koja nudi najrazličitije vrste slatkiša ali i flaširanog krem-piva. Uz posetu Mednog vojvode, obavezno je posetiti i Zonkovu prodavnicu šala – i obezbediti se adekvatnim smicalicama koje će razbesneti Filča i gospođu Noris. Poseta Hogsmidu se obično završava obilaskom Vrišteće Kolibe, ukletog mesta koje usamljeno stoji na brdu. Iako je kasnije otkriveno da Vrišteća Koliba uopšte nije ukleta, kao ni oni koji u njoj provode vreme – ostala je jednako intrigantna i zanimljiva. Za razliku od Dijagon-aleje, Hogsmid je definitno mesto koje ima neposlušniju auru! Ako uzmemo u obzir da Hogsmid učenici posećuju bez svojih roditelja, dok Dijagon-aleju posećuju uglavnom zajednički, oni nemirnijeg duha i skloniji nestašlucima više će voleti Hogsmid.

Bilo da više volite Dijagon-aleju ili Hogsmid, jedno je sigurno – postoji mnoštvo načina da se zabavite i u čarobnjačkom svetu!

Kristina
Kristina radi u Ministarstvu magije, u Odseku za sprovođenje magijskih zakona kao Auror i  predaje Odbranu od mračnih veština na Hogvortsu. Svoje slobodno vreme najčešće provodi uz knjigu i šolju čaja, slušajući Celestinu Vorbek. Poslednjih godina se zalaže za apsolutnu zabranu spravljanja i upotrebe ljubavnog napitka i radi na smišljanju čini koja će moći da otkrije njegovo prisustvo u hrani ili piću.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter