Hari Poter

Značaj Noći veštica za Harija Potera

Noć veštica je, za slučaj da niste primetili, veoma važan praznik za Harija Potera. I to ne jer voli da oblači zanimljive kostime. Za normalce je ovo praznik kada se maskiraju u svoje omiljene likove, za Harija dan tragičnih, tužnih, strašnih ali i izuzetno važnih događaja.

Pa da pogledamo i zbog čega.

Noć Veštica, 1981.

Dan kada je Lord Voldemor došao u Godrikovu dolinu i sa sobom doneo smrt.

Sudnji dan za porodicu Poter.

Te Noći veštica je Voldemor zakucao na vrata kuće Lili i Džejmsa, u nadi da će postati nepobediv, ali je ostao bez svojih moći. Za celu čarobnjačku zajednicu je ovaj praznik najradosniji dan. Za Lili i Džejmsa je bio kraj. Za Voldemora veliki korak nazad. A za Harija gubitak porodice, i početak mizernog života kod Darslijevih.

Noć veštica, 1991.

Noć veštica tokom Harijeve prve godine na Hogvortsu je protekao skoro sasvim normalno i prosečno. Puno ukusne hrane na stolovima u velikoj dvorani, ukusni slatkiši i obilje soka od bundeve. Praznična gozba i zabava. Da, i trol u tamnici. Tipično veče na Hogvortsu, zar ne?

Međutim, ako ostavimo dešavanja sa trolom po strani, ono što je ostalo bitno jeste da su upravo te večeri Hari, Ron i Hermiona postali najbolji prijatelji. Tačnije, Hari i Ron su napokon prihvatili Hermionu kao drugaricu, i naš čuveni trio je rođen. Epilog ove praznične večeri je ipak divan.

Noć veštica, 1992.

Hari je na svojoj drugoj godini Noć veštica proveo kod Skoro Obezglavljenog Nika na Smrtovdanskoj žurci, tako da nije bio deo tradicionalne hogvortske gozbe. Iako žurka gde većinu zvanica čine duhovi deluje dovoljno zastrašujuće i u skladu sa praznikom, to ipak nije najgori deo.

Nakon što je otišao sa žurke, Hari je naišao na svetlucavi natpis na zidu:

DVORANA TAJNI JE OTVORENA. NEPRIJATELJI NASLEDNIKA ČUVAJTE SE.

U blizini je bila skamenjena gospođa Noris. Dvorana tajni je ponovo bila otvorena, nakon pedesetak godina, i Hari je upravo postao glavni osumnjičeni. Ovu Noć veštica će sigurno pamtiti.

Noć veštica, 1993.

Nakon prve dve godine ne tako mirne Noći veštica, pomislio bi čovek da Hari zaslužuje da makar jedan praznik prođe u miru i veselju. Ako ste to pomislili, grdno ste se prevarili.

31. oktobar 1993. je dan kada je Sirijus Blek upao u Hogvorts, prestrašio Debelu damu i upao u grifindorski boravak. Naravno, za Harija je u tom trenutku ovo bio jako stresan događaj jer nije ni slutio ko je zapravo Sirijus. Mislio je da je u pitanju čovek koji želi da ga ubije.

Još jedan pokušaj da provede mirnu Noć veštica je pao u vodu. A nije ni poslednji.

Noć veštica, 1994.

Poslednje spominjanje i proslava Noći veštica u serijalu je u Vatrenom peharu. I, kao što se verovatno sećate, bio je i te kako značajan momenat za Harija. Naime, 31. oktobra 1994., dok je sa prijateljima uživao u prazničnoj gozbi, u poseti druge dve čarobnjačke škole i izvlačenju šampiona za Tročarobnjački turnir, Harijev život se okrenuo naopačke.

Iako je gozba započela kao još jedan praznik, sa naznakama da će ove godine ostati samo to – običan praznik, veče je uništeno kada je Vatreni pehar izbacio Harijevo ime kao četvrtog šampiona. Samo je želeo da uživa u tom danu kao i svi ostali učenici, ali je ipak morao da se upusti u opasne podvige koji će ga možda koštati života.

I to je cela priča o svim Harijevim Noćima veštica, i o tome na koji način su imale uticaj na njega i njegov život. Već od pete godine na Hogvortsu ne znamo kako mu je prolazio ovaj dan. Verujem da mu je nakon povratka Voldemora svaki dan bio poput prave Noći veštica, te da je sam praznik postao nevažan.

 

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter