Uncategorized

Poteroljupci na odmoru: Magične destinacije koje vredi videti – 1. deo

Iako je prošlo mnogo godina od pojavljivanja poslednjeg filma u bioskopima i još više od objavljivanja poslednje knjige, opsesija fanova sage o Hariju Poteru ne jenjava. Mnogi iznova čitaju knjige i gledaju filmove, tražeći detalje koje su propustili, razvijajući pritom nove teorije o samom delu kao i o tome šta je inspirisalo Dž. K. Rouling da ga napiše.

Dok je devedesetih godina prošlog veka počinjala da piše, Roulingova nije mogla ni u najluđim snovima da zamisli da će popularnost njenog dela dostići ovolike razmere. Danas ovaj serijal ima obožavaoce širom sveta i to dobrim delom zahvaljujući odličnoj ekranizaciji, koja se može pohvaliti brižljivim biranjem lokacija na kojoj su sami filmovi snimani.

U duhu leta i želje za begom od klasičnog godišnjeg odmora (kao što je odlazak na more), donosimo vam čak 30 (DA, TRIDESET) lokacija koje bi svaki fan trebalo da poseti. Neka mesta su samoj Roulingovoj poslužila kao inspiracija, dok su na drugima snimani filmovi. U prva dva dela pozabavićmo se lokacijama u zelenoj Engleskoj i još zelenijoj Škotskoj, dok se u trećem i finalnom selimo u nešto topliju Portugalju.

Dragi moji čarobnjaci i veštice, uzjašite metle, polećemo!

30: The Elephant House, Škotska

Polazimo od mesta na kojem je sve počelo. Dok je pisala prvih nekoliko knjiga, Roulingova je bila čest gost u ovom kafeu, na šta su njegovi radnici posebno ponosni. Na samom ulazu u kafić stoji da je to „mesto rođenja Harija Potera“, a fanovi sage ovde često dolaze da bi se fotkali i dodali poneki crtež vezan za sagu o Dečaku koji je preživeo u toaletu kafića.

29: 12 Picket Post Close, Braknel, Berkšir, Engleska

Da razjasnimo nešto: kuća u Malom Kukumavčilištu koja se u serijalu nalazi u Sareju je zapravo snimljena u gradiću Braknel u Berkširu, tako da je ovo mesto često zatrpano posetiocima. To uopšte nije iznenađujuće, budući da je Hari ovde proveo gotovo celo svoje detinjstvo. Koliko god da je Hari mrzeo da se vraća ovde preko raspusta, među njegovim obožavaocima je ovo vrlo popularna turistička destinacija.

Ono što ovo mesto čini još interesantnijim je i podatak da porodica, koja se u ovu kuću uselila neposredno nakon završetka snimanja, nije imala pojma po čemu je ova kuća tako posebna. Možete samo zamisliti njihovo iznenađenje kada je armija fanova počela da im se skuplja pod prozorom!

28: Zoološki vrt u Londonu (The London Zoo)

Ovo je mesto gde Hari postaje svestan svoje magijske sposobnosti i po prvi put govori nemuštim jezikom, tako da je ovo mesto fanovima posebno drago. Otkako je 2001. godine u Kući reptila londonskog zoološkog vrta snimljena čuvena scena iz „Kamena mudrosti“, ovo mesto postalo je posebno popularno. Čak su i menadžeri samog zoološkog vrta uvideli prednosti rastuće popularnosti, te su osmislili poseban program za obožavaoce Potera, u kojem im pokazuju životinje koje su na različite načine povezane sa čarobnjačkim svetom.

27: Australia House, London

Imprsivni enterijer ovog zdanja poslužio je za snimanje unutrašnjosti čarobnjačke banke Gringots. Sama zgrada nalazi se u Centralnom Londonu i njena gradnja započeta je 1913. godine, ali je završena tek po završetku Prvog svetskog rata, 1918. i tek tada je počela sa radom. Inače Australia House je zgrada koja od početka svog rada do danas služi prvoj australijskoj diplomatskoj misiji u Ujedinjenom Kraljevstvu.

26. Ledenhol Market (Leadenhall Market), London

Ledenhol Market je jedna od najstarijih natkrivenih tržnica u Engleskoj, čija konstrukcija datira iz 14. veka, tako da ne čudi što je poslužila za snimanje scena oko Probušenog kotla i Dijagon aleje. U početku je osmišljena i funkcionisala kao mesna tržnica, dok 1881. godine nije pretvorena u viktorijansku natkrivenu tržnicu, a ubrzo potom postala je i turistička atrakcija. Nakon što je njeno pojavljivanje u filmovima o Hariju Poteru dodatno doprinelo njenoj popularnosti, postala je još privlačnija turistima kojima nudi mnoštvo malih radnji koje mogu da posete.

25: Georgian House Hotell, London

Pre nego što nastavimo sa našim putešestvijama, dobro bi nam došao mali predah. Na sreću, u Londonu postoji hotel u kojem možeš da odmaraš kao pravi čarobnjak i to u „Čarobnjačkim“ i „Začaranim“ odajama. Sobe su opremljene mnoštvom detalja iz Hogvortskog zamka kao što su kovčezi i kreveti sa baldahinima. Sve to doprinosi da se osećaš kao da si već na Hogvortsu. U cenu smeštaja uključen je i engleski doručak, tako da svoje putovanje možeš nastaviti pun energije.

24: Stanica Kings Kros (Kings Cross), London

Sa ove stanice su hogvortski učenici polazili u školi svakog prvog septembra, ali ne sa normalskog perona, već sa perona 9 ¾, do kojeg su morali da dođu prolazeći kroz nešto što se na prvi pogled činilo kao poprilično čvrst zid. Danas je Kings Kros veoma popularan. Obožavaoci sage dolaze da se slikaju sa kolicima koja izgledaju kao da su do pola utonula u zid. U blizini se nalazi i prodavnica u kojoj fanovi mogu da kupe štapiće i šalove u bojama hogvortske kuće kojoj pripadaju da bi njihove fotke delovaje još realističnije. Samo se pripremite na stajanje u podužem redu da biste dobili željenu fotografiju, ova destinacija je veoma populrna.

23: The Jacobite parni voz, Škotska

Posle platforme 9 ¾, logično, dolazimo i do voza za Hogvorts, takozvanog Hogvorts ekspresa. Verovali ili ne, ovaj voz je zapravo u funkciji i vodi nas do raznih destinacija poznatih Poter-fanovima, uključujući i čuveni most koji prelazi da bi došao do Hogvortsa. Ovaj impresivni most visok je 31 metar i dugačak 380 metara, tako da dobro obratite pažnju dok se vozite preko njega!

22: Stanica Goathland, Severni Jorkšir, Engleska

Hogvorts ekspres dolazi, makar u filmovima, do ove stanice, budući da su na stanici Goathland snimane scene sa stanice u Hogsmidu. Baš ovde su se učenici iskrcavali iz voza i ukrcavali u kočije koje bi ih potom odvele do zamka. Iako možda uživo ne deluje tako velelepno kao na filmu, ova stanica je od velikog značaja za sve Poteroljupce, te je stoga i popularna destinacija na koju dolaze da se fotkaju u svojim hogvortskim odorama.

21: Lakok opatija (Lacock Abbey), Viltšir, Engleska

Scene učenika i profesora na Hogvortsu snimane su na različitim lokacijama, a jedna od njih je i opatija sa slike. Ako malo bolje pogledate, setićete se scene u kojoj Hari hodnikom prati zvuk Baziliska u „Dvorani tajni“. Ovde su, takođe, snimane i scene koje se odigravaju u kabinetu profesira Odbrane od mračnih veština, kao i ona scena u „Kamenu mudrosti“ u kojoj Hari pronalazi Ogledalo žudnje.

Čitamo se za 7 dana sa još 10 magičnih destinacija!

Izvor: https://www.thetravel.com/20-magical-destinations-harry-potter-fans-should-visit-asap/

Jelena
Jelena predaje Drevne rune na Hogvortsu, a u slobodno vreme se igra sa svojim knizlom. Član je kuće Revenklo. Uživa u krem-pivu i čokoladnim žabicama.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *