Hari Poter

Trenuci u kojima smo voleli Snejpa

Severus Snejp je jedan od kompleksnijih likova u serijalu, koji je u nama izazivao različita osećanja. Verujem da nam je mnogima, kao i Hariju, od samog početka bio antipatičan. Nismo se slagali sa njegovim odlukama, i bilo nam je drago kada ne uspe u nameri da Hariju, Ronu i Hermioni oduzme još koji poen.

U trenutku kada ubija Dambldora negativna osećanja kulminiraju, i zadržaće se sve do samog kraja sedmog dela, tačnije dok ne pročitamo (pogledamo) prinčevu priču. Od tog trenutka majstor napitaka postaje jedan od omiljenih likova iz serijala, i među fanovima se nepokolebljivo drži na top 5 listi.

Dakle, pre otkrivanja velike istine o Snejpovoj lojalnosti Dambldoru i posvećenosti da zaštiti Harija, u većini situacija nismo baš bili zadovoljni njegovim postupcima i ponašanjem. Nikako. Ipak, bilo je par situacija gde ga jesmo, makar na trenutak, voleli.

Štitio je Harija od Kvirela

Iako nas Kamen mudrosti kroz celu priču navodi da pomislimo da je Snejp taj glavni zlikovac, on je bio upravo suprotno – sve vreme mu je Kvirel bio sumnjiv, i pokušavao je da ga razotkrije, štiteći Harija i ekipu. U toku meča kvidiča kada je Kvirel prokleo Harijevu metlu, Snejp je zapravo pokušao da kontrakletvom opovrgne njegove čini i spasi Harija. A Hari mu nikada nije ni zahvalio za ovo, ja mislim.

Uspešno je razoružao Lokharta

Pre Ambridžove Gilderoj Lokhart je bio možda najiritantniji profesor na Hogvortsu. Kada u Dvorani tajni njih dvojica podučavaju studente čarobnjačkom dvoboju, Lokhart je u svom hvalisavom maniru pokušao da porazi majstora napitaka, ali ga je Snejp ipak nokautirao, i to bez ijednog naglog pokreta, lagano i samouvereno. Pedeset poena za Sliterin.

Spremao je Lupinu napitak za vukodlake

Lupin i Snejp imaju nesrećnu zajedničku prošlost, a Snejp nosi dosta mržnje prema svim banditima. Ipak je pokazao svoju skrivenu dobrotu, prešao preko svih razmirica, i pomagao Lupinu da svoju divlju stranu drži pod kontrolom. Uspešno je i sačuvao tu tajnu (doduše, da su svi učenici pametni poput Hermione ukapirali bi istinu – strana 394). A mogao je da razglasi na sav glas da je Lupin vukodlak i tako osigura da neće predavati na Hogvortsu (i to predmet koji sam Snejp priželjkuje ceo život).

Sabotirao je Ambridžovu

Jedan od mojih omiljenih momenata je kada Severus potpuno odbija saradnju sa Dolores Ambridž. U Redu feniksa, dok je na čelu Hogvortsa, ona zahteva veritaserum od Snejpa, a on ju je slagao bez trunčice oklevanja. Znao je da želi da iskoristi napitak da od studenata izvuče istinu, i jednostavno nije želeo da preda svoje učenike toj zlokobnoj ženi. DIvan momenat.

Ovo su samo neke od situacija gde smo Snejpa gotivili, iako ga generalno nismo voleli. Saznavši pravu istinu o njegovom životu, sve što sam nabrojala deluje beznačajno i zanemarljivo, jer je imao znatno plemenitija i hrabrija dela koja zaslužuju prvo mesto u našim srcima. Zauvek.

Imate li i vi svoje omiljene momente sa profesorom Snejpom? Podelite ih sa nama.

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter