Hari Poter

Svi Harijevi Božići – od najgoreg do najboljeg

Želiš li da saznaš kako smo rangirali sve Harijeve Božiće iz Hari Poter knjiga? Ukoliko je tvoj odgovor da, nastavi da čitaš.

 Poslednje mesto: Hari Poter i Relikvije Smrti

Ukoliko kampovanje na užasnoj hladnoći nije tvoja ideja o opuštajućim božićnim praznicima, onda ćeš verovatno da razumeš zbog čega se Harijev poslednji Božić u serijalu našao na samom kraju naše liste. Sam sa Hermionom, nakon što je Ron napustio čuveni trio, dvojac je na kraju proveo Badnje veče u Godrikovoj Dolini tako što je bio napadnut od strane Nagini koja je bila prerušena u Batildu Torbarku. Činjenica da je ranije te večeri po prvi put video grob svojih roditelje predstavljala je blagu utehu za Harija. U stvari, njih dvoje nisu ni primetili da je Božić sve dok Hermiona nije  videla svetla u obližnjem selu. Situacija se malo popravila kada se vratio Ron i spasao Harijev život uništivši medaljon – horkruks, nakon što se Hari izložio opasnom poduhvatu u ledenom jezeru pokušavajući da izvadi mač Godrika Grifindora.

Šesto mesto: Hari Poter i Red Feniksa

U delu Hari Poter i Red Feniksa Hari se našao u neobičnoj situaciji kada je za vreme božićnih praznika posetio Artura Vizlija u bolnici Svetog Munga za magijske  povrede i bolesti. Nakon što je u snu video kako Artura napada Nagini u Odesku za misterije, Hari je upozorio Dambldora i tako uspeo da spasi Artura pre nego što je bilo prekasno. Dok se Artur oporavljao, Hari je dosta vremena provodio skrivajući se u ulici Grimold zbog toga što je bio uveren da je zaposednut od strane Voldemora. Vremenom su Hermiona i Džini uspele da ga uvere u suprotno, uprkos činjenici da je njegova vizija Nagini dolazila iz zmijske perspektive.

Peto mesto: Hari Poter i Dvorana tajni

Dobra strana Harijevih praznika na drugoj godini bila je ta što ih je provodio sa Ronom i Hermionom. Međutim, situacija je vremenom postala zabrinjavajuća. Na sam Božić, Hermiona je završila  spremanje Višesokovnog napitka. Zasigurno bi više volela da je probala drugo „ piće“ zbog toga što je slučajno dodala mačju dlaku kao sastojak i time  sebe delimično pretvorila  u mačku, a ne u Milisent Balstroud. Hari i Ron su bolje prošli, tako što su se pretvorili u Kreba i Gojla, kako bi dobili pristup sliterinskom dnevnom boravku i time dobili mogućnost da ispitaju Melfoja o tome da li je on Sliterinov naslednik i da li je otvorio Dvoranu tajni. Na kraju se ispostavilo da nije. Sve ovo je verovatno bilo vredno toga, iako je Hermiona provela ostatak praznika u bolničkom krilu.

Četvrto mesto: Hari Poter i Polukrvni princ

Pomislili biste da bi Božić u Jazbini sa Lupinom i Vizlijevima bio savršen. U stvari, on je i bio savršen sve dok se na sam Božić nije pojavio Persi sa Ministrom magije, Rufusom Skrimdžerom. Nakon što im je posvetio malo pažnje, Hari je morao da se usredsredi na poklon koji je dobio od Kričera: paket pun crva. Ipak, ni taj poklon nije bio toliko loš kao Ronova ogrlica sa natpisom „Mom srculencetu“, koju je dobio od Lavander Braun.

Treće mesto: Hari Poter i Vatreni pehar

 Zadivljujući Božić na Hogvortsu uključivao je održavanje čuvenog Božićnog bala za vreme Tročarobnjačkog turnira. Raskošni događaj sa „zaljubljivom“ atmosferom, gde su učenici mogli da povedu plesnog partnera ili partnerku, ispod površine je krio brojne tenzije. Hari je išao sa Parvati Patil, iako je želeo da ide sa Čo Čang, koja je bila pratilja haplpafskom šampionu Sedriku Digoriju. Hermiona je zaplesala sa šampionom Durmstranga i superzvezdom kvidiča – Viktorom Krumom, načinivši time Rona ljubomornim ( kome je pratilja bila Padma Patil – inače sestre Patil nisu imale sreće to veče), što je rezultiralo velikom svađom između njih dvoje. Najgore od svega je bilo to što je Hari načuo razgovor između Snejpa i direktora Durmstranga Igora Karkarova, gde je Karkarov rekao kako ga peče Mračni znak – što je bio znak rastuće Voldemorove moći. Ovaj događaj naslutio je tragediju kojom se završio Tročarobnjački turnir.

Drugo mesto: Hari Poter i Zatvorenik iz Askabana

Za vreme svog trećeg Božića na Hogvortsu koji je još jednom provodio sa Ronom i Hermionom, Hari je dobio savršen poklon: Vatrenu strelu. Hermiona je posumnjala da je u pitanju poklon od Sirijusa Bleka, u tom trenutku ozloglašenog begunca iz Azkabana, zbog čega je obavestila profesorku Mekgongal. Verujemo da nema gore osećaja od dobijanja poklona i nemogućnosti da se nakon toga igraš sa njim!

Prvo mesto: Hari Poter i Kamen mudrosti

 Nakon što je celi život bio primoran da provede božićne praznike sa Darslijevima nije ni čudo što je na prvoj godini  Hari odlučio  da ostane na Hogvortsu za Božić. Snežni nestašluci uključivali su Fredovo i Džordžovo gađanje snegom profesora Kvirela. Međutim, Božić je bio obeležen i  Harijevom ličnom boli. Nakon što je dobio Nevidljivi ogrtač, Hari je proveo najbezbrižniji period u godini istraživajući Hogvorts uzduž i popreko. Upravo tada je naišao na Ogledalo žudnje u kojem je video svoje preminule roditelje – što je dalo gorak ukus inače ugodnoj prazničnoj atmosferi.

 

Sonja
Sonja radi u Ministarstvu magije, u Odseku za primenu magijskih zakona. Nakon uspešno položenih N.E.W.T. vežbi i završenog trogodišnjeg treninga Sonja je postala Auror i tako ostvarila svoju dugogodišnju želju da štiti čarobnjački svet od mračne magije i mračnih čarobnjaka. Sonja obožava da čita, a omiljene knjige su joj Vodič kroz srednjovekovno čarobnjaštvo i Kletve i kontrakletve. Slobodno vreme obožava da provodi u svom vrtu gde gaji madragore i zubate geranijume. Ima kućnog ljubimca - sovu Agatu.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    More in Hari Poter