Hari PoterNovosti

Univerziteti na kojima studenti uče o Hari Poter svetu

Na Univerzitetu u Kolkati, jednom od vodećih pravnih fakulteta Indije, kreiran je kurs baziran na Hari Poter svetu. Naime, kurs je osmišljen sa ciljem podsticanja kreativnog razmišljanja studenata , ali ne samo to. Magijski svet Dž. K. Rouling sadrži neke odlične primere primena neadekvatnih zakona, kao i situacija u kojima je pravni sistem jednostavno – omanuo. Setimo se samo sirotog Sirijusa Bleksa koji je proveo 12 godina u Askabanu za zločin koji nije počinio, ili problema sa kojima se sureću marginalizovani pripadnici čarobnjačkog društva, kao što su vukodlaci, poludžinovi i kućni vilenjaci. Idealno za povlačenje paralela sa realnim svetom, zar ne?

Kurs će sveukupno trajati 45 sati, a sastojaće se od interaktivnih predavanja na kojima će studenti i profesor raspravljati na razne teme – od Ministarstva magije koje vrši zloupotrebu medija, preko uloge pravnog sistema u čarobnjačkom društvu , pa sve do pravila koja učenici na Hogvortsu moraju da poštuju.

Univerzitet u Kolkati nije jedini na kojem je moguće pohađati ovakav kurs. Zapravo, prvi Univerzitet koji je osmislio i realizovao kurs inspirisan Hari Poter svetom nalazi se u Daramu, u Velikoj Britaniji.

Tamara
Tamara Stojanović potiče iz porodice koja se vekovima unazad bavila magizoologijom i čiji su članovi zaslužni za pronalazak pojedinih vrsta zveri. Kao i njeni preci, na Hogvortsu, koji je završila pre 7 godina, je bila svrstana u kuću Revenklo. Bila je član kvidič tima svoje kuće i igrala je na poziciji udarača, sve dok je na petoj godini školovanja nije udarila bladžerka u glavu. Na njeno iznenađenje, nakon tog udarca je shvatila da je iznenada počela da se zanima za veštinu proricanja budućnosti; čak je nekoliko godina kasnije konkurisala za mesto nastavnika predskazanja na Hogvortsu, ali bezuspešno. Omiljeni školski predmet joj je pak bio i ostao briga o magijskim stvorenjima, a danas radi u Ministarstvu magije, u odseku za regulisanje i kontrolu magijskih stvorenja.

  You may also like

  1 Comment

  1. Pa na Filozofskom u Nisu se rade hari poter knjige, ocigledno niko ne zna sta se zbiva „iznutra“, tsk tsk tsk.

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  More in Hari Poter