Uncategorized

Izložba u Njujorku otkriva kako su svakodnevni pojmovi inspirisali serijal

History of Magic: New York

Prošlo je skoro dvadeset godina otkako smo se upoznali sa najpoznatijim svetskim čarobnjakom i magičnim univerzumom u kome se on nalazi. Međutim, ukoliko se osvrnemo na izložbu o istoriji magije u svetu Harija Potera, možemo videti da postoji veliki broj pojmova koje možemo sresti u svakodnevnom životu, a poslužili su kao inspiracija za kreiranje magičnog sveta kakvog ga danas poznajemo.

Autorka serijala, Dž. K. Rouling (J. K. Rowling) je „iskoristila stvari, poput ‘Kulpeperove Herbologije’ sa kojima se susrela na najrazličitijim mestima (npr. mestima gde se prodaju polovne knjige) i iskoristila ih je na jedinstven način“, rekla je Roberta Olson, kustos na izložbi njujorškog istorijskog društva, Hari Poter: Istorija magije.

History of Magic: New York

Uzmimo, na primer, neodoljivog Nikolasa Flamela, koga iz serijala znamo kao starog prijatelja Albusa Dambldora, direktora Hogvartsa.

On je bio istorijska ličnost i živeo je u Parizu. Bio je pisar i prodavao je rukopise tokom 14. i 15. veka. Legenda kaže da su ljudi, nakon njegove smrti, počeli da misle da je on zapravo bio alhemičar, budući da ništa nije pronađeno prilikom otvaranja njegovog groba. Smatralo se da je otkrio tajnu života – tajni eliksir mladosti!

Flamel (kakvog mi poznajemo iz Harija Potera) je napravio legendarni Kamen mudrosti koji će njegovom vlasniku pružiti večni život. Kamen mudrosti je, takođe, i naziv prve knjige iz serijala.

Ta knjiga možda nikada ne bi ni ugledala svetlost dana da nije dospela u ruke mlade Elis Njutaun (Alice Newtown). Nakon što su je čak osam puta odbili, Roulingova je poslala knjigu u Blumsberi Pres (Bloomsbury Press), koju je urednik, Najdžel Njutaun (Nigel Newtown), prosledio svojoj kćeri. Ona je bila oduševljena!

History of Magic: New York

Ilustracije koje su dale život stranicama predstavljaju nešto što je takođe bila tajna. Gotovo sve ilustracije su delo Meri Grenpr (Mary GrandPré). Međutim, možda najznačajnija ilustracija je ilustracija Sirijusa Bleka (Sirius Black) iz trećeg dela, Hari Poter i zatvorenik iz Askabana. Originalni delovi ilustracija Meri Grenpr, zajedno sa radovima troje drugih umetnika, mogu se videti na izložbi. Ove ilustracije zajedno predstavljaju putovanje kroz prostor i vreme koje je podjednako edukativno i interaktivno.

Kustos Roberta Olson je rekla da na izložbi postoji mnogo novih stvari, ali i dosta stvari koje smo već upoznali i da je magija zapravo to – što su i te poznate stvari, ako ih sagledamo sa druge strane, uvek drugačije.

Pogledajte prilog portala CGTV:

Kristina
Kristina radi za Dnevni prorok. Njen rad se sastoji iz toga da čarobnjake i veštice koji su završili školovanje drži u toku sa svetskim dešavanjima po pitanju magijskog života i na taj način im omogući svakodnevno, neformalno obrazovanje – a to znači putovanje po svetu, susretanje sa različitim čarobnjacima i vešticama, i razmena iskustava sa njima! Često boravi i u Hogvortsu, koji je pohađala u kući Revenklo, što je i dovelo do želje da druge oplemeni znanjem. Obožava duuuge šetnje Dijagon-alejom i Hogsmidom.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *