Hari Poter

Magični predmeti koji imaju svoju ličnost

Šešir za Razvrstavanje, Pero prihvatanja i Knjiga upisa, Banditova mapa, čak i figure za čarobnjački šah – predmeti su čarobnjačkog sveta koji imaju i osećanja. Za ove ali i mnoge druge predmete možemo reći da imaju svoju ličnost.

 1. Šešir za Razvrstavanje

Na prvi pogled, ovaj otrcani šešir možda ne može mnogo da pruži, ali ne dozvolite da vas izgled prevari. On je veoma važan magičan predmet (a da ne govorimo o njegovom šarmu!) i svaki učenik na Hogvortsu je prvog dana morao da stavi ovaj šešir na svoju glavu. Duhovit i mudar, Šešir za razvrstavanje poseduje inteligenciju sva četiri osnivača Hogvortsa, odličan je sagovornik i može da vidi šta je u vašoj glavi. Njegova primarna svrha je da svakom učeniku kaže kojoj kući pripada ali je takođe veoma talentovan i za pisanje pesama.

 1. Pero prihvatanja i Knjiga upisa

Možda ste se pitali kako se biraju budući učenici na Hogvortsu i verovatno ćete se iznenaditi kada čujete da u tom procesu ne učestvuju ljudi. Pero i Knjiga nalaze se u zaključanoj kuli koju učenici ne posećuju i napravljeni su od strane četiri osnivača kako bi odlučivali ko će pohađati Hogvorts. Onog trenutka kada dete ispolji svoje magične sposobnosti, Pero uz pomoć svog mastila upisuje njegovo ime u Knjigu. Međutim, Knjiga nije ni izbliza tako blaga kao Pero – ona zahteva da vidi više od nagoveštaja magije pre nego što dozvoli da se ime zapiše. Poznato je da se knjiga zatvara pred nedostatkom dokaza o magičnoj sposobnosti i nastaviće to da radi sve dok se ne uveri da sposobnosti zaista postoje. Dakle, onog trenutka kada Knjiga dopusti upisivanje imena, dete će imati obezbeđeno svoje mesto na Hogvortsu.

 1. Banditova mapa

Ovaj magični predmet itekako ima svoju ličnost. Napravljena je od strane četvorice ’’bandita’’  – Džejmsa Potera, Remusa Lupina, Sirijusa Bleka i Pitera Petigrua (poznatijih kao Mesečko, Crvorep, Šaponja i Rogonja). U početku je ova mapa samo jedno obično parče pergamenta, ali onog trenutka kada kažete ’’Svečano se zaklinjem da smeram neki nestašluk’’, mapa otkriva svoje tajne. Ova mapa pokazuje svaki detalj na Hogvortsu i na njegovom zemljištu, uključujući i imena osoba koja se ovde kreću i tačna mesta na kojima se nalaze. Pravljenje ovakve mape zahteva veliko znanje i primenu veoma kompleksne magije. Međutim, Banditova mapa ponekad ume da bude i vrlo neprijatna! Setimo se samo Severusa Snejpa i njegovog pokušaja da otkrije sadržinu mape. Ne samo da nije otkrila svoju sadržinu već je i uvredila namrgođenog profesora Napitaka.

 1. Modeli zmajeva

Zmajevi su neverovatna i moćna stvorenja. Kao što smo naučili uz Norberta, oni nisu baš sjajni ljubimci – i nikako ih ne treba potcenjivati. Ipak, ne bismo odbili njihovu verziju u vidu majušnog modela. U Vatrenom peharu, Tročarobnjački šampioni su morali da izvuku iz vreće mali model zmaja, sa čijom pravom verzijom će se suočiti u Prvom podvigu. Izgledali su veoma živo i svi smo bili očarani njima. I Hari takođe…

Pre nego što je povukao zavese svog kreveta sa baldahinom, Hari postavi majušni model Mađarskog Šiljorepog na stočić pored kreveta. Majušni zmaj zevnu, sklupča se i zatvori svoje oči. Zaista, razmišljao je Hari dok je povlačio zavese svog kreveta, Hagrid je imao pravo. Zaista su u redu ti zmajevi.

Hari Poter i Vatreni pehar

 1. Hogvortski portreti

U odnosu na sve predmete čarobnjačkog sveta, ličnost portreta je najizraženija. Za razliku od Normalskih portreta, čarobnjački portreti mogu da govore, kreću se i čak posećuju druge portrete – a hogvortski portreti su takođe takvi. Tu je Ser Kadogan sa svojim vernim konjem – vitez koji je uvek raspoložen za izazivanje na dvoboj. Zatim, tu je Debela Dama, koja najviše voli da provodi vreme sa Violetom, svojom prijateljicom sa drugog portreta. Takođe, tu su i portreti prethodnih direktora Hogvortsa koji se nalaze u kancelariji aktuelnog direktora. Iako ovi portreti predstavljaju savršenu verziju svojih originala, oponašajući njihove izraze lica, fraze i držanje, njihova sposobnost komunikacije sa ljudima je ograničena. Oni su samo imitacija nekadašnjeg živog čarobnjaka, stvorena od strane umetnika.

 1. Ogledalo Vizlijevih

Kada posmatrate svoj odraz u ogledalu, poslednje što biste očekivali jeste da vas ogledalo kritikuje. Ogledalo u kući porodice Vizli definitivno to radi (uz nekolicinu neprijatnih komentara!). Hari je, nesumnjivo, bio veoma zbunjen kada je, posmatrajući sebe u ogledalu, čuo glas koji viče: Uvuci košulju, drljo! Definitivno je ovo ogledalo magičan predmet čije ponašanje dosta govori o njegovoj ličnosti!

 1. Figure čarobnjačkog šaha

Čarobnjački šah izgleda mnogo zanimljivije od normalskog šaha. Figure su žive, pa se u toku partije ona zapravo nalaze u pravoj bici. Takođe umeju biti i veoma brutalne i ne prezaju od korišćenja sile prema protivničkim figurama. Takođečesto govore svoje mišljenje i uvek će vas obavestiti ukoliko je potez koji želite da povučete – pogrešan.

Međutim, stare šahovske figure bile su bez mane. Ron ih je tako dobro poznavao i nikada nije imao problema da ih natera da rade ono što je on želeo. Hari je koristio figure koje mu je pozajmio Šejmus Finigan, a one mu uopšte nisu verovale. Budući da još uvek nije bio dobar u čarobnjačkom šahu, figure su stalno upućivale različite savete vičući: ’’Nemoj me poslati tamo, zar ne vidiš njegovog skakača?’’ ili ’’Pošalji ga, možemo podneti njegov gubitak!’’.

Hari Poter i Kamen mudrosti

Kristina
Kristina radi u Ministarstvu magije, u Odseku za sprovođenje magijskih zakona kao Auror i  predaje Odbranu od mračnih veština na Hogvortsu. Svoje slobodno vreme najčešće provodi uz knjigu i šolju čaja, slušajući Celestinu Vorbek. Poslednjih godina se zalaže za apsolutnu zabranu spravljanja i upotrebe ljubavnog napitka i radi na smišljanju čini koja će moći da otkrije njegovo prisustvo u hrani ili piću.

  You may also like

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  More in Hari Poter