HP Teorija: Ko je Krukšenksov pravi vlasnik?

HP Teorija: Ko je Krukšenksov pravi vlasnik?

Teorija o Hari Poter serijalu zaista ima dosta. Verovatno bi potrajalo da ih pročitamo, proučimo i dokažemo sve.

Neke se definitivno ističu kao jako smislene i nije ih teško dokazati. Kao na primer ona na koju smo skoro naišli – teorija o pravom vlasniku Hermionine mačke Krukšenksa.

Iako to nije jasno naglašeno u knjigama, na portalu Pottermore se navodi da je Krukšenks zapravo poluknizla (mešavina knizle i obične mačke), a knizle su mačke čarobnjačkog sveta. Pa, da pogledamo malo tu teoriju o Hermioninom ljubimcu.

Upoznavanje sa Krukšenksom

Prilikom kupovine opreme pred polazak u treću godinu, Hari, Ron i Hermiona su otišli do radnje Magične menažerije. Tamo su naišli na Krukšenksa, koji je na prvu loptu krenuo u napad na Ronovog pacova Krasticu. Kao mačka na pacova.

Uprkos tome (ili baš zbog toga, ko zna), Hermiona je rešila da će Krukšenks postati njen novi ljubimac, a Ron to nije prihvatio baš najbolje. Sve u svemu, Krukšenks je pokazao veliko interesovanje za njih troje i pacova Krasticu. Hermina je dodala i sledeće:

Siroti Krukšenks, ta veštica mi reče da je kod nje već godinama; niko ga nije hteo.

Tokom celog Zatvorenika iz Askabana vidimo rivalstvo između ove dve životinjke, a na jedan period i između Rona i Hermione (kada je Krastica nestao, Ron nije razgovarao sa Hermionom).

Krukšenks kao pomoćnik

Pred kraj trećeg dela, kada se Hari po prvi put sretne licem u lice (a ne u njušku kao do tada) sa Sirijusom Blekom, otkriva se da je Krukšenks sve vreme pomagao Sirijusu, i davao mu šifre za ulazak u Grifindorski dnevni boravak.

U knjizi Fantastične zveri i gde ih naći se navodi da ‘knizla ima neverovatnu mogućnost da prepozna sumnjive i nepodobne osobe’, što bi donekle objasnilo zbog čega je Krukšenks toliko napadao Krasticu (Pitera Petigrua, jelte), mnogo više nego što bi obična mačka jednog pacova. A s druge strane, prepoznao je Sirijusa kao dobrog čarobnjaka i znao da mu treba pomoći.

Međutim, možda postoji neki drugi razlog.

Da li Šaponja i Krastica poznaju Krukšenksa od ranije?

Jeste moguće, i ovde dolazimo do srži teorije.

Tokom boravka u ulici Grimold u Relikvijama smrti Hari dobija priliku da pronjuška po Sirijusovoj sobi, i nailazi na pismo, koje je napisala Lili Poter svega par meseci pre svoje smrti. U pismu se zahvaljuje Sirijusu na Harijevom rođendanskom poklonu, igrački-metli, kojom samo što nije ubio mačku’.

Poterovi su imali mačku.

Kao što je Hermiona napomenula, Krukšenks je godinama bio u ovoj radnji, niko ga nije hteo, a kada je Hari ušao u radnju rešio je da se prilepi baš uz ovo društvo. Možda je mačak samo prepoznao Harija, a u isto vreme predvideo pretnju koju Krastica predstavlja po njega.

Ima smisla, zar ne?

Još jedan od dokaza bi bila slika porodice Poter na stranici Pottermore:

© JKR/Pottermore Ltd.™ Warner Bros.

Na koga vam ova mačka liči? Na Krukšenksa, zar ne?

Dakle, da rezimiramo:

 • Krukšenks je godinama bio u radnji Magične menažerije (možda i tačno 12 godina)
 • Kada su Hari, Ron i Hermiona ušli, odmah im se približio (Harija je zavoleo jako) a Krasticu (Pitera) je sve vreme jurio
 • Sve vreme je pomagao Sirijusu (jer je možda i njega prepoznao, kao i Harija – ipak je to bio najbolji prijatelj njegove porodice)

Velika je mogučnost da je upravo Krukšenks porodični mačak Poterovih. Da je preživeo Voldemorov napad, i čekao mirno dok ne dođe u mogućnost da se osveti onome ko je izdao njegovu porodicu. I da ponovo bude blizu Harija Potera, sa kim je nekada odrastao.

Ipak, ovu teoriju Dž.K. Rouling nikada nije potvrdila, te za sada možemo samo da spekulišemo. Svakako je dobra teorija, i vredna razmatranja.

Ana
Ana

Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

2 comments

Leave a comment
 1. Suzana

  31/08/2019 at 12:11

  Iskreno, ne verujem baš. S druge strane teorija bar ima smisla, za razliku od mnogih gluposti koje su se pojavile ovih dana.

  • Ana

   04/09/2019 at 05:14

   Iskreno, iako deluje primamljivo, ni ja ne verujem da je istina. Ali zaista ima smisla, možda je i šteta što nije istinita teorija. 🙂

Leave a Comment