Hari Poter

HP Teorija: Ko je Krukšenksov pravi vlasnik?

Teorija o Hari Poter serijalu zaista ima dosta. Verovatno bi potrajalo da ih pročitamo, proučimo i dokažemo sve.

Neke se definitivno ističu kao jako smislene i nije ih teško dokazati. Kao na primer ona na koju smo skoro naišli – teorija o pravom vlasniku Hermionine mačke Krukšenksa.

Iako to nije jasno naglašeno u knjigama, na portalu Pottermore se navodi da je Krukšenks zapravo poluknizla (mešavina knizle i obične mačke), a knizle su mačke čarobnjačkog sveta. Pa, da pogledamo malo tu teoriju o Hermioninom ljubimcu.

Upoznavanje sa Krukšenksom

Prilikom kupovine opreme pred polazak u treću godinu, Hari, Ron i Hermiona su otišli do radnje Magične menažerije. Tamo su naišli na Krukšenksa, koji je na prvu loptu krenuo u napad na Ronovog pacova Krasticu. Kao mačka na pacova.

Uprkos tome (ili baš zbog toga, ko zna), Hermiona je rešila da će Krukšenks postati njen novi ljubimac, a Ron to nije prihvatio baš najbolje. Sve u svemu, Krukšenks je pokazao veliko interesovanje za njih troje i pacova Krasticu. Hermina je dodala i sledeće:

Siroti Krukšenks, ta veštica mi reče da je kod nje već godinama; niko ga nije hteo.

Tokom celog Zatvorenika iz Askabana vidimo rivalstvo između ove dve životinjke, a na jedan period i između Rona i Hermione (kada je Krastica nestao, Ron nije razgovarao sa Hermionom).

Krukšenks kao pomoćnik

Pred kraj trećeg dela, kada se Hari po prvi put sretne licem u lice (a ne u njušku kao do tada) sa Sirijusom Blekom, otkriva se da je Krukšenks sve vreme pomagao Sirijusu, i davao mu šifre za ulazak u Grifindorski dnevni boravak.

U knjizi Fantastične zveri i gde ih naći se navodi da ‘knizla ima neverovatnu mogućnost da prepozna sumnjive i nepodobne osobe’, što bi donekle objasnilo zbog čega je Krukšenks toliko napadao Krasticu (Pitera Petigrua, jelte), mnogo više nego što bi obična mačka jednog pacova. A s druge strane, prepoznao je Sirijusa kao dobrog čarobnjaka i znao da mu treba pomoći.

Međutim, možda postoji neki drugi razlog.

Da li Šaponja i Krastica poznaju Krukšenksa od ranije?

Jeste moguće, i ovde dolazimo do srži teorije.

Tokom boravka u ulici Grimold u Relikvijama smrti Hari dobija priliku da pronjuška po Sirijusovoj sobi, i nailazi na pismo, koje je napisala Lili Poter svega par meseci pre svoje smrti. U pismu se zahvaljuje Sirijusu na Harijevom rođendanskom poklonu, igrački-metli, kojom samo što nije ubio mačku’.

Poterovi su imali mačku.

Kao što je Hermiona napomenula, Krukšenks je godinama bio u ovoj radnji, niko ga nije hteo, a kada je Hari ušao u radnju rešio je da se prilepi baš uz ovo društvo. Možda je mačak samo prepoznao Harija, a u isto vreme predvideo pretnju koju Krastica predstavlja po njega.

Ima smisla, zar ne?

Još jedan od dokaza bi bila slika porodice Poter na stranici Pottermore:

© JKR/Pottermore Ltd.™ Warner Bros.

Na koga vam ova mačka liči? Na Krukšenksa, zar ne?

Dakle, da rezimiramo:

 • Krukšenks je godinama bio u radnji Magične menažerije (možda i tačno 12 godina)
 • Kada su Hari, Ron i Hermiona ušli, odmah im se približio (Harija je zavoleo jako) a Krasticu (Pitera) je sve vreme jurio
 • Sve vreme je pomagao Sirijusu (jer je možda i njega prepoznao, kao i Harija – ipak je to bio najbolji prijatelj njegove porodice)

Velika je mogučnost da je upravo Krukšenks porodični mačak Poterovih. Da je preživeo Voldemorov napad, i čekao mirno dok ne dođe u mogućnost da se osveti onome ko je izdao njegovu porodicu. I da ponovo bude blizu Harija Potera, sa kim je nekada odrastao.

Ipak, ovu teoriju Dž.K. Rouling nikada nije potvrdila, te za sada možemo samo da spekulišemo. Svakako je dobra teorija, i vredna razmatranja.

Ana
Ana radi u Ministarstvu magije, u Odseku za magijsko obrazovanje, i trenutno predaje Čini na Hogvortsu. Honorarno piše za Dnevni prorok, i u svojim tekstovima obrađuje teme iz oblasti obrazovanja novih generacija veštica i čarobnjaka. Obožava da uči i istražuje svet magije, kao i da podučava i inspiriše svoje učenike da više uče i rade na sebi. U slobodno vreme voli da eksperimentiše sa magijom i izmišlja nove čini.

  You may also like

  2 Comments

  1. Iskreno, ne verujem baš. S druge strane teorija bar ima smisla, za razliku od mnogih gluposti koje su se pojavile ovih dana.

   1. Iskreno, iako deluje primamljivo, ni ja ne verujem da je istina. Ali zaista ima smisla, možda je i šteta što nije istinita teorija. 🙂

  Leave a reply

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  More in Hari Poter