Fantastične zveriHari PoterNovosti

Krvni pakt – šta on u stvari predstavlja?

Pored identiteta Aureliusa Dambldora (Aurelius Dumbledore) jedno od glavnih pitanja koja su postavljena posle filma Fantastične zveri: Grindelvaldovi zločini tiču se značaja i magijskih pravila krvnog pakta.

Tokom trajanja filma Grindelvalnovi zločini fanovi su saznali da su se  Dambldor i Grindelvald zavetovali krvnim paktom, zbog čega ne mogu da se bore direktno jedan protiv drugog. To objašnjava frustraciju u Dambldorovom glasu kada je u razgovoru sa Njutom rekao: “Ja ne mogu da se borim protiv Grindelvalda, to moraš biti ti”.

Ovo objašnjenje je zapravo jednostavno, Dambldor kaže da ne može da se bori protiv Grindelvalda direktno ,ali to ne znači da ne postoji mogućnosti da su Aberfort ili čak Ariana  otpočeli bitku koja je rezultirala njenom smrću. U tom scenariju obojica, Dambldor i Grindelvald učestvovali su u indirektim napadima  jedan na drugog koju zapravo ni jedan od njih nije započeo.

Ovo sve se može činiti kao preterano detaljisanje, ali su zapravo detalji u celoj ovoj priči najvažniji. Iz serije knjiga o Hariju Poteru naučili smo da Roulingova pristupa magijskom svetu vrlo detaljno. Na primer, tokom Voldemorovog napada Hari je bio zaštićen žrtvom svoje majke, Lili a ne svoga oca, Džejmsa. Iako su oboje umrli za svog sina samo jedan roditelj mu je dao magijsku zaštitu koja će se posle pokazati jako važnom.  Naime Voldemor je svakako planirao da ubije Džejmsa  ali je Lili bio ponuđen izlaz iz cele situacije. U napadu na Harija Voldemor joj je rekao da se skloni od krevetca, zato što ga je njegov verni sluga Severus Snejp molio da je poštedi. Ona je izabrala da se ne pomeri i time dobrovoljno otišla u smrt i to je ono što je napravilo razliku.

Isto tako magična pravila su ekstremno suptilna i specifična. Čak ni Voldemor nije uspeo da ih potpuno shvati. Pogrešno je verovao da je Snejp gospodar Starozovnog štapića zato što je Snejp ubio Dambldora. On je mislio da se vlasništvo nad štapićem dobija samo potpunom dominacijom, tj. ubistvom predhodnog vlasnika, ali je se pokazalo da to nije istina. Drako Melfoj je u to vreme bio pravi gospodar Starozovnog štapića zato što je razoružao Dambldora prvi. To je bilo sve što je potrebno da bi štapić promenio odanost ka drugom čarobanjaku. Ovo je išlo Hariju na ruku kada je kasnije razoružao Draka i samim tim postao njegov istinski vlasnik . Zbog toga štapić nije služio dobro Voldemoru tokom bitke za Hogvorts, i tokom Harijevog i njegovog finalnog duela.

Isto tako ne bi bilo iznenađujuće da je Grindelvaldova i Dambldorova bitka bila moguća kroz slične suptilne magijske razlike.

Takođe je moguće, iako je  manje verovatno, da su njih dvojica napravili krvni pakt posle svađe u kojoj je Ariana umrla. Moguće je da su nakon toga obojica pogođeni tim užasnim događajem sklopili krvni pakt pre nego što je svako krenuo svojim putem – ne bi li osigurali da nikada više ne uđu u bitku jedan protiv drugog.

Ovaj scenario svakako  ne izgleda dosledno sa Grindelvaldovim karatkerom, pošto smo bar za sada videli da on ne poseduje iskrenu empatiju ili privrženost ka ljudima. Ne bi ličilo na njega da preuzme bilo kakvu akciju u kojoj nema koristi za njega samog. Dok su Dambldor i Grindelvald i dalje bili saveznici, krvni pakt bi omogućio da to i na dalje ostanu, ali nakon što je njihov odnos, kakav god on bio, prekinut – Grindelvald nije više imao potrebu da se ponaša kao Dambldorov prijatelj.  Po Grindelvaldovom mišljenju, ukoliko ga neko ne podržava u potpunosti i u svemu, to znači da je protiv njega.

Prethodni scenario jedino ima smisla ukoliko Grindelvald u mlađim danima nije bio ovoliko hladnokrvan i manipulativan kao što ga mi poznajemo, i ako se njegova nemilosrdnost razvila tokom godina .

Kad god da su njih dvojica sklopili krvni pakt, on će biti značajan faktor u svemu što dolazi. Ovaj pakt sprečava Grindelvalda da direktno izazove Dambldora i to je ono što je doprinelo neophodnosti sklapanja krhkog saveza sa Kridensom,  i govori zašto je Grindelvald išao tako daleko ne bi li ga imao na svojoj strani. Iz istog tog razloga Dambldoru je trebala pomoć Njuta u potrazi za Kridensom kako bi sprečio Grindelvalda da vuče sve konce.

Međjutim, sada kada Dambldor ima talisman koji sadrži krvni pakt, pravac kojom će se sledeći filmovi razvijati čini se jasan. Dambldor će pokušati da prekine ili preokrene krvnu kletvu i to ih može odvesti na putovanje po celom  čarobnjačkom svetu u potrazi za odgovorom. Takodje se postavlja pitanje da li će im za poništenje ove magije biti potreban drugi magični objekat kao što je to bio slučaj sa uništenjem horkruksa. U međuvremenu, Grindelvald će dati sve od sebe da nagovori i pripremi Kridensa za napad na Dambldora.

Za koju od ovih teorija krvnog pakta mislite da je najverovatnija? Da li ste isto kao i mi intrigirani novom pričom koju nam je donela Roulingova?

Jelena
Jelena je po struci magizoolog i ekolog, a trenutno radi pri Ministarstvu magije u odseku za odnose sa Normalcima. U slobodno vreme voli da se prebacuje na razna mesta na planeti i da upoznaje nova mesta i običaje. Pripada Grifindor kući i veliki je fan kvidiča. Najviše uživa u zimskim praznicima, kada sa prijateljima i porodicom posećuje Hogsmid i uživa u Krem pivu. Uživa u kreativnom radu i voli da uči nove stvari.

    You may also like

    Leave a reply

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *